JF a jeho týdenní výběr ze světového tisku

vybral, přeložil a sestavil JF
17.5.2016 Kosa zostra čili vlkovobloguje.wordpress.com


Je úterý, což znamená, že si dáme tradiční porci informací z angloamerického prostoru…

Washingtonský puč v Brazilii?
Daniel McAdams, AntiWar, 14.5.2016
Je nový president informátorem velvyslanectví USA? K podezření o roli USA v odstraňování nezávisle myslící brazilské presidentky Djilmy Rousseffové přispěl fakt, že oposiční vůdce se setkal s činiteli velvyslanectví USA v Sao Paulu, aby zjistil jejich názor a preference ohledně vnitropolitické situace v  Brazilii.
Válka armády USA s Ruskem
Mark Perry, Politico, 12.5.2016
Hlavouni vypadají, že se opravdu obávají Putina. Ale rostoucí skupina oponentů tvrdí, že je to jen trik, jak získat větší podíl na zbrojním rozpočtu.
Další zbytečný konflikt mezi USA a Čínou v Jihočínském moři
Daniel McAdams, AntiWar, 11.5.2016
Už potřetí v posledních sedmi měsících vyslaly Spojjné státy svou válečnou loď aby provokovala ve vodách, které Čína pokládá za své příbřežní.
Posilování přítomnosti USA v Evropě neslouží žádnému účelu
Leonid Bershidsky, Bloomberg View, 13.5.2016
Když se generál snažil ruskému presidentovi Vladimíru Putinovi předvést nový nákladní automolbil UAZ, vybavený kulomety a granátomety, nedařilo se mu otevřít dveře a v  zoufalé snaze vyhovět svému vrchnímu veliteli utrhl kliku. „Dobrá práce!“ poznamenal Putin s úsměvem. A mezitím NATO debatovalo o tom, jak nejlépe odradit Rusko od napadení pobaltských států.
Uprchlíci jsou příležitostí pro Evropu
Redakce, Bloomberg View, 12.5.2016
Země EU by měly přijmout uprchlické kvóty nebo za každého odmítnutého uprchlíka zaplatit 250.000 Euro. Pokud jde o  uprchlickou krizi na kontinentě, jsou byrokrati z Evropské unie zřejmě příliš zamilovaní do klacků. Měli by spíš zkusit sladkou mrkvičku.
V amerických městech mizí střední třída
Andy Kiersz, Business Insider, 15.5.2016
V 21.století se v amerických městech podle údajů organizace Pew Research Center dramaticky smrskla střední třída.
Střední třída utrpěla v tomto století ve většině měst USA finanční ztráty
Sam Fleming, Shawn Donnan, Prison Planet, 12.5.2016 
Jak ukazují průzkumy, které v současné presidentské kampani zjišťují změny v postavení střední třídy, v tomto století čtyři pětiny domácností v amerických městech zaznamenaly snížení svých příjmů.
Německá střední třída je rovněž ohrožena
Leonid Bershidsky, Bloomberg View, 10.5.2016
Těžký úděl střední třídy je jedním z  nejvážnějších témat americké presidentské kampaně. Kandidáti se předhánějí v nabízení plánů na oživení tohoto základu společnosti. Ale tato polarizace neprobíhá jen v USA nýbrž také v Německu.
Sedmnáct překvapujících produktů, jejichž inzerci Google zakazuje
Will Heilpern, Business Insider, 15.5.2016
Společnosti jako Google a Facebook výrazně vystupují z oblasti neutrality do role morálního arbitra tím, že omezují reklamu na jisté produkty, které by mohly být pro uživatele škodlivé. Viz: http://www.businessinsider.com/ap-google-to-ban-payday-lending-ads-calling-industry-harmful-2016-5
Spojenci pozor – Američané jsou pro omezenější roli  USA ve světě
Bruce Stokes, Xenia Wickett, Chatham House, 12.5.2016
Na rozdíl od některých výroků v  presidentské kampani, které tvrdí, že Američané nejsou izolacionističtí a  jednostranní, nové průzkumy ukázaly, že široká americká veřejnost je spíše pro menší angažovanost USA ve světě.
Hlasy mladých Arabů: posunout mládežnickou politiku od debat k činům
Claire Spencer, Saad Aldouri, Chatham House, 13.5.2016
Globální propojenost aktivismu mládeže a  mnohostranná povaha řešených problémů by se měla více projevit na politice, zaměřené na mladé lidi.
Budoucnost globálního vůdcovství USA a její důsledky pro Evropu, Kanadu a transatlantickou spolupráci
Alexandra de Hoop Scheffer, Martin Quencez, Chatham House, 10.5.2016 US and the Americas Programme: https://www.chathamhouse.org/departments-and-programmesprojects/us-and-americas-programme
Jak se mezinárodní angažovanost USA mění, měly by Kanada a Evropa více spolupracovat, aby vyplnily vznikající vakuum.
Zneužívání globálního oteplování pro geopolitické cíle
Jonathan Marshall, Consortium News, 10.5.2016
Když před desíti lety postihlo Syrii kruté sucho, rozhodly se Spojené Státy nikoli pomáhat ale využít environmentální krize k prosazení „změny režimu“, řešení, které jen prohloubilo humanitární krizi.
Obchodní dohody a environmentální krize
Rob Urie, Counterpunch, 13.5.2016
Když z textů TTIP unikly další dokumenty o  těchto „obchodních“ dohodách, zabalila Greenpeace jejich důsledky do diplomatičtějšího kabátu než bych si přál: akce politického vedení USA, podřízené americkým korporacím, z nich dělají nejničivější síly v  lidských dějinách.
Velký skok nazpět: nelegální americké války ve světě
Luciana Bohne, Counterpunch, 13.5.2016
Můžeme se s tím setkat v současné presidentské kampani? Amerika je fabrikou na zbraně, Bílý dům je velícím stanovištěm a president funguje jako manažér neoliberálního spiknutí k  rekolonizaci planety.
Smazat, hacknout, vypnout: O podezření z podvodů ve volební kampani Hillary Clintonová versus Bernie Sanders
Doug Johnson Hatlem, Counterpunch, 12.5.2016
Antonio Gonzalez z organizace SVREP (Southwest Voter Registration Education Project) není žádný nováček ve volebních průzkumech. „Průzkumy,” říká, „byly přesné jen v určení počtu lidí, kteří se pokoušeli volit.”
Eskalace v nové Studené válce
Jonathan Marshall, Consortium News, 14.5.2016
Obamova administrativa znovu dloubla Rusko do oka tím, že aktivovala protiraketovou základnu v Rumunsku jako součást upevňování síly NATO na ruských hranicích. Je to akce dalšího posunu blíže k jaderné válce.
Putin: Budeme muset neutralizovat instalace protiraketové obrany NATO
Executive Intelligence Review, 13.5.2016
Když se stal použitelným protiraketový systém v Rumunsku, který poskytuje možnost ohrožení schopnosti Ruska odpovědět na jaderný útok, válka mezi jadernými mocnostmi se opět o krok přiblížila.
Generál Kujat: NATO by nemělo vytvářet nové závody ve zbrojení
Executive Intelligence Review, 13.5.2016
Ve dvou rozhovorech, které včera poskytl bývalý vedoucí vojenské komise NATO v letech 2002 až 2005, generál Harald Kujat zdůraznil, že pokračování ve výstavbě protiraketového systému u hranic Ruska povede jen k dalším závodům v jaderném vyzbrojování.
Odstoupí Kreml od smlouvy IHF o jaderných raketách středního doletu?
Pavel Felgenhauer, The National Interest. 14.5.2016
Základna americké protiraketové obrany, otevřená tento týden v Rumunsku, je vyzbrojena 24 protiraketami SM-3 Block IB, pozemní verzí námořního integrovaného bojového systému Aegis, který používá radar SPY-1. Spojené státy daly za vybudování a vybavení základny asi 800 milionů dolarů ale tvrdí, že protiraketová základna není zaměřena proti Rusku ale proti Iránu a dalším zemím Středního Východu…
Kolaps Evropské Unie: Návrat k suverenitě národů a ke šťastným Evropanům?
Peter Koenig, Global Research, 11.5.2016
Představte si na okamžik, že se Evropská unie zhroutila. Evropané by tančili v ulicích. Evropská unie se stala obřím hrncem, plným strachu a teroru: ekonomické sankce, tresty, militarizace a omezování občanských práv pro většinu Evropanů. Nevolená skupina technokratů, neschopných sloužit politickým systémům ve vlastních zemích, rozhoduje o budoucnosti Evropy.
Křesťané v Iráku nechápou jak mohou USA „najít vodu na Marsu“, když si nejsou schopni „všimnout ISIS v poušti“
Samuel Smith, Christian Examiner, 12.5.2016
Chaldejský kněz, který dohlíží na stovky iráckých křesťanských uprchlíků, vyhnaných z domovů Islámským státem, říká, že Iráčané obviňují vládu Spojených států z toho, že je nechrání proti útokům barbarských teroristických skupin.
Kdo stojí za změnami režimu? „Obchod s revolucí” nevládních organizací, podporovaných Wall Streetem a zpravodajskou službou USA
Carl Gibson, Steve Horn, Global Research, 15.5.2016
Světově známí aktivisté spolupracují se zpravodajskou firmou Stratfor. Tento článek byl sice publikován v  „Nation of Change“ a „Global Research“ již v únoru 2014 ale je stále stejně platný v objasňování cílů Washingtonu při svrhování reformních vlád na Středním Východě a v Latinské Americe.
Století velkého Já
Information Clearinghouse, 8.4.2016
Jak se politici a obchodníci naučili vytvářet a manipulovat společností masové spotřeby. Již Freud poskytl užitečný návod, jak porozumět tajným přáním masy lidí. Podívejte se na čtyřdílný seriál:
Policie zatýká youtubery za „pohoršlivá“ videa
Paul Joseph Watson, Prison Planet, 10.5.2016
Policie ve Spojeném království zatkla muže, který vystavil na YouTube video, ve kterém si dělal legraci ze psa své přítelkyně, že je nacista. Legrační video, považované britskou policií za „nenávistné“ , je k vidění zde:
Studie ukazuje, že hamburgery obsahují lidské a krysí DNA
Rachael Revesz, London Independent, 11.5.2016 
Když si objednáváme v prodejně rychlého občerstvení hamburger, už jsme si tak nějak zvykli na možnost, že na nás pod plátkem rajčete vykoukne koňské maso. Ale přídavek krysího a lidského DNA je poněkud těžší spolknout.
V těch tajných dokumentech o 9/11 je něco víc…
Joseph P.Farrell, Giza Death Star, 10.5.2016
Článek mi poskytl pan TM a v první chvíli jsem jej chtěl jen tak přejít jako „další stejný příběh“ – ale nakonec jsem rád, že jsem to neudělal, protože obsahuje hromadu poznatků. Zde je ten článek:
Kanadský teenager objevil ztracené město Mayů s použitím teorie nebeských znamení
Joseph P.Farrell, Giza Death Star, 15.5.2016
Patnáctiletý kanadský chlapec William Gadoury byl rozhodujícím pomocníkem při objevení  kdysi ztraceného mayského města ve Střední Americe, jak je uvedeno v tomto mnohokrát sdíleném článku:
Pokud Velká Britanie opustí EU, co bude s „polským instalatérem“?
Lauren Frayer, NPR, 14.5.2016
Statisíce lidí, jejichž životy může zásadně ovlivnit vystoupení Velké Britanie z Evropské unie, vůbec nemají možnost v referendu volit: polští emigranti.
Královnino čínské uřeknutí ukazuje, že imperiální arogance má tuhý život
Sean Lang, nsnbc international, 12.5.2016
Duch Lorda Elgina se musí smát. Byl to on, kdo v roce 1860, popuzený tím, co u jisté části představitelů čínského císařství pokládal za obstrukcionismus, vedl britskou vojenskou výpravu do Pekingu, která zničila a vyrabovala císařův Letní palác.
Od zlatého dolaru přes ropný dolar ke drogovému dolaru
William Engdahl, nsnbc international, 9.5.2016
Role světové reservní měny je něco, čeho se žádný finanční hegemon v dějinách dobrovolně nevzdává. Bylo potřeba dvou světových válek k tomu, aby se hegemonie ryzí libry v City of London změnila na hegemonii dolaru.
Síla přizpůsobivosti
Rod Dreher, The American Conservative, 14.5.2016
Před dvaceti lety nenáviděli homosexuály. Dnes nenávidí ty, kteří se dostatečně neangažují v prosazování práv homosexuálů.
Intervence USA a jejich mediální pokrytí
Daniel Larison, The American Conservative, 13.5.2016
Trevor Thrall se podíval na to, jak hlavní americké noviny pokrývají oblast současné vojenské angažovanosti naší vlády v jiných zemích a zjistil, že pokrytí je tím menší, čím větší je vojenská angažovanost.
Nenápadná militarizace americké kultury
Ted Galen Carpenter, The National Interest. 13.5.2016
Ve svém posledním projevu ve funkci varoval president Dwight D.Eisenhower před rostoucím vlivem „vojensko-průmyslového komplexu“. Dnes teprve jasně vidíme jasnozřivost tohoto varování.
Zoufale potřebujeme uzavřít další vojenské základny
Christopher A. Preble, The National Interest. 13.5.2016
Kongres opět uvážlivě odmítl další požadavek Pentagonu na omezení svých nadměrných výdajů.
Výzkumy ukazují, že muslimové opovrhují ISIS
Ian Greenhalgh, Veterans Today, 15.5.2016
Podle nejnověji uveřejněných dat, sebraných v jedenácti zemích, s převážně muslimskou populací, je náhled muslimů na ISIS převážně negativní.
Seymour Hersh k zabití Usámy Bin Ládina a k válce v Syrii
Jonas E. Alexis, Veterans Today, 15.5.2016
O knize Seymour M.Hersh: „The Killing of Osama Bin Laden“ (Verso, 2016)
O Hersh vylučuje vliv Izraele a  neokonzervativců ve Washingtonu a je to rána pod pás celé knize, protože Obama by některá extrémní a zbytečná opatření na Středním Východě neudělal bez izraelského režimu, který mu stále říká co má a co nemá dělat.
Mezinárodní Měnový Fond tvrdí, že USA utrácejí 2 biliony dolarů ročně na podplácení a korupci, tedy 2% globálního HDP
Ian Greenhalgh Veterans Today, 14.5.2016
Podplácení a korupce stojí světovou ekonomiku každý rok 2 biliony dolarů, které by místo toho mohly být vynaloženy na boj proti chudobě, na vytváření pracovních míst a na ochranu životního prostředí.
Různost názorů v Rusku
Gilbert Doctorow, Consortium News, 15.5.2016
Obvyklé západní vykreslování ruských medií je takové, že vše, co poskytují, je jen propaganda Kremlu. Ale talk shows v hlavním vysílacím čase ve skutečnosti nabízejí širší výběr názorů a zásadnější debaty, než jaké můžeme spatřit na amerických televizních kanálech.
Změna režimu v USA: návrh angažovaného občana
Global Research, 15.5.2016
Tento článek z našeho archivu byl poprvé publikován v říjnu 2002, šest měsíců před invazí a okupací Iráku. Jak si jistě vzpomínáte, záminkou k válce byly neexistující zbraně hromadného ničení v Iráku. Autor článku volá po úplně jiném postupu, který obsahuje změnu režimu v USA a zavedení sankcí proti Spojeným státům.
Zelený je růst
Catrina Rorke, The American Conservative, 16.5.2016
Klimatická změna je sice celosvětovou hrozbou – ale hospodářský rozvoj musí mít přednost.
Co jsme si nevzali se Sykes-Picota
John Richard Cookson, The National Interest, 15.5.2016
Začněme tím, že Sykes-Picot je mrtvý. Nešlo tehdy jen o hranice, šlo o národní státy. Záznam o pohřbu podepsala Francie a Britanie už po roce 1919, když dosadila vlády v  Syrii, Libanonu, Iráku a Zajordánsku. Poslední podpis pak připojil Islámský stát vytvořením kalifátu v Iráku a Syrii.
Perlička na konec: Neocenitelné výhody moderních technologií
Žena v Kanadě, řídící podle GPS, skončila s autem v zálivu Georgian Bay
Julia Jacobo, ABC News, 14.5.2016
Minulý týden třiadvacetiletá Kanaďanka, řídící se ve směru jízdy přesně podle svého GPS v autě, skončila v  chladných vodách ontarijského zálivu. Žena, která tuto oblast v  Tobermory dobře neznala, minula správnou odbočku a vjela na molo, vedoucí přímo do Georgian Bay.