Jiří Paroubek: Hejtman Hašek hlavním zlosynem dne

Jiří Paroubek
6.5.2016  Vaše věc

Česká mainstreamová média si našla novou oběť. Pro tentokrát je jí hejtman Hašek, který se – no považte – při položení věnců u památníku padlých sovětských vojáků v Brně nechal vyfotografovat se skupinou tzv. motorkářského gangu Nočních vlků.


Na ruskou politiku mohou být různé názory. A také na V. Putina. Nevím, jaké názory má na V. Putina a na ruskou politiku M. Hašek, ale pokud tomu dobře rozumím, M. Hašek šel především a jedině uctít památku sovětských vojáků padlých na konci II. světové války při osvobozování naší vlasti.

Jeden každý z těch vojáků by jistě raději žil, nežli aby padl ve vzdálené zemi, do které jemu osobně asi vůbec nic nebylo a možná o ní před příchodem na naše území ani nikdy neslyšel. Nicméně zemřel při vykovávání svých vojenských povinností a přispěl k osvobození naší země a ke zničení německého nacistického zločinného režimu, na jehož kontě jsou desítky milionů obětí, včetně 27 milionů sovětských občanů.

Tento nacistický zločinný režim měl také odpovědnost za smrt desíti milionů vlastních, německých, občanů. Za II. světové války, za německé okupace, zemřelo po represáliích, bylo zabito, nebo po útrapách, či dokonce mučení zahynulo 360 tisíc československých občanů. To jsou také smutná fata. To, že Sovětský svaz nesl rozhodující tíhu bojů proti nacistickému Německu, to je také neoddiskutovatelný fakt. Na tom nic nezmění ani úsilí aktivních členů pražské kavárny, včetně ministra za ČSSD J. Dienstbiera, který Haška vcelku nevybíravě kritizuje.

Nejde přeci o to být v rozporu s oficiální linií zahraniční politiky českého státu (bylo by zajímavé se ostatně zeptat na názor jednoho ze spolutvůrců české zahraniční politiky M. Zemana, prezidenta republiky), ale chce vyjádřit svou hlubokou úctu k lidem, kteří při osvobozování naší země ztratili to nejcennější, co měli. Své životy.

Ryk antiruských médií proti Haškovi je v tomto kontextu zcela nepochopitelný. Charakterizovat Putinovy motorkáře pejorativně jako gang a preventivně mu podsouvat zločinné úmysly, jak to činí současná západní propaganda, která snad už ani nemůže být v režii Američanů, jak je stupidní, a které se zmocnila už jen aktivistická česká média, je nechutné. U soudného pozorovatele, a k těm doufám stále ještě patřím, vzbuzují tito motorkáři spíše sympatie.

Je třeba také připomenout porušení mezinárodního práva, které se událo na státních hranicích Polska, kdy do Polska v rozporu s mezinárodním právem nebyli vpuštěni ani motorkáři tohoto „gangu“, kteří nefigurují na žádném seznamu EU proskribovaných osob, jímž je zakázán vstup na území EU.

Bylo to zkrátka systémem, jak říkal Josef Švejk: „Vinnej, nevinnej, berte to všechno.“ Je otázka, proč se EU musí obávat několika desítek motorkářů, ostatně majících své věrné přátele mezi českými, slovenskými a polskými motorkáři. “Členové gangu” dokáží uctít jak sovětské padlé hrdiny, tak důstojníky polské armády povražděné zločinnou NKVD na Stalinův rozkaz a i další padlé ve II. světové válce.

Blábolit o tom, že několik desítek ruských motorkářů je plodem zákeřné kremelské a putinovské a já nevím jaké ještě propagandy, je na hranici duševní příčetnosti.

Michal Hašek se rozhodl správně, když se při uctění památky padlých sovětských vojáků setkal s těmito lidmi, a rozhodně tím nenarušil ani integritu EU, ani zájmy občanů ČR a svého kraje. Věřím, že čeští občané budou proti podobným štvanicím i nadále tak imunní, jak ukázal poslední průzkum veřejného mínění prováděný vysoce kvalifikovanou a nezávislou americkou agenturou Gallup, který zjistil, že Ruska jako bezpečnostní hrozby se přes divoké masáže prováděné českými mainstreamovými médii obává pouhých 15 % Čechů…

Jiří Paroubek