Miloš Zeman přednesl radikální návrh, co s Českou televizí. Způsobí to poprask!

11.5. 2016   Parlamentní listy
 (Uvádíme jen část odpovědí z článku)Tentokrát hlava státu odpověděla na téměř čtyřicet otázek našich čtenářů. Tři z nich se prezidenta Zemana ptali na Českou televizi, co udělat s tím, aby informovala objektivně, jak vyřešit problém koncesionářských poplatků a jak je možné ovlivnit volbu generálního ředitele, aby televize neútočila na některé osoby. 
V první otázce se čtenář pohoršuje nad tím, co předvedl moderátor pořadu Události komentáře Lukáš Dolanský, když nezvykle ostrým způsobem zpovídal hejtmana Michala Haška, proč se na brněnském hřbitově fotil s ruskými motorkáři z klubu Noční vlci. Podle čtenáře šlo o ukázku dehonestace politika. „Kdo může zjednat nápravu, aby nás veřejnoprávní média informovala objektivně a nezávisle?“ tázal se občan prezidenta.

Českou televizi je třeba zestátnit a zrušit koncesionářské poplatky

„Domnívám se, že Česká televize by neměla být veřejnoprávní, ale státní institucí, že by koncesionáři neměli platit 135 korun měsíčně za její provoz, že by tento provoz měl být hrazený ze státního rozpočtu, protože v současné době je Česká televize pouze hlásnou troubou jedné jediné politické strany, která se jmenuje TOP 09,“ sdělil poprvé veřejně svůj nový návrh prezident Zeman.

Úvahu následně rozvinul v odpovědi na dotaz dalšího čtenáře, který se zajímal o koncesionářské poplatky a jak zajistit, aby systém byl spravedlivý. „Platby za televizi by podle mého názoru měly být zrušeny a měly by být nahrazeny nezbytnými výdaji ze státního rozpočtu,“ konstatoval Miloš Zeman.

„Někteří moji poradci mi říkají, že základní vadou generálního ředitele České televize je to, že Českou televizi vlastně neřídí a že ji řídí nejrůznější úředníci na nižších postech. Nejsem specialista na Českou televizi a nemohu tedy toto tvrzení objektivně posoudit, nicméně platí to, co jsem už uvedl, to jest, že Česká televize by měla být státní a nikoli veřejnoprávní, protože pojem veřejnoprávnosti je hybridní pojem, který slučuje nedostatky veřejné a soukromé televize,“ zdůraznil prezident.