Perličky z tisku za duben 2016

Jan Kadubec
1.5.2016  Střípky ze světa

*Povídá Kohn Roubíčkovi: Tuhle jsem četl, že prej jsme tu naši zemičku zaprodali Americe a Západu. A tady zase píšou, že jsme se zaprodali Rusku a Číně. No, řekněte! Není to krásné prodat takový aušus dvakrát?

*Filaret, stojící v čele ukrajinské pravoslavné církve kyjevského patriarchátu: Obyvatelé Donbasu byli potrestáni. Válka je trestem za bezbožnost na východě Ukrajiny, z tohoto důvodu konfliktem trpí právě oni, a nikoliv zbožní obyvatele západních oblastí, věří tento dobrý křesťan. Podle Filareta, došlo k ozbrojenému konfliktu v Donbasu proto, že tento region má mnoho ateistů. Podle kněze, byl lidu Sovětského svazu očkován ateismus, který se zachoval ve východní části Ukrajiny a v západních oblastech země nic takového není.

*Dominik Duka o interrupci: Jestliže zabíjíme nenarozené děti, troufnu si říci, že to je větší teror a hroznější neštěstí, než atentáty poslední doby. S děsem hovoříme o stovkách mrtvých při takových útocích a na tisíce mrtvých dětí zapomínáme.

*Kdo byl jednou komunista, je komunista i tehdy, když už není komunista. Něco jako dědičný hřích, říká Jandourek.

*Miroslav Kalousek s tibetskou vlajkou v ruce se hádá s policií, bojuje proti Babišově korupci, hájí církevní restituce, bojuje proti Číňanům, kandiduje na dalajlámu, hájí živnostníky i svou poslaneckou nadřazenost. Prostě, kam se podíváte, tam je, hned v první řadě, a je mu nejspíš jedno, kde je a kvůli čemu.

*Blisty: Malé menšiny rozhněvaných lidí, když jsou dobře zorganizovány, dokáží v západní Evropě překřičet nejednotnou, bojácnou, apatickou centristickou většinu – a Rusko je připraveno jim v tom pomáhat. Tentokrát nešlo o moc, ale příště už asi půjde o hodně.

*Kdyby nebylo Parlamentních listů, musel by si Čulík nějaké jiné vymyslet. Protože vždycky pro něho bude debilem ten, kdo BL nečte a nesleduje je. A to, když právě o nich by se dalo říct, že se dávno pohybují za hranicí debility.

*Kartous: Lid si při první příležitosti zvolil svého vlastního tribuna, který se nyní roztéká po Hradu a destruuje dost křehké společenské vazby na hodnoty spojované s demokracií a lidskými právy. Kulturní fronta není problém, snad jen v hlavě takového pomatence, jako je prezidentův mluvčí.

*Prezident Miloš Zeman se ztratil sám v sobě, bloudí, blouzní a zoufale se snaží obhájit neobhajitelné, napsal na svém facebookovém profilu předseda Iniciativy pro evropské hodnoty Petr Kolář.

*Příkaz k vyklizení Hradčanského náměstí přišel z Hradu, odhalil Michael Žantovský. Žantovský zmínil, že za pravdivost výroku nemůže ručit. „Ale slyšel jsem od jednoho z těch policistů, že příkaz k vyklizení. Hradčanského náměstí nepřišel z Ministerstva vnitra, ale přímo z Hradu,“ řekl.

*Pavel Kohout, prý ekonom: V české politice možná existují i škodlivější osoby. Ale Zeman v jednom vyniká nad jiné: Ve vytváření trapnosti a budování buranské image Česka, ve vyprávění nevtipných vtipů vyprávěných nejhorší angličtinou, kterou Hrad kdy slyšel. Možná jste také cítili palčivý pocit studu, když Zeman šaškoval v čínské televizi s figurkou Krtečka. Možná jste cítili ještě horší pocity při řadě jiných příležitostí. Ano, pocit studu je ten hlavní důvod, proč Zeman je vnímán jako tak velký malér, podotkl Kohout s tím, že Zeman je dle jeho názoru ostuda.

*Pohár přetekl, český přítel čínského tyrana dal nepřehlédnutelný podnět občanské společnosti, aby se probudila. Ve čtvrtek 7. dubna 2016 jsme v paláci Lucerna v Praze uspořádali tiskovou konferenci, na níž jsme se my, občané České republiky, ohradili proti porušování ústavních a lidských práv, uvedla Olga Sommerová.

*Kocáb se následně vyjádřil k hlavě státu, která podle jeho názoru naši zemi rozděluje. Tuto zemi rozděluje zaprvé Zeman, zadruhé Zeman, zatřetí Zeman, a potom někteří členové vlády, kteří jen přihlížejí a nekonají.

*Šaškům je přece dovoleno zesměšnit i krále.

*K. Dolejší: Když Bílý dům nechal Rusy bez mrknutí oka rozbombardovat své spojence v Sýrii, málokdo ještě spoléhá na věrohodnost jeho závazků vůči komukoliv.

*Tedy takové ty výkřiky, proč bombardují umírněnou syrskou opozici a proč nebombardují jen Islámský stát. Nevšiml jsem si, že by bombardovali v Londýně nebo v Paříži, protože umírněnou syrskou opozici lze hledat tam, nikoli na bojišti v Sýrii.

*Bývalý český premiér Petr Pithart prý včera v rozhlase prohlásil: Musíme nastavit pravidla evropské diskuse. Miroslav Macek to okomentoval těmito slovy: Tak to je doposud nejelegantnější vyjádření návrhu zákazu jiných názorů, než zastává Petr Pithart a jemu podobní.

*Znovu opakuji, že rozhodně nesouhlasím s ničením státních symbolů, i když se hrdě hlásím k tomu, že jsem v roce 1987 spálil sovětskou vlajku. Chci říct ale jinou věc. Když jsem jako poslanec požádal o minutu ticha za 80 tisíc zavražděných tibetských mnichů, tak si na mě čínské velvyslanectví stěžovalo. Komunisté se nemění, podotkl Herman.

*Karel Hvížďala: Kdyby nechal v sedmdesátých letech sociální demokrat Helmut Schmidt hlasovat o umístění amerických raket Pershing II v Německu, většina obyvatelstva by to odmítla. On ale toto rozhodnutí učinil, odpovědnost vzal na sebe, a tím definitivně přičlenil Německo k Západu. Dnes je i kvůli tomu považován za jednoho z největších německých politiků po Bismarckovi a Adenauerovi, ač tenkrát se proti jeho rozhodnutí masově protestovalo. Právě kvůli tomu máme v každé demokratické zemi parlament: ten chrání demokracii před lidem a lid před sebou samým. Protože lid, což je paradoxní pravda, si s demokracií nikdy neví moc rady. Vědci, kteří zkoumají volby, moc dobře vědí, že nižší sociální vrstvy chodí méně k volbám a ti, co se jim vede lépe, se zase víc angažují. A podle toho vypadají vždy výsledky všech referend. Na výsledku referend se nepodílí lid, ale pouze určitý segment vzdělanějších, z nichž ještě většinu tvoří muži, a ti chrání své postavení. Volby jsou jen nutnou součástí, ale rozhodně ne dostačující podmínkou demokracie. Už proto ne, že často právě ti, kdo žádají více demokracie, jsou zároveň těmi, kteří by ji rádi rozbili, jak se můžeme přesvědčit i my doma, když o ní hovoří například komunisté.

*Americký profesor Švejnar sliboval: „Jsem ochoten promluvit s co největší skupinou lidí, kteří jsou jednak majetní a jednak mají rozhled.“ Takoví jakože čeští Rockefelleři. Aspirace těchto stále stejných lidí nemají s pravdou ani s láskou nic společného.

*Vrcholné komediální číslo předvedl na GLOBSEC (jak jinak?) sluha amerických zájmů z českého vidlákova ověšený hvězdami a metály. Generál Pavel hrozil, že zveřejní přehled nedostatečných výdajů mnohých členských zemí NATO. Patrně je už stimulován, samozřejmě výhradně morálně, americkými výrobci zbraní. Přehledy o vojenských výdajích se dají bez větších problémů najít na internetu.

*V rámci sta největších zbrojařských firem byl podíl amerických firem na celkovém prodeji 54,4 %, britských 10,4 %, ruských 10,2 % a francouzských firem 5,6 %.

*Počet aktivních strategických nukleárních náloží: USA-1750, Rusko-1790, Francie-280, Velká Británie-120, Čína (odhad)-260, Indie-100 až 120, Pákistán-110 až 130, Izrael-80.

*Martin Koller: Pokud bychom rozpočítali náklady na armádu na jednoho vojáka, zjistili bychom, že současná profesionální armáda s necelými 22 000 vojáky je několikanásobně dražší než předlistopadová s 217 000 vojáky. Naše armáda se již v devadesátých letech, před vstupem země do NATO, dostala do situace, kdy byl prosazován americký systém finančního řízení, tedy armáda jako firma. Jak známo, cílem firmy je vytváření zisku.

*Philip Breedlove: Rusko se rozhodlo být nepřítelem a představuje dlouhodobou hrozbu pro existenci Spojených států a jejich spojenců a partnerů v Evropě. Rusko se snaží o naprostý vliv na sousední země, aby si tak vytvořilo nárazníkové zóny. Rusko rozšiřuje svůj bezpodmínečný vliv ještě dál ve snaze znovu se etablovat v roli vůdce na světové scéně. Fiskální žádost na tento rok odráží naše pevné odhodlání hájit bezpečnost našich spojenců a partnerů a také náš záměr i v budoucnu chránit jejich vlasti. Rusko a režim Asada záměrně používají migraci ze Sýrie jako zbraně ve snaze překonat evropské struktury a zlomit odhodlání Evropy. Evropské velení spolu se svými spojenci a partnery činí opatření, jejichž účelem je odradit nepřítele, připravit se na případný boj a zvítězit v něm. Aby bylo možné vstoupit s Ruskem do vojenské konfrontace, spojenci musí být schopni prorazit přes Kaliningrad. Musíme si být jisti, že budeme schopni jí rozbít, řekl generál Breedlove. (USA jsou připraveny bojovat s Ruskem v Evropě. V Evropě! Na svém území Američané naposledy doopravdy bojovali před půldruhým stoletím – v Občanské válce 1861 – 1865. Od té doby se bojům na vlastním území moudře vyhýbají, raději mají prospěch z válek v jiných zemích a na jiných kontinentech.)

*Německá vláda souhlasí se stíháním satirika Böhmermanna, který zesměšňoval v televizi ZDF tureckého prezidenta. Ať se snažím, jak se snažím, napadají mne jen komentáře zesměšňující německou vládu. Ale jeden jiný nakonec přece: Kdyby byl Böhmermann ženská, mohl by si teď strčit do vaginy zmrazené kuře a celá světová pokroková veřejnost by se za něj postavila jako v případě stíhaných Pussy Riot…

*Křeček: Adorace Charlie Hebdo byl naprostý úlet, politici pochodovali a každý říkal „Je suis Charlie“. Když si dnes ale uvědomíme, co se na stránkách toho časopisu objevovalo, bylo to jednoznačně urážlivé a nepřijatelné. Na jedné straně politici říkají „Jsem Charlie“ a urážlivé kresby vydávají za vrchol svobody slova a za pár měsíců poté říkají pravý opak, že se hanobení musí trestat. To společnost jenom znejisťuje. Buď jsme všichni Charlie a můžeme zpodobňovat Mohameda, Ježíše nebo Panenku Marii v různých pozicích a všechny zesměšňovat, nebo budeme trestat za nějaké hanobení.

*Slovenský prezident Kiska nazval Erdogana svým přítelem a Turecko ostrovem stability. Na konference GLOBSEC v Bratislavě odevzdal Albrightové cenu za posílení míru a nazval ji zázrakem zosobněným v člověku, který je třeba uctít.

*Slavný výrok Madeleine Albrightové, která se ve funkci šéfky diplomacie rozčilovala: Na co máme armádu, když ji nemůžeme použít?

*Albrightová je ošklivá stará žena s křivým nosem, která by mohla hrát Babu Jagu bez toho, aby šla na konkurz, spustil Limonov. Bangladéš je velmi krásná, teplá země obývaná laskavými, mírumilovnými snědými lidmi, dodal s tím, že má obrovskou historii sahající tisíce let nazpět, zatímco historie USA je krátká a vulgární. Pohřbíme vás a budeme plakat na vašem pohřbu, jelikož jsme také lid sentimentální.

*Dnes je mezinárodní právo zcela opodstatněně vnímáno jako nástroj kolonialismu a neoimperialismu. A Západ se zdá být zdrojem všech neštěstí světa. Právě o tom přece neustále mluví severokorejský diktátor:

„Kaddáfí se rozhodl zříci jaderných zbraní, stejně jako kdysi Saddám Husajn, a oba byli svrženi. Poučení z dějin tedy zní: Budeme bránit svrchovanost, nekývneme na omezení suverenity, jak po nás požaduje Západ, protože nám za to poděkuje bombami!“

*Brzezinski: „Gorbačov byl strategicky důležitá figura, která ovládala důležité silové pole a která vlastně zajistila vítězství bez nutnosti krveprolévání.“ Období 1990 – 2000 někteří ruští odborníci tvrdě označují ze strany USA jako období „znásilňování sovětské mrtvoly”, však skončilo a Rusko se zachránilo. Díky ruským a čínským moderním ponorkám a protilodním raketám se 11 skupin amerických letadlových lodí stává kupou zbytečného železa.

*Tereza: Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Mark Toner si ale hodnocením osvobození Palmyry nebyl jistý: „Víte, myslím, podívejte se… obecně vzato… víte… není velká možnost výběru… buď a nebo… ale… vždyť víte…“ O něco jasněji promluvil jeho kolega John Kirby, který nejprve připustil, že si Syřané samozřejmě mohou svobodně zvolit svou budoucnost, pokud bude odpovídat zájmům Spojených států (a pak zkoušel brát svá slova zpět).

*Ministerstvo zahraničí a Bílý dům, zřejmě už krizi prohlubovat nechtějí. Omezují se na prohlášení typu protiruské sankce budou zrušeny až po splnění minských dohod, na což Rusko vždy připomene, že s tím nemá nic společného, protože přece není subjektem minských dohod. Všichni jsou spokojeni, že si řekli to své, a život jde dál, tím spíš, že obchodní obrat mezi USA a Ruskem během těchto sankcí dokonce vzrostl.

*Americký prezident Barack Obama před svou poslední návštěvou Německa vyzdvihl odvážný postoj kancléřky Angely Merkelové během migrační krize. Šéfka německé vlády podle něj prokázala, že je pravou politickou i morální vůdkyní. Nazval ji strážkyní Evropy. Obama také chválil dohodu o výměně migrantů mezi EU a Tureckem.

*Nicméně buď je pan prezident Obama opět zcela mylně informovaný, což je skoro standard, nebo ochořel. Nebo nemá Evropu z duše rád, odpověděl Koskuba.

*Obama: Řekl jsem mu (Putinovi), že ve skutečnosti je silná, sjednocená Evropa spolupracující se silným Ruskem projevujícím zájem o kontakty s jinými zeměmi, správný recept. Zatím se mi ale nepodařilo tak docela ho o tom přesvědčit. Současně ale americký prezident znovu zdůraznil, že sankce vůči Rusku budou platit dál, do té doby, než budou v plné míře splněny minské dohody.

*Jan Keller: Už myslitelé Frankfurtské školy konstatovali, že základním vzorcem modernity je přinášet stále více stále téhož. Není třeba přepínat večer co večer mezi televizními kanály, abychom se ubezpečili, že se filosofové z Frankfurtu nemýlili. Ekonomové nemají obvykle ve zvyku filosofovat, a proto „stále více stále téhož“ nazývají stručně jako růst.

*Lidská práva nejsou jen práva politická, ale jsou to i práva sociální a hospodářská. A ti, kdo redukují lidská práva jenom na práva politická, v zásadě říkají, že můžete hladoví a v otrhaných hadrech svobodně demonstrovat a potom se jít vyspat pod most, dodal prezident Zeman.

*Stanislav Komárek: Extrémní politické strany i jiné organizace lze chápat i jako syndikáty psychopatů s „licencí“ na obšťastňování a terorizování majoritní společnosti. Problém je, že v dnešní politice se normální chování nazývá extremismem, a naopak. Proto také k nejúspěšnějším diskutérům v televizních debatách patří lidé s výraznými psychopatickými agresivními rysy. Ostatně v prvních třech dnech tohoto týdne jsme dostávali přímo velikonoční nadílku ukázek tohoto stylu politiky.

*Donald Trump se v sobotu vyjádřil, že by mu až tak nevadilo, kdyby Severní Korea zaútočila na své sousedy jadernými zbraněmi. Řekl, že kdyby měl vzniknout konflikt mezi Japonskem a Severní Koreou, vyzbrojenou jadernými zbraněmi, byla by to strašná věc, ale co. Trump si také stěžoval, že Spojené státy mají na linii příměří mezi Severní a Jižní Koreou rozmístěno 28 000 amerických vojáků jen proto, aby zastavily maniaka. Nemůžeme být policajtem světa, co z toho máme? Je načase, aby se na nás ostatní lidi přestali dívat jako na úplné blbce. Trump se pochválil, jak dobrou má zahraniční politiku: Mluvím sám se sebou, protože mám velmi dobrý mozek a říkám spoustu věcí.

*Jeho soupeř Ted Cruze, texaský senátor prohlásil, že USA musí podporovat vojenský blok, aby bylo možné čelit terorismu a zadržovat Rusko. Trump odpověděl, že aliance se vytvářela jako protiváha SSSR, který víc neexistuje, o terorismu se tehdy nemluvilo.

*V Rusku pracuje až sedm milionů Ukrajinců, kteří jen v roce 2014 poslali domů v přepočtu devět miliard dolarů, což je trojnásobek přímých investic ze Západu za loňský rok, a současný dluh vůči Západu bude Kyjev splácet přinejmenším do roku 2041, pokud tedy bude splácení vůbec schopen…

*Sionisté tvrdí, že Palestina před r. 1948 byla britským mandátem a půda byla tudíž britská, a nikoliv palestinská. Mimochodem při pohledu do odborného vojenského tisku z poloviny třicátých let minulého století jsem zjistil, že údajně svobodný Tibet je tam uváděn jako britská kolonie. Nevím, nakolik je to pravda, ale nikomu to tehdy nevadilo, stejně jako dnes. Dovolte dodat, že mávání vlajkou neexistujícího státu má v sobě cosi zvláštního. Kdyby se někdo proháněl po Praze a mával vlajkou Rakousko-Uherska, Sovětského svazu, knížectví Saravak, jižního Vietnamu, nacistické Litvy nebo císařské Číny, byl by pravděpodobně prohlášen za blázna. Ale když blbne s vlajkou Tibetu, stává se z něho morální aktivista. Pokud se objevilo společně s pravdou a láskou Václava Havla na zdi heslo Free Tibet (Osvoboďte Tibet) – proč anglicky? A musíme se vážně zeptat, zda Václav Havel podporoval otroctví a jiné zločiny proti lidskosti ve „svobodném“ Tibetu. To by mu, jemně řečeno, nesloužilo ke cti. Nebo dnešní agresivní pravdoláskaři aktivně a beze studu zneužijí kdečeho, aby se udrželi u svých bezpracných koryt a penězotoků ze státní, případně zahraniční kasy? Někdo z nich by to měl vysvětlit. Máte-li kladný poměr k otroctví, uřezávání končetin a vypalování očí, mávejte tibetskými vlajkami a zajděte na Forum 2000. Dalajláma vám požehná. Vždyť přece lidé pracující v těchto organizacích feminismu, homosexualismu a tibetismu věcem nerozumějí a potřebují pomoc. Motají se jak slepá koťata neschopná cokoli udělat bez cenných rad USA.

*Možná proto měli tak vřelý vztah k Tibetu němečtí nacisté. A věřím, že tibetizace naší země, případně celé Evropy by se leckterým novodobým demokratickým otrokářům líbila víc než islamizace. Ostatně z hlediska systematického zločinu založeného na zvrhlé formě ideologie a náboženství jsou si Tibet před osvobozením, nacistické Německo a také Islámský stát velmi podobné.

*Vědci nakonec dospěli k závěru, že osvojení lidských obětí posouvá kultury směrem od rovnostářských společností ke společnostem s dědičnými vrstvami. Watts a jeho spolupracovníci považují rituální oběti za skvělý nástroj, kterým lze brutálně ovládat nižší vrstvy. Samotné oběti rituálů jsou ve velké většině lidé z nižších vrstev. Lze vlastně říct, že společnosti, v nichž dnes žijeme, vyrostly na nespočetných lidských obětech.

*Michail Jurijev: Mezinárodní soudy vůbec nejsou nestranné, tvoří ve skutečnosti jakousi bojovou sílu západní civilizace a vedení USA, v menší míře pak vedení EU, které je ovšem závislé na USA. Obracet se na ně (na mezinárodní soudy) by bylo něco podobného, co ve své době popsal Lenin takto: Budeme s imperátorským režimem bojovat před carskými soudy? Byl by to těžký boj!

*Hillary Clintonová slíbila, že donutí Čínu, aby poslouchala na slovo. Vím, jak jednají, a oni moc dobře vědí, že když se já stanu prezidentem, pak budou muset poslouchat na slovo, protože jsme připraveni jednou provždy zabezpečit, aby se k nám chovali spravedlivě, nebo jim bude zabráněno v přístupu na náš trh, zdůraznila kandidátka na prezidenta.

*Peníze ze Sberbank jsou pravidelně využívány k financování ruských zpravodajských operací, tvrdí západní tajné služby. Pobočky Sberbank v zahraničí pak slouží jako základny pracovníkům ruských tajných služeb. Podle The Observer se tak děje s požehnáním pána Kremlu Vladimira Putina. Šok! Server odhaluje napojení Hillary Clintonové na ruskou banku ovládanou Kremlem.

*Jeden francouzský generál prohlásil, že země s jadernými elektrárnami „není uhájitelná“ a věřím, že mu každý jen trochu inteligentní člověk dá za pravdu. Jedna jediná dobře zaměřená bomba může způsobit nukleární apokalypsu a srazit na kolena celý národ.

*Internet, který připomíná obrovskou knihovnu, ovšem vyžaduje jisté nadání; abyste něco našli, musíte umět hledat. Otevřete-li lidem, kteří doma nečtou, brány Národní knihovny, nenajdou v jejích regálech nic zajímavého. Internet jim jejich schopnost vyvíjet se v labyrintu světa nikterak neposílí. Zůstanou stát na prahu Klementina, aniž by ocenili byť jen jeho architekturu, o pokladech uvnitř nemluvě.

*Ivo Šebestík: Kdyby současnému lidstvu denně sprchovanému po celých dvacet čtyři hodin nekonečným proudem většinou bezcenných útržkovitých a navzájem nesouvisejících informací alespoň zůstala zachována schopnost skrze stromy ještě spatřit les. Svět je skutečně zároveň k smíchu i k pláči. Člověk si může vybrat, nebo obojí pružně střídat.

*Lži a nepravdy o nacistickém státním převratu na Ukrajině, který připravily a financovaly Amerika s Evropou, stejně tak jako lži a nepravdy o občanské válce proti rusky mluvící populaci na východě země navždy diskvalifikovaly západní mainstreamový tisk, který si jen tisíc kilometrů od nás umazal ruce ukrajinskou krví. Hle, demokracie. Mainstreamový tisk slouží de facto jako zločinná zástěna, která má lidem zastírat pohled na skutečnost.

*Až se vláda lidu do jeho rukou navrátí, bude zúčtování, Česká televize poté přijde o miliardy, které jí povinně platíme. Sobotka půjde do práce, nebo před soud. Kauza OKD stále není uzavřena. Muslimové budou moci muslimovat maximálně tak doma, uzavřeli na facebookovém profilu Bloku proti islámu.

*Svobodná francouzská republika před několika měsíci zavedla zákon, který muslimským ženám zakazuje zahalovat si obličej na veřejnosti. Zakazování však nepotlačuje svobodu méně než opačná povinnost nosit zahalující šátek, která platí v určitých muslimských zemích.

*Zdeněk Zbořil: Vzpomínám, jak paní Magda přišla jako velvyslankyně v Rakousku na jednu z prvních recepcí, jíž se zúčastnila, v průsvitné blůze a ‚bez‘. Psalo se pak o tom asi dva týdny a mluvilo ještě déle. Až příliš. Ale je pravda, že potom mnozí z diplomatické obce ve Vídni stáli o osobní setkání.

*Ředitel CIA John Brennan prohlásil v interview pro televizní stanici NBC, že jeho pracovníci se nebudou zapojovat do tvrdé praxe „posílených praktik konání výslechů“, mimo jiné s uplatňováním „mučení vodou“, dokonce ani v tom případě, že jim to nařídí budoucí prezident Spojených států. „Nebudu bezesporu souhlasit s tím, aby nějaký důstojník CIA opět uplatňoval mučení vodou“ řekl Brennan. Šéf CIA slíbil, že nebude uplatňovat mučení vodou ani, když to nařídí prezident.

*Maria Zacharová, ruské ministerstvo zahraničí: A kdy Evropská unie konečně začne podle svého nejlepšího svědomí realizovat to, k čemu vyzývá ostatní?

*Putin: Myslím si, že Obama, ani Francouzi nejsou občany Sýrie.

*Jak už víme, bulharská politická kasta se skládá převážně z laboratorních myší, národních zrádců a zbabělců. Turecko nejenže bude (v rámci současného uspořádání v NATO) bránit naši oblohu před „ruskou agresí“ s laskavou pomocí bulharských parlamentních krys. Dnes se objasnilo, že Turecko má v úmyslu bránit naši zem i před námi samotnými, protože víte, naše země, je jejich vlast. (Asi 600 000 bulharských občanů jsou Turci, tj.asi 8% obyvatelstva.)

*Jeden německý generál za druhé světové války údajně řekl, že neexistuje problém, který by nevyřešilatanková divize. Zdá se, že dnešní bruselští úřednici si myslí, že neexistuje problém, který by nevyřešil nějakýakční plán s hromadou tabulek.

*Kerry k manévrům ruských Su-24: Mohli jsme je sestřelit!

*Bloger: USS Donald Cook byl v mezinárodních vodách, a zřejmě neozbrojené Su-24 byly v mezinárodním vzdušném prostoru a ptá se: Proč by je měli sestřelit? A další jízlivě doporučil, že je měli sestřelit, pak by ale v Baltickém moři nebyla ani jedna americká loď.

*Rusko: Americká loď neznamená, že tam nemůže náš letoun. Ruské ministerstvo uvedlo, že zcela nerozumí přehnaným reakcím svých amerických kolegů. Možnost svobodného pohybu amerického torpédoborce, nevylučuje možnost svobodného pohybu ruských letounů, dodal představitel ministerstva.

*Výročí bombardování Plzně spojenci. Pietní akt, připomínající první spojenecké bombardování Plzně, při kterém zahynula tisícovka obyvatel, si připomnělo kolem třiceti členů Svazu bojovníků za svobodu a komunistů v Plzni-na Doubravce. V bývalé konzervatoři, která je již několik let opuštěna, je umístěna pamětní deska na vzpomínku za zahynulou celou třídu – 38 dětí a učitelku. Kromě komunistických zastupitelů se akce nezúčastnil nikdo jak z obvodu, města či krajského úřadu. Dne 17. dubna 1945 přišel první velký nálet. Z 16. na 17. dubna to byl britský nálet. Tuto noc se nad Plzní objevilo 222 bombardérů typu Lancaster. Nejprve označily cíle barevně hořícími pumami. Podle výpovědi pamětníků se noc změnila v den. Ve vzniklé záři bylo prý možné číst noviny. Během 17 minut shodily spojenecké letouny 891 trhavých a 4 tuny zápalných bomb. Kromě nádraží bombardovaly část obytné čtvrti Doubravky, Roudné, celou Jatečnou kolonii a také Plzeňské pivovary. Bilance náletů byla hrozivá. Obětí bylo kolem jednoho tisíce, zbořeno bylo 120 domů, těžce poškozeno dalších 154. Památku dětí, které při tomto bombardování zahynuly, připomíná pamětní deska v chodbě konzervatoře a lípa, vysazená v Habrmanově parku, která nese jméno paní učitelky – Květa.

*Když byl v polovině 90. let tehdejší šéf ruských tajných služeb Primakov při návštěvě ČR dotázán, zda předá našim službám své seznamy jejich spolupracovníků, odpověděl tehdy stručně: Prohráli jsme snad s vámi nějakou válku?

*Nejen Nizozemci, ale i mnozí další ztrácejí s neschopným a rozpínavým vedením EU trpělivost. Výmluvy na působení ruské propagandy odhalují jen vzorce myšlení a jednání části politiků – jsou to moderní inkvizitoři. Stačí, když nahradíte název Rusko slovem Peklo a místo Putina dosadíte Satana a rázem jste v myšlenkových schématech 16. století. Tomu se už nedá ani smát.

*Evropská unie Ukrajině nijak nepomůže. Mimo jiné proto, že na to nemá sílu ani peníze. Budeme přihlížet, jak se ukrajinský stát hroutí.

*Ruská propaganda chce rozvrátit Německo, varují tajné služby. A otřást důvěrou v kancléřku. Berlín ale tvrdí, že cílem Ruska je zamlžit, co je pravda a co lež. A otřást důvěrou, kterou Němci chovají vůči kancléřce Merkelové. V jádru celé myšlenky je šířit dezinformace, takže člověk nakonec ničemu nevěří. Rusko ve své kampani proti EU používá internetové trolly, chrlící nenávistné komentáře v diskusích pod články. Stejně tak jako „trolly v bikinách“, kteří se snaží svést svým půvabem část čtenářů – a pak šířit pochybnosti a neshody ve věcech zahraničního zpravodajství.

*Tomáš Haas: Pro naše media nejsou Rusové plnohodnotní lidé. Je to národ opilých mužiků v láptích válících se před svými zemljankami a toužících po vodce a rozpínavé říši. To je nadsázka, ale skutečnost je, že Rusko se podle našich medií hroutí, Rusko zaostává stále více za Západem, Putinův režim mele z posledního, Rusku vládnou oligarchové, Rusové žijí jen z ropy a plynu a toho je ve světě tolik, že ten ruský nikdo nechce. A rubl čeká pád. Putin je krutý diktátor, který na sebe strhl veškerou moc. Ale Putin je i loutka v rukou oligarchů. Vyberte si. Dobrá zpráva z Ruska neexistuje, cokoliv takového je nepřípustné. Agresivní Rusko chce ovládnout Evropu, chce znovuvybudovat SSSR včetně jeho bývalých svazových republik a satelitů, na hranicích Evropy stojí ohromná Ruská armáda, proti které musí NATO ty hranice bránit a obsadit americkými jednotkami a Rusko obklíčit, aby bylo udrženo ve svých hranicích.

*Anatolij Antonov označil obvinění NATO vůči Moskvě za informační válku. Ve své frazeologii se vedení NATO dostalo až k absurditám: dnes říkají, že Rusko je na prahu NATO: to jako že jsme se posunuli blíže k NATO, a nikoli NATO k nám.

*NATO není nic víc, než obal na washingtonské válečné zločiny. Jinou službu poskytnout nemůže. Díky chamtivosti amerických společností, které zvýšily své zisky tím, že svou výrobu v honbě za lacinou pracovní sílou přenesly do Číny, se tato země zmodernizovala o desítky let dříve, než to neokons považovali za možné. A čínské ozbrojené síly se zas modernizují zbraňovou technologií Ruska. Nové čínské rakety tak např. činí z vychvalované americké námořní flotily, včetně jejich mateřských letadlových lodí, vyřazené obstarožní zboží.

*Donedávna jsme všechny problémy tady u nás svalovali na to, že nás kdysi zdeformovali komunisti, a i když někteří nadšenci proti komunismu bojují po čtvrt století dál, tak většině je to už trapné. Proto je osvěžující, že najednou za všechno špatné může Putin. Přitom rozšiřování a posilování NATO je fakticky jen otázkou navyšování zakázek pro americký zbrojní průmysl, vlastně poslední průmysl, který v USA ještě zůstal a nebyl v rámci zisků outsourcován. Čili, naši přátelé z Ameriky potřebují miliardy, tak zbrojme. Ruská agresivita je dostatečnou záminkou. A pokud se ruská agresivita nijak neprojeví, vždy můžeme argumentovat tím, že jen proto, že tu jsou ty americké odstrašující zbraně. Mezitím povinně plaťme americkým zbrojovkám. Nic víc se po nás přece nechce.

*Malovat Rusko jako agresora na základě zabrání Krymu je zpozdilé. Izrael prohlásil, že si jednou provždy ponechá Golany, a nikdo k tomu nic neřekl. Význam obou území pro oba státy mi přijde z vojenského pohledu dost podobný. Golanské výšiny jsou červená čára a zůstanou nedílnou součástí Izraele. Při setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Moskvě to prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

*John Pilger: Na ruské západní hranici došlo v posledních osmnácti měsících k největšímu nahromadění vojenských sil od druhé světové války – a v čele stojí Spojené státy. K takovému zjevnému ohrožení území Ruska ze strany cizích jednotek nedošlo od dob napadení Sovětského svazu Hitlerem. Ukrajina se bohužel stala zábavním parkem CIA. Washington zde fakticky kontroluje režim, který přímo sousedí s Ruskem a je vůči němu nepřátelský: režim prolezlý nacisty – doslova. Mnozí činitelé ukrajinského parlamentu jsou dědici nechvalně proslulých fašistů z Organizace ukrajinských nacionalistů (OUN) a Ukrajinské povstalecké armády (UPA). Otevřeně vychvalují Hitlera a volají po perzekuci a vyhnání rusky mluvící menšiny. Tyto věci se ve zprávách na Západě vyskytují jen zřídka, anebo bývají překrouceny, aby byla potlačena pravda. V Litvě, Lotyšsku a Estonsku – hned vedle Ruska – rozmísťuje americká armáda bojové jednotky, tanky a těžké zbraně. O této krajní provokaci vůči světové jaderné mocnosti číslo dvě se na Západě rovněž mlčí.

*Pokud by novináři a reportéři dobře odvedli svou práci a zpochybnili propagandu, že Saddám Husajn drží zbraně hromadného ničení, a pokud by lži George W. Bushe a Tonyho Blaira nebyly novináři posilovány a papouškovány, nemuselo dojít k invazi do Iráku v roce 2003 a statisíce mužů, žen a dětí by dnes byly naživu.

*Propaganda, která připravuje půdu pro válku proti Rusku nebo Číně, se nijak zásadně neliší. Pokud vím, žádný z novinářů západního „hlavního proudu“ – třeba někdo jako Dan Rather – se neptá, proč Čína buduje v Jihočínském moři přistávací dráhy. Odpověď by měla být nadmíru jasná. USA obkličují Čínu sítí základen s balistickými raketami, bojovými jednotkami a bombardéry s jadernou výzbrojí. Tento smrtící oblouk se táhne od Austrálie po tichomořské ostrovy (Guam, Severní Mariany, Marshallovy ostrovy) a dále až k Filipínám, Thajsku, Okinawě, Jižní Koreji a přes Eurasii až k Afghánistánu a Indii. USA nasadily Číně na krk oprátku. Jenže něco takového není mediální zpráva. Mlčení ze strany médií – válka ze strany médií.

*Bude to vlastně stejné, jako když byl veleben Obama coby první černošský prezident a liberálové hltali jeho nesmysly o „naději“. Avšak plácání nepřestává. Když ho sloupkař Guardianu Owen Jones vylíčil jako „zábavného a okouzlujícího muže, který je tak super, že mu nemůže konkurovat prakticky žádný politik“, poslal Obama hned na druhý den drony, které zmasakrovaly v Somálsku sto padesát lidí. Podle New York Times zabíjí obvykle v úterý, kdy dostává seznam kandidátů na smrt dronem. Opravdu super.

*Jozef Hrabina: Bavíme sa tu napríklad o školstve, ako v ňom zlepšiť podmienky, no nikto sa nebaví o tom, že zo 600 absolventov medicíny tristo okamžite odchádza za hranice. Tak načo potom dávame peniaze na ich vzdelanie? Na terorizmus mám veľmi zvláštny názor. Do veľkej miery ovplyvnený románom Georgea Orwella 1984. Keď chcete dať do poriadku vlastné obyvateľstvo, tak tam šupnete nejakú bombu či nejaký granát.

*Oskar Krejčí: Zoufalci z Kavčích hor svět nezmění! Je samozřejmě správné, aby se všichni podíleli na nákladech spojených s migrační krizí. Jenže by se měli také podílet na vytváření politiky, která tuto krizi způsobila. Kdo z Česka byl pozván k rozhodnutí bombardovat Libyi či k rozhodnutí o vytvoření a podpoře ozbrojené opozice v Sýrii? Panama Papers ukazují, že v oblasti médií si přinejmenším na Západě Washington udržuje kontrolu informačního prostoru. Ve vojenské oblasti Rusko obnovilo rovnováhu s USA v rovině strategických zbraní. V ekonomické oblasti ztrácejí Spojené státy své dominantní postavení každým dnem a jejich původní kontrola světových financí přerůstá v chaos. Tato rozporuplná situace se nutně promítá do politiky. Tedy i do médií. Starý svět odchází a nostalgici jsou z toho zoufalí. Proto tolik křečí na Kavčích horách. Co ale mohou redaktoři dokázat? Je možné v Česku vyvolat mediální atmosféru amerického středozápadu. Na vývoji ve světě to však vůbec nic nezmění.

*Susanna Mehtonen, právní expert Amnesty International ve Finsku poukazuje na to, že asi 200 žadatelů o azyl každý rok jsou ruští občané prchající z nesnesitelné situace v jejich domovské zemi. Opatření může omezovat i politické disidenty.

*Stálo by za to zeptat se kritiků, kolikrát se čínský prezident zmínil o evropských válečných zločinech v Číně jako o zločinech proti lidskosti. A mohlo by to být, jak rádi papouškujeme, vyvážené, podotýká Zdeněk Zbořil.

*Jan Schneider: Znovu oslovím ty osvícenější ze zákonodárců: zasaďte se, prosím, za přijetí zákona analogického americkému Foreign Agents Registration Act. Ať se deklarují činitelé (příjemci zahraničních financí), kteří zastávají zájmy cizích mocností na poli politickém, vzdělávacím, lobbistickém a podobném. Tím pádem se odhalí například všichni „kremelští propagandisté“! A všichni ti s mentalitou bolševických domovních důvěrníků, kteří aktivisticky sestavují různé prokremelské seznamy a přičinlivě se snaží je někomu udat, budou zbyteční. Jo, ale smůla – spolu s nimi se též odhalí i všichni ti protikremelští propagandisté! A tady začíná být zřejmé, že přijmout takový „americký“ zákon to asi půjde ztuha. Ale za zkoušku by to stálo, už jenom vidět, jak by který poslanec hlasoval! Rozhodně by však mělo být vždy jasné, odkud vane vítr. Různé think-tanky jsou různě financovány a měly by to také deklarovat, čí hájí zájmy. Těžko bude z Ruska financovaný think-tank hájit čistě naše zájmy. Právě tak ale i think-tank financovaný z USA. Nebo ze Severní Koreje, Číny či z Velké Británie.

*Vzpomeňte si na jeden z geniálních filmů Woodyho Allena, „Bananas“. Když se odehrává na „jeho“ ostrově San Marcos puč, ptá se hlavní postava, koho podporuje CIA. Odpověď zní: „Obě strany. CIA neriskuje.“ Spojené státy tak mají šanci, že budou na té vítězné straně. Když vyhraje Islámský stát, rychle se přihlásí k jeho početí. Vyhrají-li protivládní vzbouřenci, budou překypovat vděčností „Américe“.

*Bertolt Brecht: Matka Kuráž: Poláci tady v Polsku se do toho neměli míchat. Pravda, náš král k nim vtrh s vojskem. Ale Poláci se začali plíst do svých vlastních záležitostí, místo aby koukali udržet mír. A napadli krále, zrovna když poklidně vtáh do jejich země. A tím porušili mír oni, a všechna krev padá proto na jejich hlavy.

*Chruščov dle vzpomínek jeho syna vyprávěl, že se ho americký prezident Eisenhower ptal, zda na něj naléhají jeho generálové. Když byl Chruščov v rozpacích, vysvětlil mu Eisenhower, že za ním američtí generálové chodí a říkají, že Sověti zbrojí jak šílení, a kdyby vyhrál komunismus, pak sbohem svobodný světe. Na to se už Chruščov chytil a přiznal, že i za ním chodí sovětští generálové a říkají, že Američané zbrojí jak šílení, a že kdyby vyhráli imperialisté, pak sbohem komunistická budoucnosti. Na to Eisenhower reagoval, že by snad měli s Chruščovem udělat alianci proti svým generálům.

*Schneider: Každopádně se ukázalo, že údajně zaostalé primitivní a ekonomicky se hroutící Rusko, které je zároveň kupodivu strašným ohrožením vyspělé evropské civilizace, má moderní zbraně a dokáže podpořit svoje spojence. Zároveň dokáže vést takzvanou hybridní válku, která vesměs straší především v nedovzdělaných makovicích různých redaktorů a samozvaných analytiků stejně jako jimi tak oblíbené drony.

*V současnosti se americká armáda vrací do Afghánistánu, odkud oficiálně odešla, a reálně neodešla. Co tam chrabří američtí a jiní bojovníci za demokracii téměř patnáct let dělali? Plechový cirkus s dragouny tam evidentně nefunguje. Chlubí se počtem škol a studujících dívek, kterých je méně než v době prosovětských vlád, které islámští hrdinové podporovaní z Washingtonu a Rijádu likvidovali.

*Martin Koller: Politika USA vůči Evropě je dlouhodobě zaměřena na snahu po vytvoření bezprávné kolonie, kde nejlépe se mají ti, co nepracují, o morálce poučují pornoherci a křesťané podlézají muslimům. Po údajně nejmocnější ženě světa jednou nezůstane nic, nanejvýš si při vyslovení jejího jména většina Němců i Evropanů odplivne. Muslimové se zasmějí nad hloupou nevěřící a poděkují Alláhovi, že jí zatemnil mozek. Bude to skvělý argument proti rovnoprávnosti žen a jejich schopnostem řídit národy. Ostatně, když člověk vidí Merkelovou, Mogheriniovou a ty zženštilé ubožáky v EU, tak by dal pomalu imámům za pravdu.

*Tereza Spencerová: Američané „zrušili“ Irák a vrhli se na jeho rekonstrukci, protože jiných způsobů „produkování hodnot“ už je dnes pomálu. Wesley Clark, který proslul jako velitel útoků NATO vedoucích k „osvobození“ Kosova a posléze i jako významný investor v „demokratickém“ Kosovu… Pro něj opravdu platí princip „sám si zničím, sám si opravím, a vždy vydělám“.

*Edward Snowden ukázal, že IS byl vytvořen zpravodajskými službami USA a Izraele. Agent Edward Snowden ukázal, že vůdce Islámského státu v Iráku a Sýrii, Abu Bakr Al Baghdadi byl vyškolen v Izraeli. Snowden dodal, že americká zpravodajská agentura CIA a britská Inteligence Services ve spolupráci s izraelským Mossadem vytvořily teroristickou organizaci, která by měla přilákat všechny extrémisty z celého světa na jedno místo, se strategickým názvem "sršní hnízdo". "Sršní hnízdo" je strategie, která měla zajistit dohled nad všemi vážnými teroristickými hrozbami z jednoho místa.

*Naše země se po Listopadu změnila v jeden veliký Hyde Park – každý si může na své bedničce hlásat, co chce; každý má svou pravdu, čím je jich víc, tím je víc svobody; slova, věty, tvrzení se zběsile rojí, narážejí do sebe, ruší se a postupně ztrácejí význam; společnost se začíná podobat zástupu hluchoněmých a slepých, kteří se někam řítí; kromě peněz a okamžitého osobního prospěchu neexistuje žádná autorita. Svoboda se stává svévolí, veřejnou holkou, která poslouží každému, kdo zaplatí. Společnost, kterou polistopadový převrat začal „denormalizovat“, se vyznačovala extrémní rovností. Ideologové režimu to nazývali socialismem. Lidé, kteří se jakoby mávnutím kouzelné hůlky octli na nejvyšších příčkách společenského žebříku, si zato své třídní a stavovské zájmy dobře uvědomovali. Neměli zájem na konsolidovaném státu, který by dohlížel na regulérnost majetkových a finančních převodů. Nikomu nevadilo, když vláda vyrovnávala schodek státního rozpočtu penězi ukradenými z penzijního fondu. Miliardy, o které noví podnikatelé ochuzovali stát, zejména daňovými, restitučními, dědičnými i jinými podvody, nikdo nehlídal. Šlo přece o to co nejrychleji zlikvidovat kořeny předchozího marasmu – po bolševikovi se měla slehnout tráva. O morální stránce se v této souvislosti nemluvilo; neoliberální ekonomové nám vysvětlili, že ekonomická opatření se podobají přírodním procesům a s dobrem či spravedlností nemají nic společného.

*Milton Friedman, guru neoliberalismu, již před půl stoletím prohlásil, že sociální odpovědnost podniku spočívá v úsilí zvyšovat svůj zisk; výrobní a finanční společnosti si nemáme plést s Armádou spásy.

*Tereza Spencerová Utěšovat se lze snad tím, že koncentrace amerických vojsk v Evropě je zatím mnohonásobně nižší než ještě před třiceti lety. Přímá válka skutečně nehrozí. Ale na druhé straně jsou tato vojska mnohem blíže k Moskvě – americký geopolitik George Friedman upozornil, že vzdálenost se zkrátila z někdejších téměř tisíce mil na něco málo přes pouhou stovku, přičemž z někdejší nárazníkové zóny tvořené zejména Polskem, karpatským obloukem, Dunajem a Balkánem se stala součást NATO.

*Zeman v reakci na nový zákon o státním zastupitelství odmítl, aby se české zákony připravovaly na cizích ambasádách. Teď nedávno v rozhovoru pro Českou televizi jsem citoval výrok poslankyně Marie Benešové, podle níž se údajně na americké ambasádě minimálně konzultuje, ne-li připravuje zákon o státním zastupitelství, a vyslovil jsem pochybnosti nad tím, zda by se zákony měly připravovat na cizích ambasádách, a nikoli v našem národním parlamentě. Nepokládám to za nic urážlivého, je to prostě kritická poznámka, u níž jsem uvedl samozřejmě i zdroj a stejně tak nepokládám za nic urážlivého, když naopak americké ministerstvo zahraničních věcí bude kritizovat mě anebo českou vládu.

*Dnes Rusko zůstává silnou velmocí s rozsáhlým územím a velkou populací. A co je nejdůležitější – převzalo sovětskou jadernou energii, která z něj učinila jedinou zemi, která dokáže zničit Ameriku za 10 minut.

*Dámy a pánové, chci mít volný přístup k informacím o našich sousedech jako je právě Ruská federace. A nechci tlumočení z Washingtonu. Dámy a pánové, po pádu berlínské zdi před 26 lety, nemůže být opět mezi námi a Východem postavena zeď, protože si to přeje Amerika! To není možné!, dodává Willy Wimmer.

*Skoro jakoby Alexandr Něvský, když se chystal k boji s Teutonským řádem, svěřil zásobování své armády dceřiné firmě téhož řádu. Došel by takovou politikou až k Čudskému jezeru? Silně pochybuji.

*Před několika měsíci byl například v Berlíně zřízen jeden z prvních uprchlických táborů na světě vyhrazených čistě pro homosexuály.

*Bašta: Evropští vedoucí politici se musí vyměnit, jsou už po záruce.

*O. Hahn: Takový přesun majetku, taková loupež se koná v dějinách národa vždy jednou za pět set let.

*Už 25 let někdo vede války, rozflákal spoustu států, zabil miliony lidí, způsobil migrační krizi a je problém zjistit, kdo to je.

*Ing. Jiří Paroubek: Kdybychom tento server dali k dispozici stovkám nešťastníků, kteří se setkali se zvůlí českých soudů, změnil by se náš server na smolné knihy středověku, protože tolik lidského neštěstí a utrpění, které vyvolaly české soudy, je k neunesení.

*Podvodný dolar. Nejprve byl kryt zlatem, pak ničím, dnes už jen zbraněmi.

*Slyšíte ten zvuk ohromného sání? To je zvuk peněz, které se ženou do USA.

*Svět hraje a tančí podle not „mikroskopické elity“.

*Americký Nejvyšší soud plošně zrušil zákaz rasově smíšených manželství až v roce 1967!

*Kdo nečte Terezu, zemře nevzdělán… díky!

*Když se Hašek vrátil z Ruska do československé republiky, s údivem zjistil, že podle československých médií v Rusku plenil, vraždil a živil se masem malých dětí. Hašek na to reagoval po svém – když se ho na dětský jídelníček ptala estétka a novinářka Olga Fastrová, s klidem jí diktoval recepty na zadělávaná stehýnka malých Číňánků a nemohl si vynachválit pečená chodidla.

*Hegel, říkal, že četba novin je ranní modlitbou moderního člověka.

*Politika je pokračování války lingvistickými prostředky.

*Jaroslav Bašta: „Nejhorší na současné politické situaci v Evropské unii je to, že i ty nejbizarnější a nejšílenější spiklenecké teorie pokulhávají za realitou a nápady politických elit.“

*Vladimir Mikusa: Merkelová telefonuje Sobotkovi: Kdyš já posfat uprchlik to Nemecko, ja natürlich myslela celé Nemecko, všetně Ostmark, protektorat Böhmen und Mähren, Allgemeine Gouvernement Polen a taky Reichskommissariat Slowakei und Ungarn. Celí Nemecko Bohuš!

*Evropská civilizace zaniká a my se na to díváme v přímém přenosu, ke kterému jsme si ještě otevřeli lahev levného europiva ze supermarketu.

*Celé mi to připomíná jeden starý žert o blonďaté řidičce, která slyší z rádia v autě, že nějaký idiot jede v protisměru na dálnici. Při snaze vyhnout se dalšími protijedoucímu autu nadává: Jeden idiot? Jsou jich stovky!

*Bůh se na lidi rozhněval a stvořil křesťany.

*Není tak zcela náhodné, že výrobní techniku běžícího pásu, kterou použil ve svých automobilkách, odkoukal Henry Ford na chicagských jatkách.

*I Němci šetřili munici a používali plyn.

*Sjezd českých kriminálníků. Z ODS se stala málo viditelná, nezřetelná strana, která bojuje s neexistujícím komunismem a Ruskem.

*Macek: Jakmile běží v televizi Nora Fridrichová, většina diváků se rozeběhne též – vypnout televizi.

*Jaceňuk odletěl do Argentiny, jestli to je služební cesta, dovolená nebo útěk nevím. Kdy se vrátí, taky nevím, řekl Kaplin.

*Letenská modlitba s milionem modlících na samém konci roku 1989 to veřejně demonstrovala – modlil se Havel, modlil se Malý, modlil se Adamec, Dubček, modlil se herec se zpěvákem. Aniž se před mší, kromě monsignora, alespoň jeden jediný z nich vyzpovídal ze svých hříchů.

*Co uděláš, když zákonem chráněné zvíře žere zákonem chráněnou rostlinu?

*Einstein: Když někomu působí potěšení pochodovat v sevřeném šiku, ten dostal svůj velký mozek jen omylem, neb by mu k přemýšlení stačila jen mícha.

*Schwarzenberg: Lidi je třeba hodit do vody, aby se ukázalo, kdo umí plavat.

*Kikina má picmocha, čúza má chlapa.

*Kdysi se Alexandr Makedonský rozhodl, že je Bůh, a vyžadoval, aby to všechna řecká města uznala. Všichni to uznali, dokonce i tvrdí Sparťané odpověděli: „Jestli chce být Alexandr Bohem, tak ať jím je“, ačkoliv Sparta byla v opozici proti Alexandrovi a dokonce proti němu bojovala.