Podpora paktu s Tureckem se Merkelové drolí

15. 5. 2016    zdroj
Hrozí, že jednání o volnosti víz do EU ztroskotají. Ve Spiegelu se skepticky vyjadřuje šéf CSU Horst Seehofer. Špičkoví politikové SPD varují kancléřku před devótním jednáním s Erdoganem. Ve sporu o uprchlickou smlouvu s Tureckem se nyní spolková kancléřka ocitá ze všech stran pod tlakem. Šéf CSU Horst Seehofer se vůči Merkelové zřetelně vymezuje: „ Byl jsem vždy skeptický, zda bude dohoda fungovat“, řekl SPIEGELu, „ nejnovější vývoj mou skepsi nezmenšil.“ Jeho pochybnosti, dodal „ mají již velmi blízko k superlativu.“


Momentálně zůstává otevřené, zda turečtí občané budou moci v budoucnu přicestovat bez víz do Evropské unie. Volnost víz je část smlouvy o uprchlících, kterou EU s Tureckem uzavřela. Ankara musí k tomu splnit 72 kritérií, aby EU volnost cestování poskytla – mimo jiné EU požaduje reformu zákona proti terorismu. To dosud prezident Recep Tayyip Erdogan odmítá. V současnosti není jasné, kdy má volnost víz vstoupit v platnost. Předpokladem je souhlas Evropského parlamentu, který dosud není a pravděpodobně už k němu nedojde před letní přestávkou.

„ To je věc Merkelové a musí její věcí zůstat“

V turecké otázce se od Merkelové /CDU/distancuje i SPD. „ Musíme od Angely Merkelové vyžadovat, aby se body realizovaly a měli bychom se vyvarovat příliš devótního jednání s Erdoganem“, řekl SPIEGELu předseda frakce SPD ve spolkovém sněmu, Thomas Oppermann.

Expert SPD pro zahraniční politiku Niels Annen poznamenal: „ V sázce je naše důvěryhodnost. Kompromisy k tomu patřily, ale důvěryhodnost neobětujeme“. V současnosti se kancléřka v otázce Turecka na koaličního partnera spolehnout nemůže. V interní diskuzi SPD prý padla věta: „ To je věc Merkelové a musí její věcí zůstat.“

Špičkoví politikové EU zostřují tón vůči Erdoganovi

Vedoucí politikové EU zostřují tón vůči Turecku. Šéf frakce Evropské lidové strany v Evropském parlamentu Manfred Weber zpochybnil privilegovaný přístup Turecka k vnitřnímu trhu EU a již existující úlevy při žádostech o vízum pro obchodníky. „ To není samozřejmostí. Když prezident Erdogan dále vyhrožuje a zaplavuje nás kritikou, pak se dostáváme do slepé uličky“, řekl Weber SPIEGELu. „ Evropa není závislá na Turecku“, říká politik CSU.

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz dal jasně najevo, že u požadavku reformy tureckých protiteroristických zákonů žádné úlevy nebudou. „ Evropský parlament bude trvat na dodržování závazků“, řekl Schulz. „ To platí i pro antiteroristické zákony“, říká sociální demokrat.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila Zdeňka Holešová

Rückhalt für Merkels Türkei – Deal bröckelt , Spiegel online, 14. Mai 2016