Prezident Finska je proti členství v NATO

2. 5. 2016      zdrojpůvodní zdroj
Finský prezident Sauli Niinistö vystoupil proti vstupu země do NATO a také poznamenal, že Helsinky a Stockholm budou muset řešit tento problémem samostatně. Informuje o tom YLE. “Můj postoj spočívá v tom, že nemáme žádnou potřebu měnit stávající politiku [neutralitu]”, řekl prezident.


Rusko, jak poznamenal Niinistö, jasně ukázalo, že vidí v NATO hrozbu pro svou bezpečnost. “Nechtějí připustit tuto hrozbu u svých hranic,” dodal.

Otázka o vstupu do NATO musí být rozhodnuta v referendu, konstatoval pevně prezident. Zároveň odmítl závěry expertů, že Finsko má rozhodovat o přistoupení k alianci společně se Švédskem. Podle něj je takový proces obtížný a každá země je zodpovědná sama za sebe. Současně Niinistö uznal, že výsledky referenda v jedné zemi mohou mít vliv na veřejné mínění v druhé.

28. dubna byla zveřejněna zpráva vládní skupiny, připravená pro premiéra Finska Juha Sipilä, v níž se uvádí, že společné přistoupení Finska a Švédska do NATO je preferovanou variantou. Kromě toho dokument uvádí, že členství v alianci posílí bezpečnost země, ale zároveň povede ke krizi ve vztazích s Ruskem.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová