Rusko nastoluje otázku o přístupu Íránu k ŠOS

25. 5. 2016     zdroj
Na zasedání rady ministrů zahraničí Šanghajské organizace spolupráce (ŠOS) nastoluje ministr zahraničí RF Sergej Lavrov otázku o přístupu Íránu k organizaci. Jak informuje korespondent Lenta.ru, uvedl to zvláštní zástupce ruského prezidenta pro záležitosti ŠOS Bachtier Chakimov.


“Přihlášku podal Teherán v roce 2008. Proto existuje všeobecný názor, že Írán je reálným kandidátem pro vstup do ŠOS v podobě oficiálního, plnohodnotného člena. Vzhledem k tomu, že sankce jsou staženy, nevidíme překážky”, řekl.

Podle Chakimova se tato otázka posuzovala již ministry zahračních věcí při pracovní večeři, která se konala v pondělí 23. května.

23.-24. května se v Uzbekistánu konalo zasedání rady ministrů zahraničních věcí ŠOS. Summit organizace se bude konat v Taškentu ve dnech 23.-24. června.

V současné době jsou členskými zeměmi ŠOS Rusko, Čína, Kazachstán, Kirgizie, Tádžikistán a Uzbekistán. Status pozorovatele mají Bělorusko, Mongolsko, Indie, Írán, Pákistán a Afghánistán. V červenci 2015 byla zahájena procedura přijetí do organizace Indie a Pákistánu.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová