Symbol Savčenko se pokusí využít všichni. Pokud bude odstraněna…

Rostislav Iščenko

26. 5. 2016    zdroj 
Politolog Rostislav Iščenko o tom, jak bude v Kyjevě využita situace s výměnou Savčenko. Každý pokus učinit z ní číkoliv politickou loutku povede k nepředvídatelným důsledkům. Ukrajinští politici nejsou zvyklí dělat drahoty – za posledních několik let zabili desítky tisíc lidí, co je pro ně jedna Savčenko? Velmi rychle se střetnou se situací, při níž jim živá Savčenko bude prostě škodit. Pokud bude odstraněna, pak následující den všechna média na Ukrajině prohlásí, že vraha poslal Putin.

Není to poprvé, co se vynořila aféra s výměnou Savčenko, kterou se už už chystali vyměnit, osm svědků už vidělo osobně, jak ji vedou za ruku, ale potom se ukázalo, že ji nevyměnili. A pokaždé to přišlo od advokátů, kteří chápou, že minulost se zapomíná. Čím hůř si Savčenko pamatují, tím méně hodnotnou trofejí je, tím nižší je zájem ukrajinských orgánů o její výměnu. Proto advokáti pravidelně “oživovali” veřejné mínění podobným druhem vhozů. “Nu což, podle našich informací již prezidentské letadlo Porošenka vzlétlo s lidmi pro výměnu, letí do Rostova měnit Savčenko.”

Tentokrát právníci Savčenko navrhli ukrajinským orgánům variantu výměny a ti souhlasili, protože je obtížné nadále udržovat mýtus o vině Alexandrova a Jerofejeva, jejich advokát byl na Ukrajině zabit, jak je známo, pravicoví radikálové jej zabili právě za obhajobu těchto lidí.

Stanovisko ve věci “ruských grušnikov” (grušnik – hovorově: pracovník Hlavní výzvědné správy MO RF) se rozpadlo před očima, důkazy u soudu byly “přitažené za vlasy”. Dalším krokem poté se mohl stát Evropský soud pro lidská práva, což by Kyjev určitě prohrál.

Pak by Ukrajina byla ve špatné situaci: obvinila dva lidi z toho, že to jsou ruští vojáci, teroristé, odsoudila je, a pak by ESLP řekl, že to není pravda. Vzhledem k tomu, jak se Ukrajina hrne do Evropy, bylo by to pro ni vážnou ranou. Proto se Kyjev potřeboval těchto lidí zbavit. Zabít je nemohli, a držet je u sebe ve vězení bylo pro ně nevýhodné.

Proto možnost výměny Alexandrova a Jerofejeva za Savčenko Kyjevu docela vyhovovala: Ukrajina nemá co ztratit, ale hodně vyhrává.

Za prvé, zbavují se svých “problémových” odsouzených. Za druhé, dostávají Savčenko, kterou nyní dva dny mohou “potočit” v televizi a říci, jak osvobodili národní hrdinku.

Porošenko může využít a samozřejmě využije výměnu Savčenko jako PR-tah. Ale problém je v tom, že celá ukrajinská politika jsou do značné míry jakési PR-tahy, které mají jen málo společného s realitou.

Ano, Porošenko může dva, tři dny, možná týden nebo dokonce měsíc mluvit o tom, jak obratně Savčenko vyměnil, zachránil ukrajinskou hrdinku. Vyznamenal ji, vyfotografoval se s ní.

Ale potom vzniknou komplikace. Za prvé, Savčenko není žena se zcela adekvátním chováním. Za druhé, je také členkou parlamentní frakce Julije Vladimirovny Tymošenko. Tymošenko je pro současného prezidenta odpůrce. Všichni se tudíž budou snažit získat porci dividend z této situace, proto pro Porošenka osobně zůstane těchto dividend málo.

V každém případě budou na Ukrajině všichni křičet: “Vyhráli jsme nad Ruskem! Vzali jsme si Savčenko, všechno je u nás dobré.” Ale toto vykřikují při jakékoliv příležitosti. I kdyby nedošlo k výměně “letkyně”, přesto by křičeli, že vyhráli.

Proto osobně pro Porošenka bude tento pokus o doplnění politických bodů rychle neutralizován jeho vnitropolitickými protivníky, kteří řeknou, že prezident s tím nemá nic společného, že ve skutečnosti Savčenko zachránili oni.

Takže “hrdinka” se vrátila do Kyjeva a nyní můžeme očekávat, že v ukrajinských médiích bude spousta článků o tom, jak ji zachránil “osobně Medvedčuk prostřednictvím svých vztahů s Putinem”, nebo “osobně Tymošenko, která se podzemními chodbami prodírala do Moskvy”, a ještě desítky lidí “osobně” osvobozovaly Savčenko.

A co se týká samotné Savčenko, ta má chmurné vyhlídky.

Kdyby zůstala v ruském vězení, jednoduše by se na ni zapomnělo. Ale teď, když je na svobodě, bude s největší pravděpodobností zabita.

Problém spočívá v tom, že je to žena s příliš neadekvátním chováním, se zjevnými příznaky duševních poruch. Zároveň z ní byl prostřednictvím médií udělán dosti viditelný symbol. Je to již i Hrdinka Ukrajiny, i poslankyně, i mnohé další.

Když se člověk dostane do takových podmínek, pokoušejí se jej využít všichni, kteří jsou toho schopni.

Zároveň je neovladatelná. Každý pokus učinit z ní číkoliv politickou loutku povede k nepředvídatelným důsledkům. Ukrajinští politici nejsou zvyklí dělat drahoty – za posledních několik let zabili desítky tisíc lidí, co je pro ně jedna Savčenko? Velmi rychle se střetnou se situací, při níž jim živá Savčenko bude prostě škodit. Pokud bude odstraněna, pak následující den všechna média na Ukrajině prohlásí, že vraha poslal Putin.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová