Turecká “etika” a odlišné vnímání společenských a morálních priorit Turky

Yekta Uzunoglu
25. 5. 2016
U Turků Erdoganovi téměř všechno projde, téměř všechno mu odpustí. Proč? Protože mají jinou “etiku” a Evropa v zajetí svého superega nemůže pochopit že existuji jiné etnické jednotky a mají jiná společenská pravidla, která jsou odlišná od našich pravidel, třeba ta pojmenujme jako jınou “etiku”! Zda to jejich pravidla splňují, to je něco jiného, to abychom je mohli pojmenovat jako jinou etiku, to nevím! Ten případ s prezidentským palácem, není nic oproti tomu, co se dostalo ven v podobě nahrávek rozhovoru mezi Erdoganem a jeho synem o “rychlém sklizení” desítek milionů USD apod.



Jenom pro přiblížení k rozsahu právního státu a vnímání korupce, dám jeden příklad: dne 22.03.2016 byl v USA zadržen jistý turecký “podnikatel” perského původu, který se jmenoval původně Reza Zarrab a  narodil se 12. září 1983 v iránském městě Tebriz.
Mladý člověk. Za záhadných okolností se tento mladý člověk se dostal do Turecka, kde mu bylo hned uděleno turecké občanství a dohodili mu jednou z  nejpopulárnějších žen, tureckou zpěvačku Ebru Gündeş, se kterou ho oženili a za krátkou dobu byl jedním z nejbohatších osob Turecka.

 Uděleni státního vyznamenaní Turecka Reza Zarrabovi ! (tehdy mu bylo pouze 30 let ! )Jak jeho zaměstnanci pašují v kufrech USD do Ruska a podobně, se dostalo do konce na facebook a to samotnými zaměstnanci jako primitivní chlubení se! Žádná policie žádného státu na to ani nereagovala.
 

Miliardář Reza Zarrab a turecká pop- hvězda Ebru Gündeş a jejich hacienda v BosporusKolem 17.10.2014 tento člověk a synové tří tureckých ministrů byli v Turecku zadrženi a měl být zadržen i syn Erdogana, ještě než stačil Erdogan do běžícího trestního řízení zasáhnout. Následně byli všichni tito zadržení propuštěni na svobodu a místo nich byli zadrženi policisté, státní zástupci a soudci (někteří stačili utéct do ciziny) a Erdogan se svou politickou stranou označil tento akt OCTR jako pokus o převrat proti němu! A společník toho zvláštního produktu v Iránu Babek Sencani (Senjani) byl po volbách v Iránu zadržen a mezi tím byl odsouzen k trestu smrti, že okradl stát nejméně o 2,5 miliardy USD! A o co v tomto případě šlo? Nešlo náhodou o obcházení sankcí uvalených OSN vůči Iránu, že se tito mládenci stali přes noc miliardáři? A o tak obrovských finančních transakcích, které lítaly i po facebooku, že by nevěděli bezpečnostní složky demokratických zemí? A proč nikdo neprošetří Turecko, zda není součástí porušování sankcí uvalených OSN vůči Iránu? Irán jinak Erdogan vnímá jako ideologického nepřítele kvůli tomu, že Irán je šíitskou zemí!
 

Americký statní zástupce Preet Bharara a zatykač na Reza Zarraba

Že by ideologie – obzvlášť islámská – nehrála roli pokud jde o “prachy”?

To je realita tohoto soukolí a o tom všichni, včetně občanů Turecka věděli a přesto Erdogan a jeho strana získali ještě vyšší počet hlasů ve volbách! Proč má Evropa problémy, protože jsou jednoduše řečeno JINÍ!!!

Proč se neptáte evropských politických činitelů a zástupců firem, které stále udržují srdečný vztah s Erdoganem a podnikatelů, kteří investují stále do Turecka (především českých, když už jsme v ČR)?