USA otvírají v Sýrii “Severní frontu”

Anton Mardasov
18. 5. 2016
Aby bylo možné hlouběji zatáhnout Moskvu do konfliktu, Washington formuje nové koalice. Pod tlakem vnějších sil je v syrské provincii Aleppo formována další velká opoziční koalice. Jejím cílem je podle oficiálního prohlášení zničení DAEŠ*. Jak informují arabská média, bude nazvána Severní armáda nebo Severní fronta, podle vzoru stávající Jižní fronty, která bojuje v provincii Deraa a je podporována podle expertů Blízkovýchodního centra Carnegie v Bejrútu Spojenými státy, Evropou, Saúdskou Arábií a Jordánskem.


Podle informací arabskojazyčného tisku s odvoláním se na americké diplomatické zdroje se dříve USA a Turecko dohodly na rozšíření koordinace činností s cílem rozsáhlé ofenzívy proti DAEŠ v severní části Aleppa, zejména na město Manbidž, nacházející se v blízkosti turecké hranice a kontrolované DAEŠ. Koordinací je chápána také letecká podpora USA a podpora tureckým dělostřelectvem.

Média věnují rovněž pozornost tomu, že v poslední době se konalo setkání zástupců opozice z provincií Idlib, Latakie a Aleppo s důstojníky rozvědky USA, Turecka, Kataru a Saúdské Arábie. Údajně mezi nimi byla uzavřena dohoda, jejíž smysl je následující. Velké skupiny jako Ahrar al-Sham, Jaish al-Islam, Failak al-Sham a další se bezpodmínečně musí podílet na operacích Severní fronty. V opačném případě budou zařazeny do seznamu teroristických organizací OSN.

Je také uváděno, že turecké úřady v dubnu pozastavily práci všech takzvaných “dobročinných organizací a nadací” v pohraniční oblasti, aby byl tak vyvíjen tlak na ty skupiny, které mají jakékoliv pochybnosti o nutnosti vstupu do nové koalice.

Jak poznamenává expert Rady pro mezinárodní záležitosti RF a Institutu pro Blízký východ Sergej Balmasov, nová aliance se svým složením shoduje se salafitskou koalicí Jaish al-Fath (Armáda vítězství), zformovanou v březnu 2015 za podpory Ankary a Rijádu, vedenou Dzhebhat al-Nusrou** a stále úspěšně působící v Idlibu.

Kromě syrské větve Al-Káidy ***, skupiny al-Nusra, tam jsou Ahrar al Sham, Jund al-Aksá … a další. V Sýrii jsou stále vytvářeny nějaké koalice a příznačné je, že v nich většinou dominují Saúdové. To znamená, že v případě tzv. Severní fronty jde opět o “přelévání” těch samých skupin z koalice do koalice.

Význam těchto kombinací, skořápkářských akcí, je jasný – co nejvíce pustit žilou režimu Bašára Asada, ale také vtáhnout co možná nejhlouběji do syrského konfliktu Rusko a Írán. USA tak v době příměří vytvářejí situaci, při níž právě ony, ne Rusko, ovlivňují konflikt. Je však třeba podotknout, že to neznamená, že USA budou přímo všechno vést. Jak jsem již řekl, v syrském konfliktu i nadále posilují své pozice příchozí ze Saúdské Arábie. Například aktivizace syna Usámy bin Ládina Hamzy, který opět vyzývá mudžáhidy, aby se sjednotili a bojovali, je tak říkajíc, článek právě tohoto řetězu.

SP: Oficiálním cílem Severní fronty je jako by boj proti DAEŠ.

Je možné, že tomu tak skutečně je. V současné době se DAEŠ stal docela vážným nepřítelem monarchií Perského zálivu. A v případě, že DAEŠ nebude odstraněn, není známo, na koho udeří silněji – na Asada nebo na Saúdskou Arábii s SAE. Vysvětlím to. Saúdové považují al-Nusru, Ahrar al-Sham a další za protiváhu DAEŠ. Například ve skupině Ahrar al-Sham v mnohém převládá vojenské křídlo Muslimského bratrstva****, které v syrské čtvrti Yarmouk na jihu Damašku vážně utrpělo působením teroristů DAEŠ.

Popularita DAEŠ na Blízkém východě roste. Například, velká část spiknutí, která jsou neustále odhalována ve Spojených arabských emirátech nebo KSA, to není fikce místních bezpečnostních služeb. Situace je opravdu vážná: probíhá aktivní kampaň mezi původním obyvatelstvem a gastarbajtry proti stávajícím režimům, prý je nutné odbourávat přežitky historických epoch, aby všechno bohatství patřilo všem muslimům, ne hrstce bezohledných šejchů.

Právě to je důvod, proč dnes saúdské bezpečnostní služby aktivně spolupracují s al-Nusrou, Ahrar al-Sham a USA, a navzdory příměří i nadále dodávají opozici zbraně – střelné, RPG, ATGM.

SP: Ale podpora DAEŠ zvenčí stále pokračuje …

Obvinění proti Kataru a Saúdské Arábie, spočívající v tom, že pokračují v podpoře DAEŠ, jsou spravedlivá částečně. Je jasné, že nikdo to nebude dělat přímo, podpora je poskytována prostřednictvím různých soukromých nadací, darů, ale také prostřednictvím poboček DAEŠ v jiných zemích. Avšak Turecko doposud jednoznačně pokračuje v podpoře “chalífátu”. Jak napsal známý vojenský historik Bernard Fall, jakákoli povstalecká hnutí, která jsou v přechodné fázi, se dlouhou dobu musí opírat o týlovou podporu, jinak budou jednoduše zničena. A jak jsme viděli, teprve od okamžiku aktivního zapojení se do syrského konfliktu Ruska a Íránu utrpěl DAEŠ taktické ztráty.

Zástupce ředitele Ústavu politické a vojenské analýzy Alexander Chramčichin zdůrazňuje, že hlavním cílem jakékoliv vytvářené opoziční koalice v Sýrii ve skutečnosti bylo a zůstává svržení Bašára Asada.

DAEŠ a al-Nusra také plní tuto funkci. Samozřejmě že není známo, nakolik “chalífát” vyšel zpod kontroly svých kurátorů, ale stal se nepřijatelným z několika důvodů. I když ve skutečnosti rozdíly mezi DAEŠ, al-Nusrou, Ahrar al-Sham nejsou, nicméně sjednotit se a bojovat v jednotné frontě nemohou hlavně proto, že jejich pohlaváři bojují o vliv.

Proto Západ rukama jako by “umírněnějších” skupin, které nejsou zahrnuty do seznamu teroristických, i když jimi jsou, bude imitovat boj proti těm radikálnějším. Kam toto všechno povede, je těžké říci. Uvádí se, že práce Severní fronty bude založena na principu fungování opoziční koalice Jaish al-Fatah, v jejímž čele je Dzhebhat al-Nusra. Ale také se uvádí, že Severní fronta bude použita k tomu, aby vytlačila Dzhebhat al-Nusru z provincie Idlib a města Azaza. Rozpor je zřejmý.

Všimněme si skutečnosti, že jestliže útok skupin Severní fronty, jak je uváděno, bude proveden na Azazu a Jarabulus, pohraniční města s Tureckem, přes něž dostávají teroristé posily, pak bychom měli očekávat jejich střety s kurdskými oddíly, kterým nyní také aktivně pomáhají Spojené státy. Kurdové, jak je známo, by chtěli obsadit tato místa, aby byla konečně uzavřena syrsko-turecká hranice a spojeny kantony Afrin a Kobani …

Celkově je možné tuto spleť, kde všichni bojují proti všem, velmi obtížné rozuzlit. Titíž Američané ne vždy vědí, koho si aktuálně vybrat, a často provádějí situační rozhodnutí, aniž by předem věděli, jak se dostanou z této situace … A upřímně řečeno, nevěřím nejen v to, že koalice Severní fronta dosáhne nějakých úspěchů v boji proti DAEŠ, ale ani tomu, že bude vůbec realizována jako akceschopná sila.

*, **, ***, **** – organizace byly uznány teroristickými, jejich činnost je na území Ruska zakázána

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová