Krást se vyplatí!

– Gerd –
5.6.2016  Kosa zostra čili vlkovobloguje.wordpress.com

Takový vzkaz zaslal obyvatelům ČR Vrchní soud v Praze v pátek 27. května 2016, kdy zrušil nepodmíněné tresty odnětí svobody sedmi lidem, kteří měli jít do vězení na tři až pět let za manipulace s armádními zakázkami. Uložil jim podmínky. Dalším čtyřem desítkám obžalovaných snížil podmíněné tresty, které jim v roce 2013 uložil českobudějovický krajský soud. Jednoho obžaloby zprostil. Obžalobě z ovlivňování zadávacích řízení na tendry Vojenské ubytovací a stavební správy čelilo 52 lidí.


Předseda senátu Vladimír Vočka četl rozsudek pět hodin. Krajský soud se podle něj dopustil v průběhu řízení procesních chyb. Kvůli „traumatizující” délce trestního řízení však kauzu do Českých Budějovic vracet nechtěl.

V březnu 2013 uložil Krajský soud v Českých Budějovicích čtyřem desítkám obžalovaných podmíněné tresty, sedm lidí poslal do vězení. Dva lidé tehdy byli zproštěni obžaloby a u jednoho soud upustil od potrestání.

Odvolací soud v pátek zamítl odvolání státního zástupce, který nesouhlasil se dvěma zprošťujícími rozsudky krajského soudu.

http://www.novinky.cz/krimi/404769-soud-zrusil-v-kauze-armadnich-zakazek-nepodminene-tresty.html

Možná si řeknete, banální kauza na úrovni Babišova Čapího hnízda, která mu prošla bez většího zájmu obyvatel ČR. Tak proč se jí zabýváme?

Důvodů je několik:

1. O zapomenuté kauze jsem na Kose psal skoro před rokem https://vlkovobloguje.wordpress.com/2015/07/27/jeste-ke-kauze-rath/ . A tak bychom měli mít i závěr, když došlo k pravomocnému rozsudku.

2. Sice jde o relativně malé sumy, ale jde o daně vybrané od nás, ze kterých si 52 osob odklonilo svůj podíl.

3. Je to jediná kauza korupce na ministerstvu obrany, kterou se podařilo dotáhnout do procesního konce přes veškeré obtíže s vyšetřováním spojené a jedině díky úsilí státního žalobce Barnabáše Lišky.

Kdo tedy půjde sedět? Nikdo! Vůbec nikdo! Ani jeden z obžalovaných si neodseděl ani jeden den!

Obžalovaní totiž mají svá práva a soudní řízení bylo neúměrně dlouhé podle pražského Vrchního soudu!

Nemyslím si totéž. Soudní spis obsahoval mnoho tisíc stran textu a obžalovaných bylo celkem 52 osob. Nemám dojem, že by se soud neúměrně protahoval. Soudci Krajského soudu v Českých Budějovicích dělali, co mohli.

Korupce je na ministerstvu obrany provařená už od dob, kdy tam působil Miroslav Kalousek. Ale nebyl v tom sám, jeho nástupci po jeho odchodu zdatně vyrovnávali rozdíl.

Kauza 52 osob je jediná, kterou vyšetřovatelé a státní zástupce dostali k soudu (Kauzu Bartáka za Pandury nepočítám, tu některý soud zarazí zcela určitě). Přesto mizivé tresty. Proč?

Příčin může být několik:

1. Vrchní soud v Praze má pravdu a zná skutečnosti, které my neznáme. Nemyslím si, že by tomu tak bylo. Vina byla prokázána a obvinění dostali podmíněné tresty. K tak mírnému potrestání není důvod.

2. Členům senátu, který v kauze rozhodoval, nečekaně přišla na účet větší částka peněz. Snad k takové situaci nedošlo, i když případ Klausovy amnestie ukazuje…. no ledacos.

3. Věznice jsou plné. Ani tento argument neobstojí. Když bylo třeba, řidič trolejbusu Smetana, který přimaloval tykadla obrazu Ivana Langera, šel sedět za pohrdání soudem, který řídila manželka Ivana Langera. Takových banálních případů bude více a stačilo by pár odsouzených za podobné činy pustit. Jistě by se místo našlo. Pro Ratha s jeho ubohými 7 miliony v krabici od vína se místo našlo.

4. Odsouzení byli namočeni i v jiných kauzách dosud nevyšetřených, do kterých je zapojeno tolik dalších osob včetně představitelů justice, že její zveřejnění hrozí defenestrací. Ale taková kauza by možná praskla už daleko dříve.

5. Obžalovaní jsou takovými pilíři české ekonomiky, že po jejich zavření by se celé české hospodářství okamžitě zhroutilo.

Vážně nevím, která verze je pravdivá. Jisté je jedno, jaký vzkaz česká justice vyslala všem občanům.

Nebojte se a nakraďte ze státních peněz, tj. z našich daní!

Když Vás chytí, máte 90% jistotu, že nebudou důkazy proti Vám svědčící.

Když důkazy budou, máte 90% jistotu, že vyšetřovatelé nebo státní zástupce Vaše obvinění zahladí. Nebo zmaří vyšetřování.

Když vyšetřovatel důkazy a obvinění nezahladí, máte 90% jistotu, že Vás soud první instance osvobodí.

Když Vás neosvobodí soud první instance, máte 90% jistotu, že Vás osvobodí soud druhé instance.

Když Vás neosvobodí soud druhé instance, máte 90% jistotu, že Vaši kauzu vrátí soud některé z dalších instancí – Nejvyšší správní, Ústavní nebo Soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Když se ani předchozí krok nepovede, máte 90% jistotu, že včas utečete do zahraničí.

Když ani do zahraničí neutečete, máte 90% jistotu, že dostanete amnestii od Václava Klause v posledních dnech jeho prezidentského funkčního období.

Takových podobných kauz bylo několik. Třeba v roce 2010 exstarostovi Chomutova a senátorovi Alexandru Novákovi (ODS) uložil prvoinstanční soud podmínku a pokutu 5 milionů za to, že vzal úplatek 40 milionů. Zůstalo mu tak pěkných 35 milionů. I když nakonec šel „sedět“ do fešáckého kriminálu, odkud ho velmi brzo a v rozporu se zákonem dostal nějaký spolek motorkářů… Být zkorumpovaný se v ČR prostě vyplácí!
Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/146286/vysmech-za-uplatek-40-milionu-pokuta-5-milionu.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy

I v dané kauze rozkrádání na ministerstvu obrany dostali obžalovaní směšné majetkové tresty v řádech statisíců. Tedy takovou informaci víme jen ze zveřejněné části rozsudku Krajského soudu v Českých Budějovicích. Nevíme ale, zda obžalovaným pražský Vrchní soud náhodou neodpustil kromě nepodmíněných trestů i peněžité tresty – pokuty. Po zveřejnění škody se obžalovaným celá kauza i tak vyplatila, a to včetně honorářů za právníky.

Pokud nejste příslušníkem „jelit“ (viz Všudybylka a termín jalové elity https://vlkovobloguje.wordpress.com/2016/05/29/elity-a-autority/), pravděpodobně půjdete sedět do vězení i za banální prohřešek. Třeba přimalování tykadel a pohrdání soudkyní, manželkou politika, kterému jste tykadla přimalovali. Jste totiž nebezpečný rebel a recidivista, jehož trestná činnost bude mít jen vzrůstající tendenci, a nakonec nějakého příslušníka jelit oberete o peníze, což je to nejhorší, co jim můžete provést (viz článek Lea K https://vlkovobloguje.wordpress.com/2016/05/30/individualita-a-kapitalismus-znamy-neznamy-ale-aktualni-milan-valach/).

Přeci byste nechtěli, aby příslušníci jelity museli dožít v chudobě za platy průměrně vydělávajícího občana!

Na obírání občanů o peníze mají monopol jen příslušníci jelit a nikdo jiný. Takoví kapsáři, drobní zlodějíčci a bytoví zloději jsou zvlášť nebezpeční, protože okrádají občany o jejich těžce ušetřené peníze, a tak jim nezbývá na nákup jiného zboží nebo dokonce na placení daní a pokut všeho druhu.

Vrchní soud v Praze rozhodl a zase nastal klid na práci. Je to ale takový klid před bouří, který v mnohém připomíná jarní měsíce roku 1789. Jaká byla tehdy situace?

Francie se již delší dobu potácela na pokraji státního bankrotu. Hospodářská situace se výrazně zhoršila, od začátku 80. let 18. století začaly být uskutečňovány reformy pro povzbuzení výroby (zrušení vnitřního cla, některých poplatků zatěžujících výrobu). K hospodářským problémům se přidala i nepřízeň počasí, která byla zapříčiněna erupcí islandské sopky Laki v roce 1783. Během sopečné erupce se dostalo do atmosféry velké množství sopečného popela a sopečných plynů vedoucí k poklesu teplot v Evropě po několik následujících let. Změna teploty a menší množství dopadajícího slunečního záření se projevila v neúrodě zemědělských plodin a následném strádání populace.

Francie i ČR se díky rostoucímu zadlužení ke státnímu bankrotu blíží neustále. A s nimi celá EU. Hospodářská situace se zhoršila, je udržována jen masivním tiskem peněz nepodložených reálnou hodnotou. O to horší bude, až takové finanční letadlo spadne. Nepřízeň počasí máme též. Klimatický jev El Nino, období veder a dlouhotrvajícího sucha, katastrofální povodně. Sice nemáme výbuch sopky Laki, ale měli jsme 14. dubna 2010 výbuch sopky Eyjafjallajökull, po které obvykle následuje během několika let Katla (také islandská sopka). A nikde není řečeno, že k nějakému výbuchu nedojde v Indonésii nebo další tsunami jako 26.12.2004.

Možná si členové senátu Vrchního soudu v Praze a bývalí obžalovaní, teď už pravomocně odsouzení k podmíněným trestům, do svých deníčků napíší za pár let 14. července 2019: „Nic“. I když v případě francouzského krále šlo o deník lovecký.

A nám bude zase přihlouplý nebo senilní politik kázat o tom, jak žijeme rozmařile a nad poměry. Asi ano, ale podíl většiny obyvatel ČR na takové rozmařilosti zkonzumoval někdo úplně jiný.