Střelba na autobus s českými školáky ve Francii mohla být zkouškou na teroristické útoky na autobusy, které budou vozit hráče EURO šampionátu!

– VK –
7.6.2016 AE News
Střelba na autobus s českými školáky ve Francii mohla být zkouškou na teroristické útoky na autobusy, které budou vozit hráče EURO šampionátu! Francie je ve stavu nejvyšší pohotovosti před nadcházejícím fotbalovým šampionátem ve Francii, který začíná už tento pátek. A přesně právě před týdnem, minulý pátek večer, zaútočil neznámý střelec na jihu Francie na český autobus na dálnici mezi Lyonem (město s největší muslimskou populací v Evropě) a Marseille (město s druhou největší muslimskou populací v Evropě), který vezl školáky z výletu ze Španělska [1]. Střelec podle zpráv stál na mostě nad silnicí (podle jiných zpráv prý na svahu vedle silnice) a vystřelil nejprve na čelní sklo autobusu a poté na zadní sklo, když autobus projel pod mostem. Francouzská policie usilovně vylučuje, že by střelba měla něco společného s terorismem, prý mohlo jít jen o necílený útok „mládeže“. Na jihu Francie, kde se incident přihodil, je největší koncentrace muslimů a obecně Arabů v celé Evropě. Arabský rovník byl na jihu Francie překročen před více než 10 lety a populační prostor oblasti je maximálně islamizovaný, spolu s největší nezaměstnaností v celé zemi, což vytváří ideální prostředí pro činnost a působení teroristických buněk.

Francie se připravuje na fotbalová jatka.

Střelba na školáky byla nácvikem útoku na fotbalisty?

Francouzská policie má daleko více starostí, než se jen starat o pár výstřelů na jakýsi autobus odkudsi z východu Evropy. Včera večer na France 24 však bezpečnostní expert zmínil pro britskou BBC, že teroristé během šampionátu budou zřejmě hledat tzv. měkké cíle (soft targets), protože stadiony budou hlídané mnohonásobnými systémy jištění. A právě zmínil i obavy o  bezpečnost samotných fotbalistů, kteří budou jezdit autobusy mezi zápasy sem a tam z hotelů na stadiony a zpět, a také mezi jednotlivými stadiony. Když se nad tím člověk zamyslí, tak to dává naprostý smysl. Pokud osamocený střelec vypálí několik ran na autobus např. s reprezentací Anglie, zápas se zřejmě vůbec neodehraje. Pokud teroristická buňka útok bude synchronizovat na více autobusů současně, bezpečnostní riziko se vyhodnotí tak, že se hrát vůbec nebude. A to zcela si odmyslíme situaci, že by nějaká střela opravdu v konkrétním autobuse někoho opravdu zasáhla.

Souhlasím s tím, že útok na český autobus nebyl úmyslně mířený, ale šlo zřejmě o test a nácvik. Zcela můžeme vyloučit náhodu, že by někdo střílel jinam a kulka omylem trefila autobus. To vylučuje fakt, že jeden výstřel šel nejprve na přední sklo autobusu a druhý na zadní sklo, když autobus projel okolo místa střelce. Teroristé zřejmě ověřovali, co se stane. Reakce řidiče autobusu, pokud je na dopravní prostředek zahájena palba, může mít dvě podoby a teroristé zjišťují, co je více pravděpodobnější.

Ochrana se zaměří hlavně na stadiony, ale autobusy jsou velkým bezpečnostním rizikem.

Teroristé testují, jak se zachová řidič autobusu

První varianta je, že řidič autobusu zastaví u krajnice a skrčí se. To je mimochodem doporučená reakce řidičů autobusů v USA, že pokud přední sklo prorazí jakýkoliv předmět, řidič musí zastavit u krajnice a zjistit míru poškození. Není totiž vůbec tak jednoduché říct za jízdy, jestli ta díra v předním skle je od kulky nebo od vymrštěné matice, která vystřelila z kola vozu, který jede před autobusem. Teroristé v takovém případě zřejmě plánují, že po zastavení autobusu u krajnice vyskáčou z úkrytu a fotbalisty v autobuse postřílí.

Druhá varianta může vypadat tak, že autobus naopak zrychlí a snaží se ujet. K takovému rozhodnutí musí mít ale řidič instrukce a musí dopředu vědět, jak se má zachovat. Hlavním problémem je, že aby mohl řidič reagovat, musí dojít k průstřelu předního skla. Pokud střelec začne pálit do bočních oken autobusu, vůbec se o tom nedozví, kromě křiku cestujících, kteří začnou ječet. Reakční doba, než řidiči dojde, co se děje, může hrát významnou roli.

S vysypaným předním sklem autobus moc rychle jet nemůže a ve většině případů musí prostě zastavit. Otázkou je i možnost prostřelení pneumatiky útočníkem.

V případě českého autobusu nastala varianta č. 3, že řidič s vysypaným sklem odbočil z dálnice na vedlejší odpočívadlo. To je důležitá indicie pro teroristy. Vypadá to, že útočníci se zajímali o fyzikální vlastnosti skel autobusů. Při použití určitého typu střeliva dojde k průstřelu skla a po projektilu zůstane celkem pravidelný kulatý otvor. Pokud se použije jiné střelivo, sklo se úplně celé rozsype na tisíce malých kousků. Aby se sklo vysypalo, musí mít projektil nižší hlavňovou rychlost a tupý hrot projektilu. Velkou roli hraje i materiál skla. Sklo by mělo vydržet velké vnitřní pnutí a nemělo by se rozsypat, protože to je nežádoucí jev každého bezpečnostního skla v autě. Problém je ovšem jinde. Skla v autobusech mají záměrně jiné složení, aby se naopak při úderu ostrým předmětem samy rozsypaly co nejsnadněji. Určitě jste si někdy všimli kladívek s ocelovým hrotem, které jsou přimontovány plombou na sloupcích mezi okny autobusu. Pokud dojde k havárii a nejdou otevřít dveře, cestující kladívky jednoduše rozbijí okna. Skla oken jsou konstruována u autobusů tak, že stačí opravdu jeden rázný úder kladívkem do okna, a to se úplně celé vysype.

Pomohla by neprůstřelná skla? A nestala by se pastí?

Teroristé si tak podle všeho testují reakce řidičů autobusů. Evidentně ani nešlo o snahu někoho zabít, protože útok na český autobus by neměl nijak smysl. Spíše se testuje odezva řidiče, jak zareaguje. A ta informace, že sklo se vysype a řidič musí zastavit nebo odbočit na odpočívadlo, to je zkrátka indicie docela k nezaplacení. Samozřejmě, že by šlo udělat autobusy s neprůstřelnými skly, ale ty představují obrovské bezpečnostní riziko pro cestující. Pokud by kvůli poruše motoru začal autobus hořet a selhala by elektrika na otevírání dveří, všichni by uvnitř uhořeli, protože neprůstřelná skla by nešlo ničím rozbít. U autobusů totiž slouží okna jako nouzové východy. Osobních aut se toto riziko až tolik netýká, protože ty mají minimálně dvoje dveře, obvykle však čtyři po dvou na každé straně, takže v případě nehody může posádka vylézt jedněmi ze čtyř dveří a pravděpodobnost, že by nešly otevřít ani jedny, je znatelně nižší, než u autobusu, který má obvykle jen dvoje dveře právě jen na jedné straně. Takže okna musí být z principu snadno rozbitná.

Fotbalisté na EURU se budou přepravovat stovkami autobusů, jak s hráči, tak s pořadateli a pomocným personálem.

Fotbal ve francouzském chalifátu možná už naposledy

Na autobus stříleli islamisté. To je zcela bez diskuse. Otázkou je, jaká teroristická buňka útočila. Pokud by to byl ISIL, dá se očekávat útok na autobusy s fotbalisty ve stylu útoků na klub Bataclan. Cílem bude zastavit autobus s fotbalisty, vniknout do něj a postřílet reprezentaci. Terčem budou především Angličané, ale také Francouzi a další země, které se účastní v rámci koalice bojů proti Islámskému státu. Pokud by však za útokem stála Al-Kajda, půjde o útok na více místech současně s brutální silou. Francie je zemí, která se stala základnou Al-Kajdy a Islámského státu v Evropě a slabá vláda prezidenta Hollanda se snaží zabránit vypuknutí islámské revoluce na jihu země, která stále visí ve vzduchu. Tlaky na vytvoření jihofrancouzského chalifátu bublají v Lyonu už několik let, naposledy během obrovských nepokojů v roce 2012. Nasunování muslimů do Evropy je pouze zrychlenou verzí procesu, který ve Francii probíhal desítky let již od 50. let minulého století.

Pomalý proces demografického překreslování mapy Evropy byl ale zahozen a nyní se prosazuje co nejrychlejší varianta, zejména za pomoci vnitřního nepřítele v jednotlivých zemích. Za pomoci neziskovek, cizích fondů a ambasád ústředních zemí NWO, které fungují jako pilotní projekty multikulturní transformace Evropy. To jsou především Francie, Velká Británie, Švédsko a Norsko. Páté Německo je teprve na cestě k tomuto statusu. Ovšem proces probíhá velmi intenzivně. Nic se neděje náhodně. Střelba na autobus ve Francii přesně týden před začátkem EURA má svůj jasný význam. V zemi, které se zahalila do nikábu, se totiž fotbalové mistrovství bude hrát už možná naposledy.

-VK-
Šéfredaktor AE News