„Střet“ amerických a ruských válečných letounů nad Sýrií


Zatímco se pozornost zaměřená na Islamistický stát v posledních měsících přesunula k zámořským aktivitám této teroristické organizace, včetně ISIS inspirovaných teroristických aktivit jak v US, tak v Evropě, tak válka nad Islamistickým státem pokračuje, a snad nikde více než na obloze nad jím kontrolovaným územím v Sýrii a Iráku mezi letectvy US a  Ruska. Jak minulý týden referoval LA Times, ruské válečné letouny udeřily na Pentagonem podporované syrské bojovníky sériemi náletů z počátku tohoto týdne, a to údajně bez ohledu na několik varování od US velitelství během toho, co „američtí vojenští činitelé označili za nejprovokativnější čin od loňského počátku moskevské kampaně v Sýrii.“


Tyto nálety zasáhly základnu u jordánských hranic daleko od oblastí, kde byli Rusové před tím aktivní, a zaměřily se na US podporované síly bojující s militanty Islamistického státu. K těmto náletům došlo na druhé straně země, než kde probíhají obvyklé ruské operace u Tanfu, tj. u města u průsečíku hranic Jordánska, Iráku a Sýrie. Ruský nálet zasáhl malou základnu rebelů k umisťování sil a techniky v pusté neobydlené oblasti u hranice. Bylo tam asi 180 rebelů jako součást pentagonského programu výcviku a vybavení bojovníků proti Islamistickému státu. Když udeřil první nálet, volali rebelové US velitelské centrum v Kataru, odkud Pentagon diriguje každodenní leteckou válku proti Islamistickému státu.

Jak dodává Moon of Alabama, přilétly US tryskáče a ruské tryskáče odletěly. US tryskáče odletěli k doplnění paliva, načež se ruské tryskáče zase objevily a zase udeřily. Údajně byli zabiti dva US zastupující bojovníci a 18 zraněno.

Vypadá to však, že na tomto posledním oživení hrátek mezi US a ruskými letouny toho bude o něco více. Podle Daily Beat se US a ruské bojové tryskáče 16. června nad Sýrií nekrvavě „střetly“, když se američtí piloti pokoušeli a ruské bombardování US podporovaných rebelů v jižní Sýrii u hranice s Jordánskem zastavit, ale nezvládli to.

Ta blízká setkání letounů jen podtrhují, jaký v Sýrii na nebi vypukl chaos, když se tam kříží zájmy ruské koalice a US vedená koalice, kde každá vrhá bomby na podporu jiných frakcí v této pětileté občanské válce.

Ten skoro střet rovněž zdůrazňuje to eskalující se riziko, že by se americké a ruské síly mohly do sebe nad Sýrií opravdu pustit, čímž by potenciálně zažehly daleko širší konflikt mezi vůdčími světovými jadernými mocnostmi.

Aby bylo jasno, dalo se to čekat a my jsme na to poukazovali už loni v září, když jsme poprvé referovali o příletu US letecké podpory do Sýrie, tak už jsme spekulovali, že je jen otázkou času, než mezi těmi dvě mocnými „skupinami vzdušné podpory“ dojde k „incidentu“. Toto vypadá na první takový „blízký střet“, když pomineme dramatický incident z loňského listopadu, v němž F-16 člena NATO Turecka sestřelila ruský Su-34 – prý po vletu do tureckého vzdušného prostoru.

Jak dodává Beast, „střet“ začal, když nejméně dva dvoumotorové bombardéry Su-34, jedny z nejpokročilejších válečných letounů Moskvy, zaútočily na to, co Pentagon označil za „pohraniční posádku“ ubytovávající asi 200 US podporovaných rebelů v At Tanfu na syrské straně syrsko-jordánské hranice. Tito rebelové byli „nápomocni operacím proti ISIL v této oblasti,“ uvedl 18. června Pentagon, když k označení ISIS použil alternativní akronym.

Spojené státy se svými spojenci v Sýrii jasně nálet neočekávali. Rebelové v At Tanf jsou zapojeni do té křehké dohody o zastavení palby mezi silami rebelů a režimem syrského presidenta Bashara Al Assada – a širším ruským vojenským kontingentem podporujícím Al Assada. Los Angeles Times referoval, že ruské letouny předtím nad At Tanfem aktivní nebyly.

Úvodní nálet Su-34 některé z rebelů v At Tanfu zranil a snad i zabil.

US Námořnictvo spěšně ke střetu Rusů vyslalo bitevníky F/A-18 hlásí Los Angeles Times. Námořnictvo kvůli úderům na ISIS vyslalo do regionu dvě letadlové lodi. Spolu s tím, jak se F/A-18-ky blížily k Su-34, tak činitelé US Ústředního velitelství – které dohlíží na americké války na Středním východě a v Afghánistánu – použilo speciální horké linky, aby kontaktovalo své ruské protějšky řídící vlastní ruskou intervenci do Sýrie.

Když američtí piloti přilétali nad At Tanf, tak zjevně i přímo s ruskými letci mluvili. „Piloti spolu mohou komunikovat přes komunikační kanál zřízení k vyhýbání se incidentům,“ potvrdilo v prohlášení TheDailyBeast Centrální velitelství.

Washington s Moskvou zřídily jako součást tzv. „Bezpečnostního memoranda o porozumění“ podepsaného oběma vládami v říjnu horkou linku právě proto, aby zamezily takovýmto druhům vzdušných konfrontací, k jaké došlo nad Sýrií minul týden.

S tím, jak americké tryskáče přiletěly dost blízko, aby ty Su-34 identifikovaly i vizuálně, tak Rusové vzdušný prostor At Tanf opustili. Chvíli poté ale F/A-18-kám došlo palivu a oblast opustily, aby se připojily k tankovacímu letounu. A právě tehdy se Su-34 údajně do At Tanf vrátily – a rebely vybombardovaly zase. Podle Los Angeles Times tento druhý nálet zabil první zachraňující, co pomáhali přeživším z prvního kola bombardování.

Den poté uspořádali vyšší činitelé US ministerstva obrany „mimořádnou“ videokonferenci s ruskými protějšky, aby tento incident prodiskutovali. Této porady se zúčastnila úřadující náměstkyně ministra pro záležitosti mezinárodní bezpečnosti Elissa Slotkin a generálporučík US Námořní pěchoty Kenneth McKenzie, strategický plánovač spojených štábů Pentagonu, plus nespecifikovaní činitelé ruského ministerstva obrany.

Následovala zmatenost a hněv: „Činitelé ministerstva vyjádřili značné obavy nad tímto útokem na koalicí podporované síly proti ISIL v posádce At Tanf, k nimž patřily i síly, které se účastní zastavení nepřátelství v Sýrii, a zdůraznili, že tyto obavy by se měly vyřešit prostřednictvím probíhajících diplomatických diskusí o zastavení nepřátelství,“ vysvětloval v prohlášení mluvčí ministerstva obrany Peter Cook.

„Co se týče bezpečnosti, činitelé ministerstva prezentovali, že Rusové s útoky na At Tanf pokračovali, i přes US pokusy ruské síly přes řádné kanály informovat o probíhající koaliční letecké podpoře těmto silám proti ISIL, což u US a u koaličních sil vyvolává starosti o bezpečnost,“ pokračoval Cook. „Činitelé ministerstva žádali o ruské odpovědi vyjadřující se k těmto obavám.“

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov přes státem vlastněná média této země potvrdil, že k této telekonferenci došlo – ale nijak výsledky této „mimořádné“ porady nespecifikoval.

DailyBeast to uzavírá, že není jasné, jak blízko se US bitevníky dostaly k útočícím Su-34 nad At Tanf a zda je mohly potenciálně sestřelit. Centrální velitelství odmítlo říci, jaká jsou pro americké piloty létající nad Sýrii pravidla zapojení do boje. „ROE se opravdu konkrétně vyjadřují, že jsme do boje nevstoupili,“ uvedlo Centrální velitelství v prohlášení. Naposledy, když US ozbrojené síly sestřelily ruské – ve skutečnosti sovětské – letadlo, to bylo v roce 1953 nad Korejí nebo Čínou podle toho, kterému historikovi věříte. Naposledy, kdy Rusové nebo Sověti sestřelili americké letadlo, to bylo v roce 1970, kdy letoun US Army zabloudil nad Arménii.

Takže byl to „nejprovokativnější čin od loňského počátku letecké kampaně Moskvy v Sýrii,“ a podle US činitelů poslední, nebo jestli budou pokračovat ruské nálety ničící US podporované k al Kaiídě připojené „rebely“ rozmístěné v Sýrii, tak donutí US k odvetě a k eskalaci Syrské války do dalek nebezpečnější úrovně? To se teprve uvidí, avšak pokud je záměrem těchto dvou supervelmocí vyprovokovat a dramaticky eskalovat nepřátelství, tak pak to vypadá jako nevyhnutelný výsledek. Ale jestli nám loňské fiasko se zapojením Turecka, co sestřelilo ruský tryskáč, něco ukazuje, tak by to mohl být jen geopolitický katalyzátor k novému rozdmýchání té středovýchodní války, která v posledních několika měsících nějak nepohodlně jen doutnala, což určitě není v zájmu vojensko-průmyslového komplexu celé planety.

O ruském prohlášení k tomuto incidentu se můžete v češtině dočíst např. zde: Syrské válčiště 20.6.2016 – video a jeho přepis

by TylerDurden – Jun 20, 2016 1:49 PM 

Zdroj: http://www.zerohedge.com/news/2016-06-20/us-russian-warplanes-clash-over-syria