Teroristický útok v Istanbulu: Turecko má načase učinit závěr

30. 6. 2016         zdroj
Igor Korotčenko:
Rusko nebude řešit problémy obnovení turistického ruchu, pokud nebude na nejvyšší úrovni vyřešen problém bezpečnosti ruských občanů na území Turecka. Zde nesmí být žádné iluze. 

Toto stanovisko vyslovil 29.června na televizním kanálu “Rusko 1” v programu “Zvláštní korespondent” šéfredaktor časopisu “Národní obrana” Igor Korotčenko.

“Je mnoho lidí, kteří chtějí využít teroristický útok v Istanbulu k úderu na Kurdy. Analýza faktů hovoří o tom, že rukopis i provedení teroristického útoku v Istanbulu je téměř zcela totožný s rukopisem teroristického útoku v Bruselu. Za ním je DAEŠ (teroristická organizace v Rusku zakázaná). Na území Turecka je vytvořena a působí dobře konspirovaná, technicky vybavená a organizačně uspořádaná struktura “DAEŠ.” To je hlavní závěr, který musí Turecko pro sebe učinit, aby v budoucnu vyloučilo dvojí metr při posuzování mezinárodního terorismu”, je přesvědčen expert.

Na pozadí tohoto musí podle Korotčenka ruské a turecké bezpečnostní služby provést obrovskou a důkladnou práci, spojenou s analýzou možností újmy a úderu na bezpečnost ruských turistů, kteří v budoucnu pojedou do Turecka. Je nutno zajistit bezpečnost transferu i samotných zahraničních středisek.

“V žádném případě nebudeme řešit problémy obnovení turistického ruchu v případě, že otázka bezpečnosti ruských občanů nebude vyřešena na nejvyšší úrovni. A zde nesmí být žádné iluze. Základem postoje Ruska ve vztazích s Tureckem musí být ruské národní zájmy a pragmatismus,” uzavřel řečník.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová