Zrádce zrádců, Moravec, lži. PL pořídily výbušný rozhovor s Andrejem Babišem

14.6. 2016   Parlamentní listy, část článku
Rozhovor s Andrejem Babišem
Pane vicepremiére, vy ostře kritizujete plánovanou reorganizaci elitních útvarů policie a vyjadřujete názor, že jde o záměr zlikvidovat elitní jednotku, která byla poslední nezávislá na vůli pana ministra vnitra. Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek situaci vidí takto: „Já jsem si zatím nevšiml, že některá jiná politická strana než ANO má se sloučením zmíněných útvarů problém,“ Co vy na to?

Paroubek vykládá nesmysly, že jsem jediný, kdo s tím má problém. Vždyť to je lež. S tím má problém spousta politiků. Můžu vám některé hned vyjmenovat: bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová, bývalý ministr vnitra Bublan, pan poslanec Jeroným Tejc, pan poslanec Ivan Gabal, který dokonce mluvil o rezignaci policejního prezidenta. Také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, vrchní státní zástupci Lenka Bradáčová a Ivo Ištvan. Také Transparency International atd. Pan Tuhý to utajil, dokonce ještě lhali, nekonzultoval reorganizaci se státními zástupci, ani policejními jednotkami. Jejich tisková konference byla fiaskem. Po dobu snad dvou minut něco řekli a pak odmítli odpovídat na otázky novinářům. Všechno je na rychlo. Nechápu, proč to musí být od 1. 7. Lidé, kteří postupy a reorganizaci kritizují, a samozřejmě veřejnost mají dojem, že jde jen o odstranění a rozložení jednotky plukovníka Šlachty, která politikům vadí. Mají strach. Četl jsem dnešní Respekt, kde sám pan Šlachta říká, že vadilo to, že neříkal, koho obviní. Pokud se v kuloárech policie hovoří o tom, že se mají všechna vyšetřování korupce hlásit panu ministrovi, tak samozřejmě rozumím situaci…

Nešlo o iniciativu hnutí ANO, ministr spravedlnosti za mnou přišel s tím, že mají s reorganizací velký problém státní zástupci. Jde o to, že útvar se likviduje, 18 policistů dalo de facto výpověď.

Když pan Langer zlikvidoval finanční policii, protože vadila politikům, tak pan Sobotka jako tehdy opoziční politik, hlasitě říkal, že měli rozhodnutí konzultovat s opozicí. Tehdy změny Langer konzultoval s vládou. Pan Chovanec změny ani s vládou nekonzultuje. To je absurdní situace. Navíc jde o porušení koaliční smlouvy, kde se říká, že změny se mají dělat jen tehdy, pokud takové útvary nefungují. Ale ony fungují a nebály se zasahovat proti politikům. Nejde jen o záležitost pana ministra vnitra. V koaliční smlouvě se píše, jde o posílení vnitřní bezpečnosti země a smlouva říká: „Zachováme základní organizační strukturu, celorepublikové útvary. V případě neefektivního fungování navrhneme zřízení jedné organizační složky státu či úpravu současného systému.“ Nevím o nějakém neefektivním fungování. Útvar plukovníka Šlachty fungoval velice efektivně. Politici z něho mají strach, a proto je vývoj takový, jak vidíme. Považuji situaci za skandální. Pan Chovanec dělá z veřejnosti i z nás v koalici hlupáky.