Daily Signal: USA nenechají na holičkách “porobené národy” Ruska a Číny

20. 7. 2016    zdrojpůvodní zdroj
The Daily Signal žádá, aby byla věnována zvláštní pozornost “Týdnu porobených národů”, který se koná každý rok v USA. List poznamenává, že komunismus nebyl poražen úplně, že je stále naživu, zejména v zemích, jako jsou Rusko a Čína. A to znamená, že boj Ameriky za “osvobození” všech národů na světě bude pokračovat.


“Komunismus je rakovinový nádor, který musí být odstraněn, dokud se nerozrostl,” píše The Daily Signal. List uvádí, že bývalý americký prezident Ronald Reagan to dokázal, když přešel od zadržování a kompromisů k politice, která skoncovala se studenou válkou: “My vyhráváme, oni prohrávají”.

Byl schopen toho dosáhnout vytvořením strategie, která měla vojenskou, ekonomickou a politickou stránku. Výsledkem bylo, že Sovětský svaz silně zaostal v závodech ve zbrojení a nakonec byl poražen. “Ve střední a východní Evropě komunismus padl v roce 1989. A pak, o dva roky později, se rozpadl Sovětský svaz, “říše zla””, píše autor.

Avšak komunismus nepadl všude. Po uplynutí čtvrt století stále ještě existuje v Číně, Vietnamu, Severní Koreji, Laosu a na Kubě. “A jeho stopy až příliš nápadně prosvítají v imperialistickém jednání Ruska v čele s bývalým agentem KGB Vladimírem Putin,” píše The Daily Signal.

Autor článku se domnívá, že právě proto je tak důležité vyzdvihnout “Týden porobených národů”, který byl zaveden v roce 1959 prezidentem Dwightem Eisenhowerem. Prezident Spojených států každý rok vyhlašuje tento “Týden”, bude tomu tak dlouho, dokud všechny národy nezískají svobodu. A zatím se to nestalo, poznamenává autor.

List uvádí, že je potřeba provést akce, věnované “Týdnu porobených národů”, zejména jsou zdůrazněny události, odehrávající se v Rusku a Číně. Ruské úřady pokutovaly ruského občana za to, že publikoval v internetu “historická fakta.” Vladimír Putin také brání pakt Molotova-Ribbentropa, který podle autora článku “vedl k obrovským ztrátám na životech mezi obyvatelstvem Ruska, Německa, Británie, Francie a dalších zemí.”

V Číně vláda potlačuje svobodu projevu a ostatní svobody a všemožně trestá média, která se snaží o tom hovořit. “Rusko i Čína … zastávají nebezpečný názor, že informace by měly být v péči státu”, píše The Daily Signal.

V roce 1988 Ronald Reagan slíbil všem “porobeným národům”, že jednoho krásného dne budou osvobozeny. “Vzhledem ke zdánlivé stabilitě Číny a dalších komunistických režimů to vypadá na velmi vzdálenou budoucnost. Ale musíme si uvědomit, že tyrani se vždy zdáli být neporazitelní do posledního okamžiku před svým pádem – pád Berlínské zdi a zhroucení Sovětského svazu se odehrály nečekaně a bez jediného výstřelu”, konstatuje list.


 Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová