Důležité: Mimořádné prohlášení MO DLR v souvislosti se zhoršením situace na linii dotyku Ministerstvo obrany DLR vydalo mimořádné provolání v souvislosti s prudkým zhoršením situace na linii dotyku. Zveřejňujeme plné znění, které redakce Russkoj vesny obdržela. Situace ve směru Doněcka eskaluje.

20. 7. 2016    zdroj
Ukrajinská strana se již několik dní připravovala k provedení rozsáhlé provokace, jejímž cílem je odůvodnit ze strany Kyjeva neplnění povinností, které vyplývají z Minských dohod, a také zmaření voleb do místních orgánů.

Kyjev ignoruje žádosti A. Merkelové a F. Hollanda, ale naslouchá ujišťováním o podpoře ze strany Washingtonu.

Podle údajů naší rozvědky bylo v předvečer přesunuto více než 30 dělostřeleckých systémů, tanků a minometů na bojové pozice 58. zvláštní motorizované pěchotní brigády a 128. zvláštní horské pěchotní brigády OSU. Dnes jsme objevili sestřelený ukrajinský dron, který korigoval dělostřeleckou palbu na civilisty.

I mise OBSE zaznamenala ve své zprávě z 18. července absenci 33 protitankových děl, 33 tanků a 12 minometů v místech stažení. Pozorovatelé také zaznamenali deset 220 mm raketometů BM-27 Uragan v oblastech, které přiléhají k linii stažení zbraní. I dříve jsme informovali o přípravě provokací ze strany Kyjeva.

Dnes za bílého dne v 18:25 byl Kyjevský a Kujbyševský okres Doněcka podroben intenzivnímu ostřelování dělostřelectvem ráže 122 mm a minomety ráže 82 a 120 mm ve směru obce Avdějevka. Protivník vystřelil více než dvacet dělostřeleckých nábojů ráže 122 mm a padesát min.

Zničená obytná stavení byla zaznamenána na ulicích Avtostradnaja, Signalnaja, Stratonavtov, Vzljotnaja, Jeršova, Rapfakovskaja a v osadě Okťabr.

Ukrajinská strana opět záměrně ostřeluje civilní obyvatelstvo DLR ze zbraní, které mají být podle Minských dohod na místech, určených pro jejich stažení.

Zaznívají útočná prohlášení ukrajinského vedení.

Není vyloučeno další zhoršení, masivní použití těžkého dělostřelectva na pokojná města. Upozorňujeme občany pohraničních měst DLR na hrozící nebezpečí, žádáme je, aby se v případě ostřelování okamžitě odebrali do krytů.

Vojenské a politické vedení Ukrajiny i nadále provádí politiku na zmaření Minských dohod, když provokativně ostřeluje pozice domobrany DLR a civilní obyvatelstvo Donbasu podle pokynů západních patronů.

Znovu apelujeme na mezinárodní zprostředkovatele, organizace na ochranu lidských práv, mezinárodní společenství a zvláštní monitorovací misi OBSE k zapůsobení na vojensko-politické vedení Ukrajiny a obnovení mírového života na Donbasu, zastavte genocidu a krvavé válečné zločiny.

Jsme pro mírové řešení konfliktu. Ale zločinci z Kyjeva jsou beztrestní a znovu a znovu nás provokují k tvrdé odpovědi.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová