Google podlehl topografickému kreténismu Kyjeva

National Geographic CrimeaJan Urbach
29.7.2016   Vaše věc

Dekomunizace“ obcí Krymu na mapách Google je podobná topografickému kretenismu, prohlásil vicepremiér krymské vlády, ministr vnitřní politiky, informací a spojení republiky Dmitrij Polonskij.

Reagoval tak na dřívější informace, že servis Google Maps se podřídil rozhodnutí kyjevských úřadů a „dekomunizoval” názvy jednotlivých obcí na Krymu. Tak třeba město Krasnoperekopsk se nyní na mapách Google jmenuje Jany Kapu, z obce Krasnogvardějskoje se stal Kurman. Kirovskoje se změnilo na Isljam Terek a Sovětskij na Išky. 

„Lidé pravděpodobně trpí topografickým kretenismem a poté, co všechno přejmenují, jejich nemoc podle mého názoru jen zesílí, to je ale jejich problém. Rusko má svoje kartografické služby, my Google používat vůbec nemusíme, abychom se orientovali v prostředí,” řekl pro RIA Novosti Polonskij.
Vicepremiér vyjádřil názor, že Google zaznamená úbytek ruských uživatelů jeho kartografických služeb. „My označujeme naše města a obce tak, jak se ve skutečnosti jmenují, a ne tak, jak se někomu chce,” podtrhl.