Informace ČMF spoluobčanům: O čem vlastně NATO ve Varšavě jednalo?

22. 7. 2016
Ve Varšavě se 8 – 9.7.2016 se konaly dvě konference – jedna nemírová konference vládní a jedna mírová konference nevládní. Na nemírové konferenci vládní – na summitu – jednaly vlády členských států NATO o tom, jak dostat občany všech koutů světa do války. Na mírové konferenci nevládní jednali občané o tom, jak se nenechat vládami do válek zavléct.


Z Varšavy byl po summitu NATO rozšířen text s názvem „Deklarace summitu NATO ve Varšavě o Afghanistanu“. Název vyvolává dojem, že jde o Deklaraci, kterou přijaly delegace členských států NATO. Není tomu ovšem tak. Je to klam.

Pod deklarací nejsou uvedena jména členských států, jejichž delegace Deklaraci přijaly. Toho je dobré si všimnout!

Jediný stát, který je uveden je Afghanistan. Ale podle dostupných informaci Afghanistan členským státem NATO není! Jestlže členským státem NATO není, jak tedy může delegace Afghanistanu přijímat deklaraci summitu NATO ?

Další dva státy, které jsou v „Deklaraci summitu NATO o  Afghánistanu“ jmenovány, jsou Japonsko a Jižní Korea. Jsou uvedeny ve smyslu, že byly „přítomny“. V anglickém originále deklarace je to formulované takto: „In presence of Japan and Republik of Korea“. Žádný jiný stát není v deklaraci summitu NATO jmenován! To není obvyklé. Všechny ostatní státy zůstávaji inkognito.

A co delegace členských států NATO, které nechtějí bý jmenovány – spolu s delegací Afghánistanu a za přítomnosti zástupců Japonska a Jižní Koreje – v „Deklaraci summitu NATO ve Varšavě o Afghánistanu“ přijaly? To je to křížovka na dvě stránky A4 s tajenkami. Luštitelům je na pomoc uvedeno toto:

„Náš úkol není splněn, jsme jednotni v tom, že se budeme dál angažovat. Ozbrojené síly Afghanistanu potřebují mezinárodní pomoc. Poskytneme ozbrojeným silám Afghánistanu finanční prostředky do r. 2020 Afghánským ženám bude umožněno vstoupit do armády.“

Není známo, jestli česká republika je mezi státy, které nechtějí být jmenovány. Na telefonické dotazy jsme žádné odpovědi nedostali. Proto jsme poslali dotaz panu ministrovi obrany písemně. Až odpoví, budeme – my občané – mít možnost posoudit, zda delegace vlády ČSSD-ANO-KDU ČSL postupovala v našem zájmu.

V Praze dne 22.7.2016
Vladimíra Vítová
České mírové fórum
www.ceskemiroveforum.com