Jedna (žitomirská) paní povídala

6. 7. 2016, Petr Ďoubalík – UOHR (Ukrajinská organizace pro lidská práva) o situaci v Žitomiru

Systém JPP – znáte to? Jedna Paní Povídala. I následující video je jen vyprávění jedné obyvatelky ze Žitomiru, žádný profesionální redaktůrek či komentátor ČT, tak jí můžete věřit nebo nemusíte – každého věc. Na druhou stranu, takovou “organizaci” SOHR (Syrskou organizaci pro lidská práva) citují všechny televize světa a přitom je to také něco na způsob “jeden pán povídal”. Tak si pojďme poslechnout, co o dění na Ukrajině říká “organizace UOHR” ústy paní Ljudmily.

Video je doprovozeno textem:
Žitomir info, publikováno na YouTube 30. 6. 2016
Po akci “Pochod prázdných hrnců” vyprávěla obyvatelka Žitomiru Ljudmila na náměstí Koroljova (rodák Sergej Koroljov – konstruktér raket, pozn. překl.) asi 10 minut novinářům o tom, jak “kluci pod černo-červenými vlajkami” vynesli k moci “zrůdy”.

Ukrajinské město Žitomir leží asi 135 km západně od Kyjeva

video – překlad z mluveného slova:
Ljudmila:…nechápu vůbec ty mladé, kteří pod černo-červenou vlajkou, nechápu, je vychovali někde v Litvě? V Estonsku? A kdoví kde, v nějakých táborech, oni se seskupili, vzali násady na lopaty, jak se říká, a tím zkrotili národ, i Žitomir tak krotili, 30 autobusů přijelo kolem Žitomiru a stálo, všichni sem přišli, navozili sem kamery…
Novinář: Odkud taková informace?
Ljudmila: To víme všichni, máme takové informace, co myslíte, nikdo nic neviděl, nic neví, nechápe? V Charkově stejně, když byl sjezd, víc jak 2000 jich přijelo, ale my mluvíme o Žitomiru, stejně to tady bylo. Oni svojí nenávistí, bezprávím, jednoduše bezprávím, donutili lidi bát se. Bát se, chápete, národ (lidé) se bojí. Slovo se bojí říct. I já mám strach. I já se bojím! Ale já chápu, že jestli se všichni budeme bát, nic se nezmění, vždyť oni změnili národ v stádo ustrašených beránků, sedících v koutě. Proto se jim podařilo lidi změnit, protože takovou tvrdost ukázali, víte že na majdanu, kromě té stovky (“nebeská sotňa”) víc než 3000 lidí zahynulo? Těch, kteří jen pípli slovo proti, jako já tady, řekla slovo proti, kdyby to bylo na majdanu, už by mě (ukazuje: chytli, zalepili pusu) a do stanu a zakopali v lese. A pak ještě postavili krematoria blízko a z nich se kouřilo dny, to nevíte? Víte! Ale národ Ukrajiny to neví a myslí si, že tahle “sotňa”, to jsou ti chudí, nešťastní, kteří zahynuli. Ne, zahynulo víc jak 3000… a to je pravda. Problém je v tom, že už je čas, aby lidé pochopili, že žádná EU na nás nečekala a nečeká, a teď vidíme, že je u nás banditismus naprostý, a nikdy, nikdy už řekla Evropa – Ukrajina sem ani nohou nevstoupí, žádný bezvízový režim pro Ukrajinu není a nebude, a vinu na tom všem, co se děje, řeknu vám, kdo má největší ze všech, chcete to vědět?: Takoví jak vy, zpravodajové, jako vy, ti co sedí jako hlasatelé. Oni jsou lež, 99% vysílání. Tak to je. Viděl jste v internetu, co o našich hlasatelích píší: popravčí, kat, fašistický znak na lebce, to jde v popiscích, viděl jste to? Především oni, jsou viníky, v první řadě, za lež, protože především lež, trvala těch 26 let a teď, poslední 2 roky, 99% jdou jen lži. Proč? Proč? Aby z nás všech takové idioty udělali na celý život? Vždyť koho oni přivedli k moci? Koho? Promiňte mi, nechce se tak mluvit, ale vždyť jsou to zrůdy, to jsou zrůdy! Naše (Nejvyšší) rada – zrůdy, naše vláda – zrůdy, já říkám možná nepřípustné věci, vy mě vystříháte, vystříhejte… ale to je zrůdná vláda a to je zrůdné vedení. Tam nejsou lidé normální, s mozky. Jak tam tu Naději (Naděždu Savčeno – pozn. překl.) přivedli, tak se vše už převrátilo na cirk (cirk = cirkus, komedie – pozn. překl.). To není rada, ale cirk. Ona přichází s bosýma nohama, opírá nohu o sedadlo, opilá a dočista usíná, ona tak bude sedět s nimi, to je co? To je cirk! (ozývá se z davu: Zato hrdinka!). Co je to, když ne cirk? A v tom cirku se nám nechce žít, proto jdeme alespoň sem, chápete, protože už není víc kam jít.
překlad pro Novou republiku: Ďouba

Lidé, co se bojí, jsou docela blízko. A co my?

P.S.: UOHR jsem si vymyslel, jen mě to tak napadlo…