Medveděv: Ruský trh nebude uvolněn pro turecké dodavatele

2. 7. 2016     zdrojzdroj
Turecko ztratilo svůj podíl na ruském trhu a to se nezmění.
Předseda vlády Ruské federace Dmitrij Medveděv prohlásil, že Moskva nebude speciálně uvolňovat obsazené mezery v trhu pro žádné státy včetně Turecka. 2. července to oznámily Vesti. Medveděv řekl, že proces obnovy obchodních a hospodářských vztahů mezi Ruskem a Tureckem bude rozdělen do dvou etap. Současně premiér zdůraznil, že Rusko nebude záměrně měnit ekonomiku podle jakéhokoliv státu, “a to ani podle takového našeho významného obchodního partnera, jakým je Turecko.”


“Co se stalo, to se stalo. Řekněme si na rovinu, ne naší vinou. Proto byly některé ekonomické mezery obsazeny jinými zeměmi,” připomněl předseda vlády.

Zdůraznil, že ti, kteří přišli na ruský trh s dobrými úmysly, nebudou dostávat od státních orgánů povel, že turečtí dodavatelé potravin a zboží se vrací a že musí odejít.

“…vše zůstane tak jak je. To platí i pro vztahy s Evropskou unií, která pro nás zůstává významným partnerem. Ale obrat se nyní výrazně snížil a celá řada ekonomických mezer, které byly dříve obsazeny dodavateli z Evropské unie a některých dalších zemí, je nyní obsazena jinými státy. Nuže, co se stalo, stalo se. Jedná se právě o ty ztráty, o nichž jsme vždy mluvili”.

 Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová