Několik vět ke zprávám z Donbasu

 
V pondělí 27. června si na serveru Novinky.cz vzpomněli na východní Ukrajinu, když ve 14:41 publikovali článek s názvem „Další Ukrajinec padl na Donbasu, ostřelování pokračuje“ (https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/407680-dalsi-ukrajinec-padl-na-donbasu-ostrelovani-pokracuje.html). Tento článek byl napsán převážně na základě sdělení mluvčího ukrajinské vlády Andreje Lysenka, aniž by se autor snažil zjistit více informací ze zdrojů jiných. Vládní tvrzení jsou podány jako fakt, odstavec s dvěma větami o střelbě vládních vojsk je uveden jako obvinění „separatistů“. A máme to „vyvážené“. Podle mého názoru se opět jedná o příklad nekritického přejímání propagandy jedné ze stran konfliktu. 
Článek na Novinkách mi přiměl k tomu, abych se podíval na dostupné informační zdroje, protože o východě Ukrajiny se píše málo a v poslední době se Ukrajina dostala do pozadí zájmu mocných tohoto světa. Uvažoval jsem o vypuštění slova „zájmu“, bylo by to patrně trefnější.
Zprávy z druhé strany fronty na východní Ukrajině si můžeme přečíst v angličtině například na https://dninews.com/ nebo na http://novorossia.today/. Lze si tam prohlédnout záběry škod způsobených ostřelováním. Denně se objevují zprávy o bezpečnostní situaci, příklady útoků ze strany vládních vojsk, popisy případů porušování příměří a informace o mrtvých, raněných a škodách na majetku. Tyhle informační zdroje, jakkoliv se dají považovat za určitou formou propagandy, na rozdíl od té kyjevské nikdo z hlavních médií nepřebírá ani nekomentuje, i když obsahují leckdy přesvědčivě drsnou fotodokumentací a videa. O mrtvých a raněných na straně těch „špatných“ se prostě nepíše a nemluví. Například 27. června 2016 mělo dojít k ostřelování vojáků DLR, kteří prováděli odminování v Širokinu, dělostřelectvem ukrajinských dobrovolnických praporů. Dva vojáci byli údajně zabiti a osm zajato, i když odminovávání bylo vládním vojskům i OBSE nahlášeno. Muž (54) měl zemřít v nemocnici na následky zranění způsobené ostřelováním obce Trudovskije v noci z 28. na 29. června tohoto roku. Od 25. června do 1. července mělo na následky ostřelování ze strany ukrajinských vládních vojsk zemřít celkem 12 obyvatel DLR včetně dvou dětí zabitých elektřinou z drátů stržených šrapnely. 
 
Zničená škola v Gorlovce. Oběť včerejšího ostřelování ukrjainskou armádou.    
Za dnešní noc kyjevská armáda 300 x vystřelila na přífrontové oblasti Doněcké lidové republiky

 

Jako relativně věrohodný veřejně dostupný zdroj informací o situaci na Ukrajině považuji zprávy OBSE, na které však nějak novináři zapomínají, i když zdaleka nemohou pokrýt veškeré dění v linii konfliktu. Takřka denně se objevují na stránkách OBSE (http://www.osce.org/ukraine-smm/reports) zprávy o bezpečnostní situaci na základě kontrol na obou stranách zamrzlé či spíše ochlazené fronty občanské války na Ukrajině. Že by se tyhle zprávy často nehodily? Ve zprávách OBSE se můžeme totiž dočíst o skutečnostech, které nejsou pro kyjevské vládní sily zrovna příznivé. Dlužno ale dodat, že ani jedna ze znepřátelených stran zjevně příměří beze zbytku nedodržuje. Na stránkách OBSE jsou i podrobné seznamy s případy porušení klidu zbraní. 
Z posledních zpráv OBSE a z východu Ukrajiny lze usoudit, že dochází k opětovnému a přehlíženému rozhořívání konfliktu, který se kdykoliv může rozběhnout naplno se všemi následky, které občanská válka přináší. Bylo by fajn, kdyby se při zpravodajství z této výbušné oblasti Evropy využívaly i jiné zdroje, než ukrajinské vládní, jinak hrozí novinářům zase blamáž jako v jiných případech. 
Tolik PB. 
Jenže nebyl sám, kdo mi v týdnu poslal něco k Ukrajině. 
Souběžně dorazil mail od MD kde jsou zajímavé informace kolem kauzy MH17
Stojí to rozhodně za prozkoumání. V  tom mailu se praví to:

Něco jsem vyštoural k MH17. A protože se blíží druhé smutné výročí.
Mohl by jsi se na toto podívat. 

http://www.aktualnikonflikty.eu/viewtopic.php?pid=59111#p59111

Jak na staré mapy v googlu.

Stáhněte si Google Earth. Nainstalujte. Zadejte 47.95153, 38.8286. To je pozice SU. Pak v menu vyberte „Historické snímky“. V takovém malém divném dialogu pak klikněte na klíč. A zadejte datum 16.7.2014. A uvidíte letadlo. :o)