Nová paranoia administrativy prezidenta Ukrajiny: Kanadu založili Ukrajinci

13. 7. 2016     zdroj
A také vykopali Černé moře a postavili egyptské pyramidy…
Vedoucí prezidentské administrativy Ukrajiny Boris Ložkin tvrdí, že Kanadu založili Ukrajinci před 125 lety. Toto prohlášení Ložkin učinil na své stránce v Twitteru 11. července.


Ložkin učinil toto dosti rozporuplné prohlášení na pozadí návštěvy premiéra Kanady Justina Trudeau na Ukrajině. “Před 125 lety se první ukrajinští přistěhovalci ocitli na kanadské půdě. Jejich práce vytvořila Kanadu takovou, jak ji známe. Ukrajinci se stali nedílnou součástí kanadské kultury, ekonomiky, státních a společenských vztahů”, napsal vedoucí prezidentské administrativy.

Uživatelé internetu se Ložkinovi okamžitě vysmáli a prohlásili, že vedoucí správy musel být opilý, když svou zprávu psal.

Připomeňme si, že území dnešní Kanady začali osídlovat Francouzi na počátku 16. století. Tehdy ještě pod názvem Nová Francie. V důsledku sedmileté války (1756-1763) se Kanada dostala pod nadvládu Britského impéria. Po válce za nezávislost USA (1775-1783) se do Kanady přesídlil velký počet Angličanů, kteří s kolonisty bojovali po boku krále Jiřího III. Následně do Kanady přijížděli kolonisté z Irska a Skotska.

Ukrajinci se opravdu začali do Kanady přesídlovat z Rakousko-Uherské a Ruské říše, ale až na samém konci 19. století. Nyní se populace Kanady přibližuje k 36 milionům obyvatel. Ukrajinského původu je z nich jen 276 tisíc osob. Dalších přibližně 900 tisíc lidí je částečně ukrajinského původu. Většina kanadských Ukrajinců (asi 85%) se narodila v Kanadě, mají kanadské občanství a žijí především v západní části Kanady, kde v některých oblastech tvoří velkou část obyvatelstva.

Je zajímavé, že v prvních vlnách ukrajinské emigrace převládali přistěhovalci z Rakousko-Uherska, pak příznivci UNR, lidé ze západní Ukrajiny, po druhé světové válce hitlerovští kolaboranti a příznivci nacionalistického podzemí (UPA a další), to znamená, že ve všech případech to byli příznivci zemí nebo hnutí, kteří bojovali proti carskému Rusku nebo Sovětskému svazu.

 Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová