Obama: nynější vojenské operace USA jsou odlišné od těch, které byly do roku 2009

11. 7. 2016     zdroj
Americký prezident komentoval slova novináře o tom, že USA neustále posledních osm let bojují. Americký prezident Barack Obama, jemuž byla dříve udělena Nobelova cena míru za úmysl ukončit vojenskou konfrontaci v Iráku a Afghánistánu, nesouhlasí s tím, že během jeho působení ve funkci hlavy státu se USA stále účastnily válek. Toto Obama řekl k otázce novináře o výsledcích summitu NATO ve Varšavě na tiskové konferenci, vysílané Bílým domem.


Podle prezidenta USA jsou americké vojenské operace v Iráku a Afghánistánu zcela odlišné od válek, do nichž byla země vtažena, když v roce 2009 přišel k moci Barack Obama. Před tím jeden ze zástupců médií řekl, že poslední americký prezident se stal druhým lídrem v historii USA, za něhož země bojuje během dvou po sobě následujících období.

Jak poznamenal Obama, ještě před osmi lety bylo v Iráku a Afghánistánu asi 180 tisíc vojáků z USA, nyní je to méně. Američtí vojáci se nyní prakticky neúčastní bojů, ale pomáhají jako poradci, řekl americký prezident.

Co se týká bojových akcí, Obama zdůraznil, že nejsou prováděny proti zemím, ale proti teroristickým skupinám. Toto hlava USA nazval “velkým odkazem” jeho země, Evropy a Asie po druhé světové válce.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová