P.C. Roberts: Washington znovu politizuje olympijské hry

19. 7. 2016    PaulCraigRoberts
Washington ve spolupráci se svým kanadským vazalem směřují svým vlastnoručně vyrobeným ruským dopingovým skandálem k jedinému cíli: vyřadit Rusko z účasti na olympijských hrách v Brazilii. A ruku v ruce s tím tlačí na další země, aby se k této vendetě proti Rusku, vedené pod falešnou nálepkou „ochrany čisté atletiky“ taktéž připojily


Můžete ovšem vsadit svůj život na to, že Washingtonu ani v nejmenším nejde ve sportu o férovost či o stejné podmínky pro všechny. Vždyť je to on, který férovost či stejné podmínky pro všechny zlikvidoval jak ve vztahu ke svým vlastním občanům, tak k cizině. Vždyť je to on, který neuznává suverenitu jiných zemí a mezinárodní právo, je to on, který prosazuje agresi, a rukama i nohama je v současnosti zaměstnán zabíjením milionů lidí v zájmu své nové světovlády.

Lze tedy spravedlivě konstatovat, že Washingtonu nejde o nic jiného, než o vůdčí postavení ve sportu, stejně jak mu o to jde i v jiných zahraničně-politických záležitostech. Považuje prostě za potřebné odklidit ruské atlety z cesty, aby na ní oni – Američané – mohli posbírat co nejvíc medailí.

Ale nejen to. Dopingový skandál je zde hlavně jako součást nepolevujícího úsílí Washingtonu izolovat Rusko od ostatního světa – a tou izolací v něm vyvolat opozici proti Putinovi.

V Rusku, a hlavně pak v jeho hospodářském sektoru, existuje totiž jistá menšina, známá jako „atlantičtí integralisté“, kteří mají za to, že pro Rusko je důležitější být včleněno (integrováno) do Západu, než být nezávislé. Ta menšina je tedy ochotna prodat nezávislost Ruska za jeho přijetí do západního společenství, a jde tedy de fakto o zrádce Ruska, které však Putin ještě toleruje.

Zákazem ruské účasti na olympiádě se Washington pokouší posílit tuto protiputinovskou opozici, která teď může prohlašovat: „ To Putinova nesmiřitelnost nás vzdálila od olympijských her. Putin izoluje Rusko od světa. Musíme se Západem spolupracovat (což je eufemizmus pro zvednutí rukou nad hlavu), jinak se staneme vyvrženci světa.“

Tak hraje Washington svou hru. Zákaz účasti Ruska na olympiádě má oslabit pozici Putina v ruské společnosti. „To on nás zbavil možnosti účastnit se her.“

Najdou se však i Evropané, kteří jsou washingtonským zpolitizováním olympijských her znepokojeni. Prezident Evropského olympijského výboru Pat Hickey se postavil proti pokusu potrestat Rusy zákazem účasti na hrách „předtím než proti nim budou předloženy naprosto přesvědčivé důkazy. Takovéto obviňování dříve než bude zveřejněna McLarenova zpráva, jdou totálně proti mezinárodně uznávaným a legálním ustanovením, a mohou důvěryhodnost této veledůležité zprávy podkopat už předem.“

Hickey dále řekl, že z washingtonsko-kanadské snahy jasně vyplývá, že „jak nezávislost, tak důvěryhodnost této zprávy je už předem kompromitována. Navíc je zcela jasné, že ve věci ruského dopingu byli vyslýcháni výhradně jen ti lidé, o kterých se ví, že neúčast Ruska na hrách podporují. Kromě toho se musím zeptat, na jakém základě či ustanovení sepsaly americké a kanadské protidopingové laboratoře svůj obvňující dopis, a kdo jim dal mandát k tomu, aby vydaly výzvu za to, aby jiná země byla z olympijské rodiny vyloučena. Plně rozumím a sdílím obavy lidí z dopingu, ale současně nelze žádným jednotlivcům či skupinám dovolit, aby při jeho sledování narušovali integritu férových a legálních postupů.“

Washington pochopitelně žádný respekt k férovým a legálním postupům nepociťuje. A to jak doma, tak v Afghánistánu, Iráku, Libyi, Somálsku, Jemenu, Pakistánu, Sýrii, Ukrajině, Hondurasu, Venezuele, Argentině, Brazilii, Bolivii, Ekvadoru, Velké Britanii (vazalskému státu USA, o němž Obama řekl, že se mu odchod z EU prostě nepovolí). Z jakého důvodu by tedy měl být férový a legální postup uplatněn právě v jeho postoji vůči Rusku?

Ve svém zpravodajství o olympijské šikaně Ruska zveřejnil deník New York Times, bordeldáma to amerického mediílního hampejzu, kde co, ale Hickeyho hlas pochopitelně slovem nezmínil (stejně jako naše média – pozn. překladatele).

K McLarenově zprávě, jež má být výsledkem šetření na základě obviňujících hlasů, že používání zakázaných látek ruskými atlety podporovala ruská vláda, lze říct jen toto: Washington má k dispozici příliš mnoho peněz a příliš mnoho hrozeb na to, aby jakákoli zpráva, jíž se dá využit k diskreditaci Ruska, mohla být poctivá. Je proto zapotřebí skutečně silné osobnosti, jakou Pat Hickey bezesporu je, aby se Washingtonu postavila. Tlak na něj bude teď ovšem enormní.

Washington bude démonizovat Rusko tak dlouho, až je vyprovokuje k válce, anebo až přijme roli vazala a zradí jak prezidenta Asada, tak Krym.

Rusko teď možná společně s Čínou zorganizují euroasijskou olympiádu a západní olympiádu nechají Západu. A jelikož Washington obnovil studenou válku a zamýšlí dovést ji až k horkému konci, vyvstane možná mezi zeměmi Afriky a Latinské Ameriky otázka, na kterou z těch olympiád by bylo poctivější se vypravit.

A na závěr už jen tato otázka: Kdy přijde ona chvíle, kdy Rusko a Čína nedokáží už déle snášet urážky a provokace, kterými je Západ zahrnuje, a kdy – a jestli vůbec někdy – přestane být ďábel rozhodčím mravních záležitostí lidských.

Vybral a přeložil Lubomír Man