Pohádkoví diverzanti – v kresleném seriálu “Máša a medvěd” našli stopy kremelské propagandy

Máša
(ale nikomu ani muk!)

6. 7. 2016, Petr Ďoubalík

Asi před 40 lety mi táta vysvětloval, proč i katalogy spotřebního zboží, přivážené do ČSSR ze Západu, mohou být považovány za ideologickou diverzi. 

Postupem času jsem to i pochopil. Táta měl, jako vždy, pravdu. Lidem se to zboží líbilo, chtěli ho mít i u nás v Kotvě, Máji, Bílé labuti. Tolik druhů, tvarů, barviček! (“kvalitu” těch výrobků dokázal před rokem 1989 posoudit málokdo)


A proč jsem si na to vzpomněl v roce 2016? Inu, mám rád “Mášu a medvěda”. Sleduji tu nekončící řadu dokonale udělaných ruských “večerníčků”.

Jako člověk kreslící obdivuji dokonalost ztvárnění a animací. Smekám klobouk před těmi výtvarníky.
Jako rodič se stále vžívám do pozice medvěda, toho nekonečně trpělivého, moudrého a milujícího Mášenku, jako ten nejlepší tatínek své neposedné dítko.
Tleskám scénáři, ve kterém jsou i věčně nenažraní vlci docela sympaťáci. Však také medvěd s Mášou jim stále dávají šanci a opatrně nabízejí své přátelství. Je tam legrace, vtip, něžnost…

V ČR je dokonalá blokáda před kulturou z Ruska. Slyšel jsem ale, že Máša a medvěd se jako výjimka dostali před oči českých diváků. Sláva! Když jeden díl “Máši” nabral na YouTube miliardu shlédnutí (Máša a kaše, dnes už má 1 457 423 220 shlédnutí!), řekl jsem si v duchu: To je výborná propagace Ruska. A hned mě ještě napadlo: To se někomu nebude líbit… Nespletl jsem se. Už to odhalili. Experti z Litvy. A já jim dávám za pravdu. Je to propaganda. Jako ty katalogy Neckermanna kdysi. Lidem se přece nemůže líbit něco z druhé strany barikády!

Zde je čerstvá informace o výzkumu litevských expertů:
text u videa:
Litevský politolog Laurynas Kasčjunas označil animovaný seriál “Máša a medvěd” jako novou zbraň Kremlu. Ve své studii, “Vytvoření a použití metod rozpoznávání propagandistických technologií” Kasčjunas říká o některých zakódovaných zprávách v animovaném seriálu, které pravděpodobně ovlivňují publikum a nutí ho přemýšlet v určeném směru. Redaktor RT Murad Gazdiev přináší podrobnosti.
video, redaktor hovoří:
To je nejpopulárnější nehudební video na YouTube. “Máša a medvěd” je ruský animovaný seriál, velice veselý, přinejmenším pro nejmenší diváky. Ale někteří usuzují, že je v něm nejen humor pro šestileté děti, ale že je to i prvek kremelské propagandy. Lidé, kteří zpozorovali za dětskými legráckami skutečný cíl tohoto kresleného filmu, vyzývají zakázat “Mášu a medvěda” v televizi. Je neoklameš: Máše se zabývá ideologickým zpracováním dětí a musí se zastavit. Jak to Máša dělá, to se musí teprve zjistit. Zatím se výzkum potýká s velkými těžkostmi. O to víc tito lidé ubezpečují, že Máša je ztělesněné zlo. Pod sukničkou schovává putinské tanky! Ona je trojský kůň, který má zhypnotizovat děti protivníka! Je to kremlovská loutka – víc nesmí vymývat mozky šestiletým divákům svým dětským humorem. A to vše díky bdělým expertům, kteří ji prokoukli skrz naskrz – pak ale nechápu, proč je jindy nazývají idioty (když jsou tak jasnozřiví a bdělí, ti “experti”? – pozn. překl.)
překlady pro Novou republiku: Ďouba

Jestli všichni znáte “Mášu a medvěda”, tak se omlouvám za nošení dříví do lesa. Pro jistotu si dovolím dát alespoň malý vzorek:

Nejsledovanější díl “Máša a kaše”:

Jeden z posledních dílů nás naučí, jak si (ne)zabalit batoh na výlet a také to, že není dobré se vytahovat před kamarádem, jaký jsem silák a tvrďák:

A pro zájemce ještě seskupeno několik dílů s letní tématikou:

Pár obrázků: