Soros vyzývá k „nárůstu financování“ EU

Robert Wenzel
4. 7. 2016   Zvědavec

Miliardářský etatista (etatista: zastánce vměšování státu do ekonomiky a sociální politiky) George Soros se před několika dny objevil před Evropským parlamentem a pronesl tam projev, ve kterém probíral, co by EU měla po brexitu dělat.

Pokud jste si nebyli jistí, že Soros je fanatickým etatistou nového světového řádu před tímto projevem, po něm byste již žádné pochybnosti mít neměli. Tento projev byl prostě svým pokusem zintenzivnit roli EU v její zbývající sféře moci ohromující.
 
Tento 85letý stařec jasně chce využít příležitost britského hlasování o vystoupení z Evropské unie k provedení obřího skoku a posílení EU do ještě vetší centralistické supervelmoci – placené subjekty žijícími v prostoru EU a ústící v ještě větší donucování lidí v tomto sektoru ještě mocnější vládnoucí strukturou EU.

Specificky řekl Evropskému parlamentu, že EU by si měla začít masivně půjčovat miliardy euro. „Nárůst financování“, jak to nazval, má restrukturalizovat EU, podpořit její moc a získat mnohem větší vliv v Evropě a vládu nad ní.

Bez výrazného financování nemůže EU vykonávat funkce, které ji byly určeny, ani uspokojovat očekávání Evropanů. A protože nedosahuje cílů, které si vytyčila, ztrácí unie legitimitu a podporu občanů.

Uprchlická krize problém ilustruje. Ročně bude potřeba nejméně 30 miliard euro, jak uvnitř unie – na vybudování účinných hranic a efektivních azylových agentur, k zajištění důstojných přijímacích podmínek, spravedlivých azylových procedur a příležitostí k integraci – tak vně jejich hranic – na podporu zemí přijímajících uprchlíky a posílení vytváření pracovních míst v Africe a na Středním východě…

Vzhledem k tomu, že je v sázce samotné její přežití, měla by na to EU vrhnout veškeré své disponibilní zdroje. A přesto byl rating unie AAA sotva použit. To je vrchol nezodpovědnosti…

Aby se získaly potřebné finanční zdroje v krátké době, bude muset EU provést to, čemu říkám „nárůst financování“. Tedy navýšení dluhu díky využití páky u relativně malého rozpočtu EU, místo aby se pytlíkovaly nedostatečné zdroje každý rok…

Pro využití bilance EU je dobrý důvod. Využitím ratingu AAA by získala EU dodatečnou výhodu tím, že by poskytla tolik potřebný ekonomický stimul Evropě. V době globálních úrokových sazeb na historickém minimu je nyní obzvláště vhodný okamžik se takto zadlužit… ((samovyvolení) penězoměnci nevynechají jedinou příležitost k posílení dluhového otroctví a své moci nad ostatními – p.p.)

V krátkodobém horizontu by existující nástroje EU umožnily mnohem účinnější mobilizaci zdrojů, místo vytváření nových. V úvahu připadají obzvláště dva zdroje peněz – Evropský mechanismus finanční stability (EFSM) a Podpůrný nástroj platební bilance (BoP)…

Makro-finanční podpůrný nástroj (MFA) je dalším zdrojem vypůjčování, specificky určený pro akce mimo EU. Ukázal se být důležitým nástrojem v zemích jako Ukrajina, ale potřebuje novou rámcovou dohodu. (To je naléhavé, protože sjednání rámcové dohody vyžaduje čas a současná ukrajinská vláda si zaslouží více podpory, než je ji EU v současnosti schopna nabídnout).

Souhrnná výpůjční kapacita EFSM a Podpůrného nástroje platební bilance je 110 miliard euro. Výpůjční síla posledně uvedeného je téměř zcela nevyužita. EFSM poskytl úvěry zhruba ve výši 46,8 miliard euro Portugalsku a Irsku a jeho volná kapacita každým rokem roste, neboť tyto úvěry jsou spláceny.

Všechny zmíněné nástroje tvoří výraznou nevyužitou výpůjční kapacitu.

Utracení velké částky hned na začátku by velmi usnadnilo zvládat přistěhovaleckou krizi a umožní EU účinně reagovat na některé z nejnebezpečnějších následků krize… Velké počáteční investice pomohou odsunout ekonomickou, politickou a sociální dynamiku od xenofobie ke konstruktivním výsledkům, ze kterých budou mít prospěch uprchlíci a stejně tak hostitelské země.

Jak Soros navrhuje, že budou tyto masivní půjčky nakonec splaceny? Volá po celoevropských daních:

Samozřejmě, že zvýšení dluhu za současného rozpočtu nakonec dostane na světlo hlubší otázky omezených příjmů rozpočtu EU. Situace se za ty roky zhoršila, neboť skutečně vlastní zdroje rozpočtu EU (jako cla) poklesly. Nyní je čas na drastické přetvoření toho, jak jsou vlastní zdroje EU vybírány.

Snížení zdrojů EU v r. 2014 na 1,23% GDP bylo tragickým omylem a nyní za něj platíme. EU nemůže přežít s rozpočtem této velikosti. Byl jsem vloni velmi povzbuzen, když ministr Schauble přišel s nápadem celoevropské daně z pohonných hmot. Evropský parlament by měl tento nápad vážně posoudit…

V každém případě musí EU a její členské státy najít nové zdroje daňových příjmů. Další možností by bylo uvalení zvláštních celoevropských daní. Nový daňový příjem by měl přicházet z různých zdrojů, včetně existence celoevropské DPH; nebo nové daně za příjezd do EU a poplatky za víza, což by přesunulo určitou zátěž na ne-občany EU přející si do EU přicestovat.

A ani na okamžik si nemyslím, že by tento globální etatista zůstal jen u tohoto. Nezašel do podrobností, ale tvrdě narážel na „vojenské hrozby pro EU“.

EU čelí rostoucím vojenským hrozbám. Naši vnější nepřátelé byli posíleni. Představují nová, doposud nepředstavitelná nebezpečí v různých částech širšího regionu, která jsou rovněž zodpovědná za zhoršování uprchlické krize.

Je těžké si myslet, že globální etatista jako Soros by si nemyslel, že EU, která si půjčuje miliardy a zdaňuje své subjekty, by rovněž neměla mít vlastní velké vojenské síly.

Zdá se, že Britové odchází za vteřinu dvanáct. Po brexitu Soros odhalil čiré mocenské choutky etatisty intrikánů nového světového řádu. Evropané by si měli dávat pozor.

Celý Sorosův proslov je zde.

New World Order Statist Soros Speaking to the European Parliament Calls for Multi-Billions in EU ‘Surge Funding’ vyšel 30. června 2016 na blacklistednews.com. Překlad v ceně 359 Kč Zvědavec.