Tereza Spencerová: Pravda o 11. září je zase o něco jasnější, ale pšššt!

Tereza Spencerová 

 
Odtajnění posledních 28 stran kongresové zprávy o vyšetřování útoků z 11. září nejenže dokládá saúdský podíl, ale vyvolává otázky i o  spoluvině tehdejší Bushovy administrativy (a neochotě administrativy Obamovy vyvozovat důsledky).

…Zpráva nabízí důkazy o vazbách mezi saúdskými vládními činiteli, agenty tajné služby a některými z únosců, jimž poskytovali na americkém území finance nebo ubytování. Podrobně například popisuje finanční převody z bankovního účtu tehdejšího saúdského velvyslance ve Washingtonu a blízkého přítele Bushovy rodiny prince Bandara bin Sultána, stejně jako telefonáty mezi Bandarem a operativcem Al Kajdy Abú Zubajdou, toho času vězněným na Guantánamu. Byl to týž princ Bandar, který v roce 2013, tehdy už z titulu šéfa saúdské tajné služby, hrozil Rusku teroristickými útoky na olympiádě v Soči, pokud nepřestane podporovat režim v Sýrii, nebo financoval převoz zbraní pro Daeš do Sýrie přes Turecko.

Jaká publicita a jaké hrozby vším možným by po takové zprávě ale následovaly v případě, že by v útocích z 11. září měl alespoň promilový podíl řekněme Írán? Ale zatímco Saúdská Arábie dostala od amerických soudů imunitu před civilními žalobami, které by na ni mohli podávat pozůstalí po  obětech z 11. září, Íránu byla letos v březnu – nejspíš za jeho neúčast na 11. září – americkým soudem uložena povinnost vyplatit odškodnění ve výši 10,5 miliardy dolarů…

Celý článek najdete v Literárních novinách

Stanův komentář z Outsidermedia: Další dýka zákeřně vražená konspiračními praktiky do zad konspiračních teoretiků!