Arcibiskup Gugerotti: mluvit o Ukrajině není v módě. Ukrajina prohrála na všech frontách


13. 8. 2016     zdroj
Apoštolský nuncius arcibiskup Claudio Gugerotti poukázal na zhoršení situace na Ukrajině a růst počtu mrtvých na Donbasu. Arcibiskup zdůraznil, že z pohledu zahraniční politiky se Ukrajina ocitla na vedlejší koleji. “Geopolitické události, dokonce takové, jako bylo setkání prezidentů Turecka a Ruska, hýbou pozorností celého světa. V situaci nejistoty a absence stability, která ve světě převládá, se na válku na Ukrajině prostě zapomíná”, řekl arcibiskup Gugerotti.


“Je na místě říci, že z politického hlediska mluvit o Ukrajině není v módě. Protože Ukrajina je země, která způsobila nebo zhoršila obtíže ve vztazích mezi USA, Evropou a Ruskem, zahnala je do autu. A proto mluvit dnes o Ukrajině by znamenalo mluvit o svých neúspěších. Nemyslím si, že to mlčení bylo naprosto spontánní. V tom smyslu, že Ukrajina, která byla samozřejmě ve sféře vlivu Ruské federace, se rozhodla, pod nesporným tlakem Západu, obrátit se směrem k Evropě a Spojeným státům. Uskutečnil se Majdan, proběhlo faktické oddělení od Ruska, se všemi ekonomickými důsledky, které mohou nastat, když se někdo pohádá nebo vystoupí proti svému hlavnímu živiteli. Ale z různých důvodů Západ nezaujal místo Ruska, nemyslí na zlepšení životních podmínek místního obyvatelstva. Ukrajina tedy prohrála na všech frontách,” řekl Rádiu Vatikán arcibiskup Gugerotti.

Papežský diplomat v Kyjevě připomíná dramatické důsledky války pro místní obyvatelstvo. Jako příklad uvádí, že průměrný plat se snížil od doby Majdanu čtyřikrát.

“To znamená, že k válce se přidává problém celkového zchudnutí na celé Ukrajině. Pokud se to nezmění, hrozí nám válka mezi chudými,” varuje arcibiskup Gugerotti.

Připomeňme si, že arcibiskup Gugerotti byl jmenován apoštolským nunciem na Ukrajině 13. listopadu 2015.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová