Balkan Insight: Srbsko a Čína se nabídly, že budou zachraňovat Aleppo společně s Ruskem

12. 8. 2016     zdrojpůvodní zdroj
Agentura Balkan Insight informovala, že Moskva poděkovala Srbsku a Číně za to, že z mnoha západních a asijských zemí jako první reagovaly na ruské pozvání k zapojení se do humanitární operace v syrském městě Aleppo. Připravenost pomoci vyjádřily významné mezinárodní organizace včetně OSN, která požadovala příměří, aby bylo možné dostat se k postiženým a pomoci jim.


Ministerstva obrany Srbska a Číny jako první reagovala na výzvu Moskvy zúčastnit se při poskytování humanitární pomoci v Sýrii, píše Balkan Insight.

“Ministerstvo obrany Ruska je vděčné Čínské lidové republice a Republice Srbsko, které jako první vystoupily na podporu rusko-syrské iniciativy ohledně provedení humanitární operace. Spoléháme na další praktické kroky ze strany ministerstev obrany těchto zemí při podpoře úsilí Ruska při poskytování humanitární pomoci obyvatelům Aleppa”, uvedla tisková služba ruského rezortu.

Jako uvádí zdroj, oficiální výzva k připojení se k operaci, která byla zahájena 28. července, byla zaslána armádě USA a také většině evropských a asijských států.

Kromě oslovení různých zemí požádala Moskva o pomoc také velké humanitární organizace, které vyjádřily ochotu akce se zúčastnit.

Je uvedeno, že na území Aleppa, které je kontrolováno povstalci a které je obklopeno silami syrského prezidenta Bašára Asada, žije asi 250 000 lidí.

OSN nedávno vyzvala strany k příměří, aby bylo možné dodat potraviny a léky místnímu obyvatelstvu. USA vyzvaly Radu bezpečnosti OSN, aby přezkoumala, že pomoc v Aleppu dostávají všechny strany konfliktu, ne pouze příznivci Asada. Washington požadoval, aby Rusko “přestalo pomáhat obléhajícím a aby využilo svého vlivu k vyvinutí tlaku na režim, aby obležení v Sýrii byla odstraněna.” Rusko zase obviňuje Ameriku z politizace problému humanitární pomoci.


Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová