Die Welt: “puč” proti Angele Merkelové je v plném proudu

31. 8. 2016    zdroj a welt
V Německu je v plném proudu převrat, namířený proti kancléřce Angele Merkelové, i když probíhá nepozorovaně, uvádí Die Welt.
“Vypadá to, že konec Merkelové, který byl předpovídán před několika měsíci, se pomalu začíná projevovat,” píše autor článku Henrik M.Broder.


Podle něj to není proto, že Horst Seehofer, hlava Křesťansko-sociální unie (CSU), sesterské strany Angely Merkelové, Křesťansko-demokratické unie (CDU), “podřezává její trůn”, ani ne proto, že bylo dosaženo “horní hranice integrace”, což prohlašuje vicekancléř Sigmar Gabriel. Přičemž Gabriel, který stojí v čele Sociálně demokratické strany Německa (SPD), se nezmiňuje o úloze své vlastní strany v migrační krizi.

Důvod konce nespočívá dokonce ani v tom, že spolková kancléřka, jak se zdá, si konečně začala uvědomovat hranice vlastních možností. “Všechno je mnohem jednodušší. V plném proudu je puč proti Merkelové. I když na první pohled se mu to nepodobá,” říká Broder.

Autor uznává, že pojem “puč” vyvolává “určité asociace”, a zdůrazňuje, že nemá na mysli násilný vojenský převrat. Podle něj současným “pučistům” stačí, aby nechali věci plynout vlastním tempem a věřit “sebedestruktivní síle” politiky spolkové kancléřky.

Merkel podle něj provedla řadu skutků, jejichž důsledky již nelze zvrátit. Poznamenává, že “pokud by ji bylo možno právě teď zastavit, země by byla v situaci emocionálního mimořádného stavu”.

Lidé jsou jí znechuceni, stejně jako Horst Seehofer, který již loni na podzim nazýval rozhodnutí Merkel o vpuštění migrantů chybou. Podle něj neexistuje žádný způsob, jak “zazátkovat tuto láhev”, čímž má na mysli otevřené hranice.

Proč vůdce CSU pouze hrozí místo zorganizování vlastní strany na federální úrovni, nejen v Bavorsku, a místo vyhlášení války Merkelové, diví se Broder.

Domnívá se, že v tom může spočívat jeho plán. “Ať dělá to, co dělá, tak dlouho, až už nebude s to. Dokud se její ratingy nepropadnou. Nesvrhneme ji z trůnu. Spadne z něj sama o sobě. Je to jen otázka času,” vysvětluje novinář svou teorii.

Poznamenává, že “pučistou” nemusí být jen Seehofer: je docela možné, že několik mužů a žen nyní “sedí někde pohromadě” a spřádá plány na den, kdy Merkelová ztratí svou moc.

Nespokojenost s Angelou Merkelovou na pozadí její migrační politiky roste již dlouhou dobu. Jak uvedly noviny The Guardian v článku o německém poslanci, který by podle některých analytiků mohl vyměnit Merkelovou ve funkci kancléře, pokud se dříve v každé situaci mohla spoléhat na vlastní stranu, pak teď, rok po začátku krize s běženci, se její liberální pozice protiví dokonce její vlastní straně.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová