Iščenko: Biden lže, aby neodcházel s ostudou

7. 8. 2016       zdroj
Americký viceprezident Joe Biden vysvětlil, proč USA neuznávají ruský Krym a trvají na jeho návratu Ukrajině. Podle něj mohl Krym sloužit jako vynikající vojenská základna pro NATO a bezprostředně pro vojska USA. Podle dopisovatele MIA “Rusko dnes” Rostislava Iščenka se Krym stal příjemným, ale vedlejším bonusem konfrontace.


“Konfrontace začala dlouho před událostmi na Ukrajině. V roce 2008 proběhla “pětidenní válka” s Gruzií. A již to je důsledek konfrontace s USA, která odstartovala dávno před tím. Asi tak v roce 2000-2001 to již bylo všechno jasné. USA se dokonce nesnažily nic nijak skrývat”, řekl expert v rozhovoru s SP (Svobodnaja pressa).

Podle něj je Biden již téměř politický důchodce a lže jen proto, že nechce odejít s ostudou. Iščenko připomněl, že Biden byl jedním z důležitých hráčů v týmu, který nutil Obamu realizovat agresivní zahraniční politiku a který nakonec uvrtal USA do ukrajinské krize.

“Teď, když je sázka prohrána, měl jednoduše odejít neporažený a zanechat problémy další administrativě, což také dělá. Ale na jeho názory na to, zda uznat Krymu ruským nebo začít jadernou válku o Jaltu, se v USA rozhodně už nikdo ptát nebude”, poznamenal Iščenko.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová