Jak dělají Novinky a Reuters z lidí blbce. Krym prý chudne. Manipulační techniky jak vyšité

Geo
29. 8. 2016

Titulní zprávou portálu Novinky.cz byl v pondělí 29. srpna převzatý článek nadepsaný „Krym dva roky po anexi: Zchudli jsme a Moskva na nás kašle“. Vytvořila a rozšířila jej agentura Reuters – hlásná trouba globální oligarchie, a je dokonalým příkladem mediální manipulace a informační války proti Rusku.

Hodný pozoru je už samotný fakt, o koho je opřena hlavní výpověď o situaci na Krymu: „Připojili jsme se k Rusku a to se na nás vykašlalo,“ řekl Reuters Jevgenij, dělník z továrny na průmyslovou výrobu titanu v Armjansku, který si nepřál zveřejnit své příjmení. Stará manipulační technika – „nepřál zveřejnit své příjmení“ – už nefunguje ani v regionálních plátcích, ale redaktoři Novinek na ni skočili.

Jako by agentura Reuters měla problém oslovit někoho jiného, autentického, z více než dvou milionů obyvatel Krymu. Jenže použitá technika zde má ještě jeden význam: má dávat najevo „obavy obyvatel poloostrova z ruských represí“ – článek podobného vyznění, ať už od Reuters, AP, AFP nebo kterékoliv jiné globální agentury lze očekávat v blízkých týdnech nebo měsících.

A tak Reuters sáhne po údajném „technickém pracovníkovi Pavlovi“, „servírce Natálii“, anebo „číšníkovi z terasy“, v jehož případě by už opravdu bylo hloupé uvádět pouze křestní jméno – své místo tak dostane manipulačně zabarvený výraz „znuděný“. V článku lze ostatně nalézt mnoho dalších příznakových slov, které mají působit na emoce čtenáře – například dvakrát použitý „šok“ – a to vše je dáno do kontrastu s údajnými „sliby“ nejvyšších ruských představitelů.

Přitom i v samotném Rusku je naprostým standardem popisovat reálnou situaci na Krymu, kde nic není úplně růžové – a ani nemůže být, pouhé dva roky poté, co se poloostrov „odpojil“ od „nezávislé“, ale živořící a zadlužené Ukrajiny a „připojil“ se k sankcionovanému Rusku, které se sice oproti předpokladům nehroutí, ale není v ideální ekonomické kondici.

“Za ukrajinské éry přivítal Krym šest miliónů turistů ročně, píše Reuters s odvoláním na oficiální statistiky,“ uvádí se dále článku. Namísto číselného srovnání počtu turistů je ale pouze dovětek: „Počty návštěvníků po anexi prudce klesly.“ I pro průměrně zdatného uživatele internetu je snadné zjistit, jak to s turistickou návštěvností Krymu je ve skutečnosti: v roce 2015 to bylo bezmála pět milionů lidí a jen do konce letošního července, tedy v polovině sezony, to byly tři miliony lidí, přičemž sezona pokračuje v srpnu a září.

Celkem je letos na Krymu očekáváno 6 – 7 milionů turistů a v dalších letech má tento počet ještě růst díky spojení poloostrova s Ruskou pevninou a mnohamiliardovým investicím do turistické infrastruktury, o kterých v článku není ani slovo.