Orbán mluví o plotech a policistech se zbraněmi

orbán radio kossuth

Jan Urbach
27. 8. 2016  Vaše věc

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pravidelném pátečním rozhlasovém vystoupení odmítl přijetí migrantů z Rakouska. O tom nemůže být ani řeč, řekl.


Podle Orbána by si místo podobných úvah mělo Rakousko odpovědět na otázku, kde postaví plot chránící před ilegální migrací. Údajně už rakouským představitelům poradil maďasko-srbskou hranici, na jejíž ochraně se ostatně již podílejí také policisté z Rakouska.

Podobně připomenul hranici mezi Maďarskem a Chorvatskem. Podle Orbánova názoru je společně třeba zabezpečit hranice mezi Srbskem a Makedonií, resp. Makedonií a Řeckem. Ochrana vnějších hranic unie je prioritní, prohlásil ve svém vystoupení. V tomto smyslu jsou rakouské úvahy o plotu na hranici nadbytečné.

Ochranu hranice prý nejde zabezpečit květinami a plyšáky, ale hraničními ploty a přítomností policistů a vojáků se zbraněmi. Viktor Orbán kromě jiného prohlásil, že v současnosti se na maďarské území bez kontroly nedostane „ani ptáček“. Přesto Maďaři hodlají postavit další hraniční plot, který by byl oproti současnému ještě odolnější a odolal případné nové vlně migrantů.