Spojené státy se pokoušejí rozložit BRICS

napsal/přeložil Geo
30.8. 2016   Eurásia 24
Indický ministr obrany Manohar Parrikar přijíždí na oficiální návštěvu do Spojených států. Očekává se, že tam s americkou stranou podepíše dohodu o možnosti vzájemného využívání vojenských základen (Logistics Exchange Memorandum). Tento dokument je jedním z mnoha důkazů sbližování mezi Indií a Spojenými státy, které se takto snaží podrýt jednotu bloku BRICS. Současně americký ministr zahraničí John Kerry přijíždí do Indie.

Indicko-americké sblížení

Zájmem Spojených států je oslabení BRICS coby multipolární alternativy americké hegemonie. Využívají k tomu regionálních rozporů mezi Indií a Čínou. Pronikání Číny do regionu Indického oceánu (Srí Lanka) a Nepálu, pokus posílit vliv v Myanmaru a v Afghánistánu nebo aktivní pákistánsko-čínská spolupráce vzbuzuje v Indii odpor. Při hledání spojenců se indické vedení obrací k USA jako k antičínské síle.

Návrhy BRICS

Úspěšná snaha Spojených států o vytvoření antičínského spojenectví s Indií ukazuje, že země BRICS by měly nabídnout alternativu americkým návrhům, zatímco Čína by měla zmírnit svůj apetit v tradiční zóně indického vlivu. Rovněž ukazuje na to, že jedinou zemí, která může skutečně vytvořit multipolární blok, je Rusko, které nemá vážné rozpory ani s Indií, ani s Čínou, přičemž jeho zájmem je rozvoj BRICS.

Zdroj: Katehon.ru