Stephen Cohen: o Trumpovi, Putinovi a NATO

7. 8. 2016   zdrojzdroj
Stephen Cohen, zasloužilý profesor ruských studií na Princetonské a New Yorkské univerzitě, vystoupil v sobotu na CNN. Vladimír Putin chce skoncovat s “novou studenou válkou”. Také to chci. Dovolím si říci, že nejsem nijak spojen s kampaní Trumpa ani Clintonové. Ale pokud bych měl dnes pro vás napsat titulek, zněl by asi takto: “Vstoupili jsme do nové a nebezpečnější studené války s Ruskem.”


Blížíme se k jaderné konfrontaci s Ruskem na způsob karibské krize, a to jak na hranicích s Ruskem, tak možná i na nebi nad Sýrií. V médiích v USA nejsou na toto téma absolutně žádné diskuse, žádné debaty včetně, promiňte, CNN.

A tak se neočekávaně objeví Donald Trump, prohlašující něco takového, co svědčí o jeho přání skoncovat s novou studenou válkou a spolupracovat na různých místech s Ruskem. Dříve jsme to nazývali uvolněním. A nyní, což je zarážející, jsou média přeplněná neomccarthyistickými obviněními na adresu Trumpa, že je to ruský agent, který je doma jako by sám mezi cizími, že je chráněnec Putina.

Skutečné nebezpečí tedy spočívá v tom, co se děje v našem vlastním politickém procesu. V současné době, v roce prezidentských voleb, mají probíhat debaty. Protože pozice Clintonové v souvislosti s Ruskem, jak se zdá, je velmi odlišná …

Trump hovoří stručně, bez logických souvislostí. Je třeba dát dohromady, co říká. Ale zdá se, že je pro novou americkou politiku, pokud jde o Rusko. A s přihlédnutím k výše zmíněnému nebezpečí si my američtí občané zasloužíme tyto debaty, ne to, čím nás dnes krmí média včetně titulní stránky New York Times.

Na závěr chci říci, že je velmi neuvážené nálepkovat Trumpa jako ruského agenta. Hlavně se tím zabývá štáb Clintonové a je třeba je zastavit.

Na začátku Trump řekl, že chce vědět, jaké jsou cíle a úkoly NATO dnes, 60 let po jeho založení.

Před 25 lety, když se zhroutil Sovětský svaz, stovky politologů ve Washingtonu kladly stejnou otázku. NATO si hledá novou misi? Například posledních 20 let spočívá jeho mise v rozšiřování se a přibližování se k Rusku. Proto se dnes lidé začínají ptát, proč nebojuje Severoatlantická aliance s mezinárodním terorismem. Je to zákonitá otázka, ale my o tom nemluvíme. My ji dokonce ani nezadáváme .

Prostě říkáme: och a ach, Trump chce nechat NATO na pospas osudu.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová