To je agonie. Dcera slavného Rižana o odstranění ruských paralympiků

25. 8. 2016     zdroj
Dcera slavného šachového velmistra, mistra světa Michaila Tala, Žanna Talová není lhostejný člověk. V sociálních sítích sleduje, co se děje v Rusku, Lotyšsku, ve světě a často události komentuje. Přesně, jako šachové tahy. Jako šachové tahy, které nutí přemýšlet.


Tentokrát na své stránce na Facebooku nemohla Žanna Talová projít kolem svým cynismem monstrózního rozhodnutí o odstranění z účasti na olympiádě kompletního ruského paralympijského týmu. Zde je to, co napsala:

“To, čeho jsme nyní svědky, je ta agónie, která byla předpovídána. Dokoce mnohými.

Napadnout zdravé sportovce je jedna věc. Je to podlé, je to hnusné. Ano. Napadnout našeho prezidenta je ubohé a směšné. Nikdo z nich mu nesahá ani po paty .V ničem. Napadnout Rusko v tisku, nadávat mu všemi možnými epitety a vytýkat všechny možné hříchy je primitivní. Zvláště na pozadí chybějících důkazů o všech našich “hříších”.

Ale napadnout osoby se zdravotním postižením, lidi, kteří překonali utrpení, pochybnosti a prodrali se do života, bez ohledu na cokoliv to je příznak, že duchovní nemoc těch … nechci ani říci koho, dosáhla nezvratného vrcholu. Bez naděje na uzdravení. A oni to vědí.

Oni vědí, že již nemají co ztratit. Ale tím jsou také nebezpeční. Protože když umírají, snaží se nás všemi prostředky stáhnout do stejné propasti. A potom i celý svět …

Stoprocentně vím, že přijde odpověď na tuto nelidskost. Bude hrozná. Dokonce i když ne v prvním okamžiku, protože nyní se vyvinula příliš nebezpečná situace. Ale bude. A oni zaplatí.

My prostě musíme ještě jednou pochopit, že to je agonie. Z nemohoucnosti, že se jim nedaří nás zatáhnout do války.

Bože, chraň naše. Každého, kdo tam teď je … Ty, které odmítli. Ty, kteří jsou nuceni přijímat v tomto těžkém okamžiku odpovědná, precizní rozhodnutí – již dávno ne sportovní, ale politická a osudová. A ty, kteří jednají v této pekelné situaci.

Jsme s vámi.”

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová