Tomu neuvěříte: Schwarzenberg si stěžuje na cenzuru!

Lubomír Man
24. 8. 2016
Ano, neskutečné se stalo skutkem. Na cenzuru, která v našich mainstreamových sdělovacích prostředcích řádí jako černá nemoc a dáví všechno levicové s apetítem vyhladovělého dravce, si nestěžuje takto postižená levice, ale postěžoval si na ni včera při příležitosti startu kampaně před krajskými a senátními volbami čestný předseda naší nejpravcovější strany TOP 09 Karl zu Schwarzenberg. 


Ale pochopitelně – natolik ho už známe – nepostěžoval si na ni v tom smyslu, že by levici měl být dán v médiích prostor, který by odpovídal její voličské podpoře, ale stav, který dnes v médiích je, se mu zdá málo nikoliv pro levici, ale pro jeho vlastní stranu. A jestliže tedy dnes vyjadřují média názory TOP 09 zhruba z 95 procent, má tento nejspravedlivější ze spravedlivých zřejmě za to, že by měla vyjadřovat názory TOP 09 z celé stovky procent. Co na tom, že volební preference jeho strany se potácejí kolem šesti procent a měla by tedy – kdyby spravedlnost skutečně promluvila – mít v našich médiích pro své politické názory prostor šestiprocentní.

Ale kdepak, s takovouhle hokynářskou matematikou si na lidi z TOP 09 a na jejího čestného místopředsedy pak nejmíň, nepřijdete. Oni mají jiná měřítka, jim je jasné, že dokonale lidsky spravedlivé je, že oni – pravice – si mediální prostor republiky zpachtovali sakumprásk celý pro sebe, a levici – myslím tím levici skutečné – pak zůstalo už jen podzemí, reprezentované v této moderní době internetem (ještě štěstí, že se něco takového tahle moderní doba vůbec vyvrbila).

Takže kdo z novinářů chce svým psaním žít, vydělávat peníze, resp. živit rodinu, musí psát nahoře, na povrchu, a to tak, jak pan kníže káže, jak rozumuje někdejší nejlepší evropský ministr financí, či jak hlásá vášnivý fanda děsivého fašistického ukrajinského pluku Azov europoslanec Štětina. Čili pouze a jedině myšlenkový svět, těmito osobami reprezentovaný, má v naší republice právo být tištěn, čten, citován, zván do pořadů české televšivárny na Kavčích Horách, zkrátka být ctěn coby novinář.

A když už to takto pro nejžhavější pravici pěkně spunktováno skutečně je, pak zazní nad celým tím zglajchšaltovaným mediálním prostorem mocný hlas Schwarzenbergův, že u nás vládne cenzura. A má tentokrát (a výjimečně), pravdu z celých sta procent.