Americké orgány znovu oklamaly mezinárodní společenství: Putin vysvětlil, proč se USA obávají zveřejnění dohody o Sýrii

18. 9. 2016   zdroj
Ruský prezident Vladimír Putin vysvětlil, proč USA nechtějí zveřejnit rusko-americkou dohodu o syrském urovnání. Prezident RF to oznámil 17. září na tiskové konferenci v Biškeku po jednání s prezidentem Kirgizie Almazbekem Atambajevem.
Na tiskové konferenci se novináři Putina zeptali, proč USA tak tvrdošíjně odmítají zveřejnit rusko-americkou dohodu o syrském urovnání.


“Naši američtí partneři vždy a všude vystupují za otevřenost a transparentnost, ale není pro mě nic překvapujícího, že v tomto případě se odklánějí od tohoto svého postulátu”, odpověděl Putin.

Vysvětlil, že je to především kvůli těm potížím, které USA v Sýrii zažívají. Jejich hlavním problémem je, že Washington stále nemůže oddělit takzvanou zdravou část opozice od polokriminálních a teroristických prvků. Putin připomněl, že v dosažené dohodě je bod o rozlišení této opozice od takových teroristických skupin, jako je Dzhebhat en-Nusra (teroristická skupina je v Rusku zakázaná).

“Ale nyní vidíme nikoliv oddělení teroristů od zdravé části opozice, ale vidíme pokusy o přeskupení těchto teroristů. Důvodem je zachování bojového potenciálu k boji s Asadovou vládou. Je to smutné,” rekapituloval prezident.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová