Asia Times: I bez Kurilských ostrovů nebude Japonsko tratit na přátelství s Ruskem

7. 9. 2016     zdrojAsiaTimes
Japonský premiér Šinzó Abe změnil přístup k Rusku a začal klást důraz na spolupráci mezi oběma zeměmi v ekonomice a bezpečnosti, a to i v případě, že bolavé téma Kurilských ostrovů se nepřiblíží k vyřešení. Jak poznamenává autor Asia Times, pro Tokio bude rozvoj vztahů stejně výhodný, a proto se Putinova návštěva Japonska, která byla před dvěma lety zmařena, zdá být nyní jistou.


Ruská a japonská ekonomika a zájem o rozvoj Dálného východu se navzájem ideálně doplňují, ale “náruživost” to zatím není, říká dopisovatel Asia Times a bývalý indický diplomat M.K. Bhadrakumar. Hlavním výsledkem setkání Vladimíra Putina a Šinzó Abe ve Vladivostoku bylo, že se ještě jednou sejdou v prosinci … v rodišti japonského premiéra.

Abe před setkáním učinil tři významné kroky – vytvořil nové ministerstvo pro spolupráci s Ruskem v hospodářské sféře, jmenoval Nobuo Kishi (vlastního bratra) ministrem, zodpovědným za vztahy s Ruskem, a minulý týden zahájil “blitzkrieg” v médiích na téma připravenosti Tokia, nehledě na průtahy v problematice Kurilských ostrovů, k účasti na velkých ruských ekonomických projektech. Japonské prameny uváděly, že se Abe odchýlil od dlouhé tradice vázanosti ekonomické spolupráce s přesvědčením, že tyto vztahy mohou vybudovat vzájemnou důvěru pro vyřešení územního problému.

Moskva se domnívala, že průlom je bluf, protože japonské firmy musí být také přesvědčeny, že existují podmínky pro podnikání a investice v Rusku. Podobnou zkušenost s japonskými podniky má Indiie, říká autor: japonské průmyslové konglomeráty (na rozdíl od jihokorejských) velmi neochotně přicházely tam, kde nebyly příznivé podmínky. A v Rusku rizika pro podnikání jsou – stačí si jen připomenout případ, který hluboce zasáhl duši Japonců, kdy firmy Mitsui a Mitsubishi byly nuceny postoupit 50 procent podílu v projektu Sachalin-2.

Japonci budou mít na paměti i západní sankce proti Rusku. Tento bod opět zdůraznil ve své poznámce zástupce amerického ministerstva zahraničí, který prohlásil, že USA nejsou znepokojeny dvoustrannými vztahy mezi Ruskem a Japonskem a že doba pro “rutinní” styl ve vztazích s Ruskem ve světle událostí na Ukrajině ještě nenastala. Ale hlavní překážka spočívá v téměř naprosté jistotě Tokia, že Rusko neučiní ústupky v oblasti územního sporu, svědčí o tom i nedávný průzkum mezi Rusy, poznamenává Asia Times.

Ruský prezident v předvečer summitu řekl, že Rusko neobchoduje s územím a že ruská armáda hodlá vybudovat vojenskou základnu na jednom z ostrovů Kurilského řetězu. Tato situace sotva Abemu vyhovuje. Na druhou stranu, má na výběr?, uvažuje M.K.Bhadrakumar. Geopolitická situace se pro Japonsko nyní vytváří velmi nepříznivě, a to zejména kvůli akcím Číny a jejím vztahům s Ruskem a USA, proto je Tokio nuceno prosazovat téma hospodářské spolupráce, sbírat body na akutní potřebě Moskvy rozvíjet Sibiř a Dálný východ.

Soudě podle toho, že Abe vyzval Putina, aby “projevil odvahu a převzal odpovědnost” při řešení sporu o Kurilských ostrovech, Rusko “vyhrává s USA poker” – to znamená, že snahy USA o izolaci Ruska se hroutí, říká indický publicista. Pokud Tokio v roce 2014 pod tlakem USA vycouvalo a v důsledku toho Putin na návštěvu do Japonska neodcestoval, tentokrát “nejsou žádné pochybnosti” o tom, že japonský premiér bude v prosinci ruského prezidenta hostit. Zároveň se Abe s Putinem domluvil na dalších stycích v oblasti obrany a vyjádřil přání, aby bylo uskutečněno společné námořní cvičení. To podle názoru autora Asia Times svědčí o snaze japonského vůdce posílit spolupráci s Moskvou v oblasti obrany, protože Japonsko za daných podmínek “zoufale potřebuje přátelské Rusko.” Dokonce i v případě, že se územní vyjednávání dostanou na mrtvý bod, bude Japonsko těžit z lepších vztahů s Ruskem, a to jak z důvodu ekonomických příležitostí, tak i z důvodu změn v dynamice regionálních sil, soudí dopisovatel.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová