Chystá se Clintonová s Obamou zmařit volby prezidenta USA?

10. 9. 2016      zdroj
Kandidátka na prezidentku USA Hillary Clintonová téměř neustále hovoří o “ruské hrozbě” a “ruské stopě”. Tyto dva problémy vidí paní Hillary Clintonová už všude. Teď je uviděla i v procesu prezidentských voleb a vyzvala k “rychlému a tvrdému” vypořádání se s “potenciální hrozbou zasahování” Moskvy do tohoto procesu, “dokud není ještě pozdě.”


Jak píše Bloomberg, “je to téměř nepředstavitelné,” prohlásila kandidátka na prezidentský úřad USA, že se “cizí protivník” snaží manipulovat americký politický systém a že ruský prezident Vladimír Putin a jeho pomocníci, jak se zdá, se snaží vytěžit “vlastní výhodu” ovlivněním volby Američanů.

O ruské “hrozbě” řekla Clintontonová novinářům na palubě letadla během předvolební cesty. Bývalá ministryně zahraničí tvrdí, že má “důvěryhodné informace” o záměru Moskvy ovlivňovat průběh prezidentských voleb.

Samozřejmě že konkrétní důkazy neuvedla, ale zato prohlásila: “Musíme se mít dvojnásob na pozoru, abychom ochránili náš volební systém na všech úrovních, a musíme dát jasně najevo, že nikomu nedovolíme zasahovat do rozhodnutí amerického lidu.”

Připomeňme, že obvinění proti Moskvě poprvé zazněla po vlámání se do korespondence vedení Demokratické strany USA, která byla zveřejněna na internetových stránkách WikiLeaks. Z dopisů vyplývá, že vedení strany podporovalo primárek exministryni zahraničí Hillary Clintonovou na úkor Berniho Sanderse.

Později vedla zveřejněná korespondence k rezignaci předsedy národního výboru demokratů Debbie Wasserman-Schultze. Demokraté soudí, že Rusko může působit v zájmu hlavního soupeře Clintonové ve volbách republikána Donalda Trumpa. Americké zpravodajské služby … již informovaly o své “vysoké jistotě”, že za “krádežemi dopisů a dokumentů” ze serveru národního výboru Demokratické strany je Moskva.

Ve výsledku se americký prezident se svým týmem střetl s “obtížným diplomatickým a politickým rozhodnutím: zda vystoupit s veřejnými obviněními ruského prezidenta Vladimíra Putina z přípravy útoku”. Podle novinářů New York Times může takový krok vést k dalšímu zhoršení vztahů mezi Washingtonem a Moskvou

The Washington Post s odvoláním se na své zdroje uvádí, že šetření problematiky vlivu Moskvy na situaci vede ředitel národní rozvědky USA James Clapper. Cílem tohoto šetření je určit rozsah plánovaných akcí a záměry ruské rozvědky během volební kampaně v USA. Zejména jde o posouzení hrozby ruských hackerů.

Jeden z činitelů, který hovořil s The Washington Post pod podmínkou zachování anonymity, řekl, že Kreml nemusí mít v plánu změnit průběh voleb ve prospěch jednoho nebo druhého kandidáta, ale chce vyprovokovat chaos a organizovat propagandistický útok na zahraničně politickou činnost USA v souvislosti s budováním demokracie na celém světě včetně zemí bývalého SSSR.

Zvláštní služby také nemají k dispozici žádné spolehlivé údaje o tom, že by Rusko již zasahovalo do volebního procesu nebo tak plánovalo učinit. Ale zdroje Washington Post v Kongresu, které jsou obeznámeni s vyšetřováním, tvrdí, že Rusko uskutečňuje “aktivní činnost” i v USA i ve východní Evropě, což vyvolává obavy politiků.

V souvislosti s tím, píše list, byla zvýšena priorita při vyšetřování možného vlivu Ruska na volby v USA. Rusko již dříve odmítlo obvinění z útoků hackerů v USA. Putin označil taková obvinění amerických úředníků a politiků za snahu, jak “odpoutat pozornost veřejnosti”, shrnuje list.

“V USA začíná aktivní fáze současné kampaně. Tyto volby jsou již nyní považovány za jedny z nejšpinavějších – po volbách v roce 2004. U demokratů narůstají obavy z výsledku voleb, protože mezeru, která je mezi Clintonovou a Trumpem, nemusí demokraté v příštích dvou měsících udržet. Situace začíná být opravdu nepředvídatelná,” řekl Pravdě.ru vedoucí vědecký pracovník Ústavu pro USA a Kanadu Vladimír Vasiljev.

“V tomto ohledu demokraté dělají určité kroky, aby si zajistili vítězství. Co se tím myslí? Již 27. srpna demokraté napsali žádost na FBI, aby zasáhla, prošetřila a případně vzala pod kontrolou systém bezpečnosti voleb. Údajně proto, aby se zabránilo vměšování “vnějších sil”, čímž míní Rusko,” předpokládá Vasiljev.

“Jde o to, že volební systémy USA jsou manipulovatelné, je možné do nich proniknout, tím spíše s vědomím a silami federální vlády. Zde je možný buď zásah federálních orgánů, zdánlivě za účelem “bezpečnosti”, který by umožnil Bílému domu zfalšovat výsledky voleb. Nebo tyto manipulace s použitím zdrojů federální vlády budou vydány za ruskou intervenci,” obává se expert.

“Tato prohlášení činí Clintonová proto, aby změnila téma diskuse – v předvečer sjezdu demokratické strany, kde měla být provedena nominace, byly zveřejněny její e-mailové zprávy a pošta demokratické strany. Ty ukázaly, že vedení se chovalo jako ÚV KSSS”, svěřil Pravdě.ru prezident Americké univerzity v Moskvě Eduard Lozanskij.

“Je to taková předvolební technologie, která počítá s tím, že přirozeně představí Trumpa jako agenta Kremlu. To vyvolává otázku, zda to není příprava, že kdyby něco, přehodnocení voleb, jejich výsledků v případě nepříznivého výsledku pro Hillary?” konstatuje politolog Boris Mežujev.

V rozhovoru s Pravda.ru dodal, že nedávno četl materiál Madeleine Albrightové, která poskytla rozhovor našemu týdeníku The New, kde řekla, že si nedovede představit jako verzi vítězství Donalda Trumpa.

“Je směšné vidět, že po všech těch prohlášeních o tom, že Rusko je izolované, zaražené, roztrhané na kusy, se ukazuje, že může ovlivnit výsledky prezidentských voleb ve Spojených státech. Chápete, vypadá to divně, je to šokující, neuvěřitelné,” domnívá se expert.

“Nejsem konspirolog, ale mám velkou obavu, že přece jen probíhá příprava, promýšlení scénáře číslo 2. Scénáře, jak nepřipustit vítězství Trumpa neelektorátním způsobem,” předpokládá Boris Mežujev.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová