Dalíka třeba chápat s Láskou

Ivan David
1. 9. 2016
Když výjimečně zapnu televizi, vždy si poznovu uvědomím o co přicházím. Dnes mne několikrát zastihla informace z rozhlasu, že politolog pan Dalík nebyl potrestán za korupci a to ani ve stadiu pokusu, ale za podvod. Předstíral totiž, že může nákup vojenské techniky ovlivnit. To je moc ošklivý podvod. Kdyby totiž opravdu za úplatek nákup vojenské techniky pro armádu, kterou vláda zdarma poskytuje jako výpomoc cizí mocnosti v zemích v nichž nemáme žádný zájem, ovlivnit mohl, pak by se nedopustil podvodu, ale jednal by čestně – prostě si sjednal odměnu za práci.

Otázkou zůstává, proč zástupci cizí firmy s Dalíkem jednali, když zakázku ovlivnit nemohl. Asi se domnívali, že zakázku ovlivnit může. Věděli, že jde o poradce předsedy vlády a mohli se domnívat, že šéfovi poradí. Dalíka na jednání patrně poslal premiér Topolánek. Kdo jiný. V těchto kruzích se přece jen nejedná jen tak po sousedsku s kýmkoli, jako když v Horní Dolní půjčuje jeden druhému štafle. K jednání o miliónech a tím spíše miliardách je třeba pověření. Těžko přijít s informací: “Hele já sem ňákej Dalík…” Ani v dobách vlády ODS nemohli výběrové řízení provádět nějací poradci. Dalík prostě neměl na žádném takovém jednání co dělat. Víme, že někdo nakonec nakoupit “pandury” poradil, protože nakoupeny byly a dobře si pamatujeme, jak se osvědčily. Vyjednal to jistě někdo čestný, někdo, kdo nepodváděl. Proto bylo lacino nakoupeno prvotřídní zboží, které armáda pro obranu vlasti nutně potřebovala.

Jedinec se zbytky paměti by možná pochyboval. Jenže v České televizi se čím dál úporněji pracuje proti pochybnostem a na podpoře víry. Proto si pozvali protikorupčního bojovníka senátora Lásku.

Jan Werich v jednom rozhovoru pravil: “Někdy mám pocit, že je mi sto, podle toho, co jsem prožil, a někdy si něco přečtu a mám pocit, že je mi pět.” Takový pocit mívám z vystoupení senátora Lásky.

Přišla řeč na to, za jak dlouho asi bude pan politolog Dalík propuštěn. Kdoví proč nikdo nevěří, že si odsedí celé čtyři roky.

Jeden z diváků položil dotaz v němž vyslovil odvážnou hypotézu, že by u soudu mohlo dojít ke korupci, totiž že by nějaký čestný člověk zaplatil za zjištění, že je pan Dalík vážně nemocen a vězení mu nesvědčí.

Pan senátor Láska ovšem takové podezření diváka důrazně odmítl. Zdůvodnil to originálně, po svém. O něčem takovém prý nemůžeme vůbec hovořit, protože “veřejnost by ztratila k soudům důvěru”. Je to svěží myšlenka ostatně v praxi hojně využívaná. K uchování autority institucí má postačit před veřejností tajit jejich selhání. Diváci, posluchači a čtenáři, kteří neuvidí, neuslyší a nepřečtou, si takto uchovají důvěru pak podporují tu demokracii, kterou zrovna máme. Pochybující či rozhořčená veřejnost by naopak mohla volit demokracii úplně jinou. To by mohlo ohrozit postavení těch, kteří sedí v křeslech a dokonce vést k tomu, že by byli posazeni jinde. Řiditelé dnešní demokracie se ale nemusejí obávat, že se něco provalí, oni si tím mohou být jistí. Přesto bojují proti dezinformačním kampaním šířícím teorii spiknutí. V praxi se ti vlivní samozřejmě spikávají, aby vliv posílili. Třeba takový Dalík. Musejí mít samozřejmě odvahu, která plebsu chybí, tak jako Dalíkův předseda vlády Topolánek s jeho heslem “Hlavně se neposrat!”

Pan redaktor však vzal Láskovo varování na lehkou váhu a začal povážlivě zpochybňovat. A co takový případ senátora Nováka? Vzal úplatek 40 miliónů a byl nejprve odsouzen podmíněně s uloženým peněžitým trestem 5 miliónů. Ne, tady nemůže jít o korupci! Soud senátorovi snížil výnos z trestné činnosti o celých 12%! Nakonec byl ovšem senátor za ODS odsouzen k sezení. Pan redaktor připomněl, že však byl po dvou letech propuštěn na základě společenské záruky poskytnuté motorkářským klubem. Nedivíme se tomu, že soud vyhověl. Všichni přece víme, jaké autoritě a důvěře se motorkáři těší.

Protikorupční senátor Láska však odpověděl opět kouzelně: “Případ senátora Nováka, to byl extrém, který bohužel byl vidět.” Ano opět nebyla dodržena zásada protikorupčního senátora: Zatloukat, zatloukat a zase zatloukat. Takové šťoury, jako je pan redaktor by televize neměla zaměstnávat!

Rýsuje se příhodné předvolební heslo pro pana senátora: “Proti korupci s Láskou!”

Otázky redaktorů jsou někdy složité a ve studiu může být horko a tak dotazovaný politik omylem někdy řekne to, co si opravdu myslí. Zvláště když myslí poskrovnu.

Dalík, Novák i neposraný expremiér Topolánek působili v týmu ODS. Její předseda dnes z bilboardů hlásá, že patří na západ. Možná. Někteří na sedm západů. I jiné strany mají své talenty.

Jestli by to nechtělo přece jen jinou demokracii…?