Džebhat an-Nusra: USA nám dodávají bojovou techniku a vojenské odborníky


27. 9. 2016   zdroj
Teroristé otevřeně hovoří o podpoře ze strany USA a jeho satelitů. Bojovníci teroristické organizace Džebhat an-Nusra (organizace, jejíž činnost je v RF zakázána), která bojuje v Sýrii, oznámili, že americké úřady jim předaly protitankové systémy a také jim poskytly vojenské poradce. Uvedl to polní velitel Džebhat an-Nusry…Abu al-Ezz v rozhovoru s německými novinami Kölner Stadt-Anzeiger, který byl zveřejněn 26. září.


Polní velitel oznámil, že dříve USA nedodávaly zbraně a poradce přímo, ale přes země, které otevřeně an-Nusru podporují… Zejména skupina obdržela tanky a raketová odpalovací zařízení z Libye přes území Turecka. Washington teroristům také poskytuje finanční podporu prostřednictvím zemí, jako jsou Saúdská Arábie, Katar a Kuvajt.

Ab al-Ezz také uvedl, že přímo Američané teroristům předali protitankové řízené střely TOW a také jim poskytli vojenské poradce. Co se týká vojenských poradců, jde o odborníky v oblasti využívání družic, raket, průzkumných aktivit a termovizních kamer.

Kromě amerických odborníků bojují na straně al-Nusry…poradci z Turecka, Kataru, Saúdské Arábie a Izraele.

Je třeba poznamenat, že bezprostředně po zveřejnění dané publikace si americké ministerstvo zahraničí pospíšilo vazby s al-Nusrou popřít… Moskva již dříve poukazovala na to, že takzvaná americká protiteroristická koalice zasahuje pouze proti cílům teroristické skupiny DAEŠ (organizace, jejíž činnost je v Rusku zakázána), ale neútočí na al-Nusru…

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová