Evropský parlament nominoval Džemileva na cenu Sacharova

19. 9. 2016   zdroj
Internetová stránka Evropského parlamentu zveřejnila údaje o kandidátech na udělení každoroční ceny Sacharovova “Za svobodu myšlení”. Ukázalo se, že mezi kandidáty je osoba, která myslí tak “svobodně”, že v jeho hlavě (a hlavách jeho nejbližších spolupracovníků) se svého času zrodila myšlenka na vznik teroristické skupiny pro provedení diverzí proti obyvatelům Krymu. Jde o Mustafu Džemileva, který je lidovým poslancem Nejvyšší rady a je členem Bloku Petra Porošenka.


Mustafa Džemilev je bývalý předseda Medžlisu krymskotatarského národa (Tatarský parlament), bývalý sovětský disident a ukrajinský poslanec, který hájí lidská práva a práva menšin více než půl století. Bylo mu šest měsíců, když byli on a jeho rodina deportováni do Střední Asie spolu s dalšími krymskými Tatary a mohl se vrátit až po 45 letech. Nyní, po připojení Krymu, je ochránci lidských práv opět vjezd na poloostrov zakázán.

Je zajímavé, od kdy jsou v Evropském parlamentu pod “ochránci lidských práv” chápáni lidé, kteří se účastní nejen vytváření teroristických skupin, ale i blokády určitých území. Podle logiky Evropské unie je na čase i Hitlera zařadit k “ochráncům lidských práv” s posmrtným udělením ceny “Za svobodu myšlení”…

Pro informaci: cena Sacharova byla Evropským parlamentem zřízena v roce 1988. Uděluje se každoročně 10. prosince osobně hlavou Evropského parlamentu.

Za ta léta se laureáty stali Ibrahim Rugova (aktivní účastník odtržení Kosova od Srbska), Ali Ferzat (syrský umělec, aktivně vystupuje proti Asadovi), dobře známá hlava Moskevské helsinské skupiny Ljudmila Alexejeva, zahraniční agent (podle ruských zákonů) “Memoriál” a další.

V principu nevzniknou žádné zvláštní otázky, když se ještě i Džemilev připojí k této ctěné společnosti …

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová