Gref očekává rozšíření spolupráce Ruské federace a Japonska a platební styk v národních měnách

6. 9. 2016   zdroj
Objem spolupráce mezi Ruskem a Japonskem bude i nadále růst, dalším krokem může být přechod na vzájemný platební styk v národních měnách, domnívá se hlava Sberbanku German Gref.

“Myslím, že s tímto politickým trendem bude objem spolupráce mezi Japonskem a Ruskem nadále růst. A domnívám se, že dalším krokem může být samozřejmě otázka přechodu k platebnímu styku v národních měnách,” řekl Gref novinářům v kuloárech Východního ekonomického fóra (VEF) ve Vladivostoku.

“Ještě jsme o tom ani neuvažovali, ale v zásadě je to velmi reálný problém,” odpověděl vrcholový manažer na otázku, zda je v Sberbanku připravena infrastruktura k vydání obligací v jenech (samurai bond).

Zároveň Gref nazval za nesmírně významné vystoupení předsedy vlády Japonska Šinzó Abe na fóru. “Jeho vystoupení bylo emocionální a svěží. Je to velký průlom. Myslím, že prezident zde ne nadarmo strávil dva dny. Je zřejmé, že ten emocionální náboj, který byl schopen vytvořit u obou svých kolegů, byl dnes v konferenčním sálu zúročen. Bylo to jedno z nejzajímavějších zasedání,” konstatoval šéf největší ruské banky.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová