Kulturní aktualita, kterou musíte vidět….. Obdivuhodná Jaša, píseň Kůň a další

Vláďa z Brna
15. 9.  2016 zasláno redakci NR   Jaša – píseň Kůň

Jaroslava Děgťareva, Jaša, nar. 14. srpna 2008 v Rusku v malém hornickém městě Gukovo v Rostovské oblasti, kde také žije.
Nedávno, po autonehodě, se ve svých 5 letech musela znovu učit chodit a kvůli jizvám v obličeji absolvovala několik operací (dnes už je to zase krásná malá holčička).
O rok později ji maminka, aby ji co nejdříve vrátila do normálního života, přihlásila do dětského pěveckého studia, kde se Jaša mezi staršími dětmi stala ihned přední sólistkou. Její hlasový tón, jistota a přirozená intonace, mimořádné v takto útlém věku, ji všude okamžitě odlišují od ostatních.
Do letošní sezóny soutěže “Golos. Děti” se Jaša přihlásila a píseň začala trénovat až úplně na poslední chvíli. Sama si vybrala píseň Kukuška z repertoáru Viktora Coje a trvala na ní. Je to jedna ze dvou nosných písní výborného rusko-ukrajinském filmu “Bitva za Sevastopol” (v ukrajinské verzi “Nezlomná”).
V samotné soutěži jí potom bylo souzeno být hned první na řadě ze všech vystupujících. Písní Kukuška Jaša všechny ohromila. V tzv. slepé volbě porotci hádali, než se otočili, že slyší mnohem starší dítě. Tento výkon Jaši má na Youtube vysokou a trvale stoupající sledovanost. Nakonec ji, v jejích 7 letech, porazil jenom pozdější vítěz Danil Plužnikov.
Svým neobyčejně dospělý výkonem “komplexního složení” si naprosto získala diváky i porotu a různá její vystoupení se úspěšně prosazují i na Youtube.
Ale i když Jaša zrovna nezpívá, její komunikační projev a uvažování působí velmi dospěle, její fanoušci předpokládají, že je to právě z důvodu překonaných životních zkoušek. Ještě působivější je to v kontrastu s její naprosto dětskou bezprostředností a bezbřehým optimismem. Např. její sny o chladničkách na limonádu a o ponících, kteří jedou do salonu krásy pro koně, fanoušci milují.
Když se Jaši ptali co by si nejvíc přála, odpověděla, že chce být populární zpěvačkou a mít vlastního koně. Tím má její nová píseň, kterou Vám teď doporučujeme, další půvab. Doporučuji poslouchat s dobrou reprosoustavou, především s kvalitními basy.