Patříme na Západ?

Tereza Spencerová
1. 9. 2016   Parlamentní listy (značně kráceno)
Otázka Parlamentních listů: “ODS rozvěsila po České republice billboardy s textem „Patříme na Západ“. Jakub Janda distribuuje hrnečky s „ksichty“ Putina a Zemana s nápisem „Nechceme zpátky na Východ“. Kam podle Terezy Spencerové patří naše malá a krásná republika?”


Nevím, jestli v ODS nebo u Jandů zkusili vzít Českou republiku a aspoň o metr s ní nějakým směrem pohnout, ale pokud ano, tak se vsadím, že se s námi o výsledek toho experimentu nepodělí. Nefunguje to. Jsme tam, kde jsme – k Západu hledíme tradičně s plebejskou pokorou až patolízalstvím, k Východu s opovržením. A přitom se nacházíme kdesi uprostřed a máme v sobě od obojího trochu, ať chceme, nebo ne. A co víc, podobný úhel pohledu platí i jinde – na Západě na nás pohlížejí jako na ten Východ a trochu skrz prsty. Dokud s nimi ve všem poslušně souhlasíme, jsme za hvězdy, jakmile si troufneme nadhodit, že máme i svůj názor, přicházejí hrozby tresty a sankcemi. A když si to vezmete kolem a kolem, tak občané východní Evropy byli jednou z příčin Brexitu… To jen k tomu tvrzení, že „Patříme na Západ“.

A už jen vymýšlení podobných hesel tak nějak svědčí o tom, že kdosi sází na přitroublost spoluobčanů a jejich sklon k tomu navléci si mikinu od Vietnamců s nápisem „Harvard“ a připadat si přitom jako nedílná a zcela přirozená součást „toho“ Západu. Nevím, ale nějak se mi vnucuje staré cimrmanovské „světový ohlas to vzbuzuje hlavně na Litoměřicku“. Podle mého bychom měli přestat snít o tom, že bychom se někam mohli sklouznout při tektonickém pohybu zemské kry a vyloupnout se někde u Hamburku jako úplně jiný národ, nebo že jsme lepší, než ve skutečnosti jsme. Co třeba začít uvažovat realisticky, v našem skutečném, a ne jen ideologickém zájmu. To by se pak mohly dít věci!

Mimochodem, nevíte, jestli ty Jandovy hrníčky nejsou náhodou Made in China?