Polemika s článkem Ladislava Kašuky „Jenom úplní debilové si mohou přát válku mezi Amerikou a Ruskem!“


Luděk Prokop 12. 9. 2016
Ladislav Kašuka, mne zcela výjimečně nadzvedl. A sice článkem na NR, pod názvem „Jenom úplní debilové si mohou přát válku mezi Amerikou a Ruskem!“ Dle mého mínění by v názvu, místo slova debilové sedělo více slovo choromyslní, ale budiž. S obsahem článku lze souhlasit téměř bez výhrad. Co mne překvapilo, zarazilo i podebralo v úvodním odstavci článku? 


V jeho znění:

“Když říkám úplní debilové, tak to myslím doslova a je úplně jedno, jestli ti jedinci, nebo organizované skupiny fandí zrovna Rusku, nebo Americe! Každý, kdo si myslí, že by jedna strana měla napadnout tu druhou, každý kdo volá po vyhlazení Ameriky, nebo Ruska, každý, kdo si myslí, že se bude jen dívat, jak se dvě největší vojenské mocnosti světa mezi sebou perou a myslí si, že může zůstat nedotčený bokem, je prostě naprosto vypatlaný debil!”

Na rovinu řečeno – mainstreamový styl, kdy na prvním místě jsou zmiňovány, vedle jedinců, organizované skupiny co fandí zrovna Rusku. Podotýkám, že po mém vyloučení z KSČ rok před listopadem a po ukončení členství v ČSSD v souvislosti s příklonem této strany k ukrajinskému fašismu, nejsem členem žádné organizované skupiny. Fandění jednotlivce Rusku a Putinovi nepopírám. Vyplývá z vědomí, že Putin žádnou válku nechce a snaží se, seč může, aby k válce nedošlo.

Rozhodně nejsem nadšen slovy Putina ohledně hrozby vzniku jaderného konfliktu, přestože ta slova považuji za důrazné varování souvisejícím se skutečností, že nelze Rusko do nekonečna provokovat rostoucím počtem stupňovaně agresivních provokací. A slova Vladimíra Putina: “Já už nevím, jak vám to mám vysvětlit…”, mne na rozdíl od adresátů, od provokujících a provokace podporujících zaměstnanců masmédií západního světa, včetně toho našeho, hodně děsí.

Nicméně nejsou to lidé, co fandí zrovna Rusku, kteří volají po agresi. Ti lidé, vnímají rozdíly mezi agresivními provokacemi, mezi neustálými snahami obkličovat Rusko základnami NATO a mezi počiny Ruska, sloužícími evidentně k  obranným účelům. Rusko se nemontuje do vnitřních záležitostí cizích států, nutno zdůraznit – pokud nemají přímý vliv na bezpečnost Ruska. Jsou to USA, kdo tak činí. Očekávají-li z toho nějaký profit, pak bez skrupulí, bez jakýchkoli zábran.

Mnozí lidé rozlišují mezi vyjádřeními státníků, kdy jeden opakovaně nabízí vzájemně výhodnou spolupráci rovnocenných partnerů a druhý volá po nejsilnější armádě, aby USA mohly případně zkroutit ruce zemím, které nebudou dělat to, co USA chtějí a potřebují, aby dělaly.

Dokonce tu a tam můžeme zaregistrovat výrok i u nás (od poslankyně TOP 09 například) výrok typu: „atomová válka s Ruskem, by byla válkou za svobodu“. Možná na tom něco je vezmeme-li v potaz, že skutečně svobodní jsou nejspíš ti, co jsou již mrtví. Na rozdíl od Ladislava Kašuky (úsměv), mne irituje podstatně více takový výrok od poslankyně, než ústřely diskutujících vytržené z kontextu, které oni sami tak úplně vážně nemyslí.

Hádám, že Ladislav Kašuka, jehož články považuji za prospěšné, by mohl více energie věnovat neblahému až sebe záhubnému počínání zaměstnanců mainstreamových médií, kteří přispívají atmosféře přispívající ke vzniku atomovému konfliktu – k zániku, podstatně více, než ojedinělé výlevy choromyslných, které nazývá v daném článku – debily.

A k poslednímu odstavci jeho článku ve znění:

“Se změnou myšlení je však nutné začít zdola, je třeba ukřičet a přehlasovat válečné štváče, dát vyniknout hlasu rozumu a míru, vyburcovat se z letargie a začít říkat své názory nahlas, chodit je projevovat na manifestace a vyjádřit je hlasováním ve svobodných volbách! Nelze jenom tak mlčet a nechat pár vypatlaných řvoucích debilů zavléct svět do války a zkázy! Jestli to lidem po tom všem, co se ve světě posledních pár let děje pořád ještě nedochází, tak asi nakonec bude jen dobře, když lidský druh zmizí z povrchu země a uvolní místo jiným!”

K tomu si dovoluji dodat, že ty proklamace o změně myšlení, jsme zhusta slýchali již v předchozím režimu. Dnes vidíme, že to nejlépe nedopadlo a nově se při novém myšlení zrodily nové obavy, které jsme kdysi vůbec nepociťovali. Dle mého domnění to pouze žádá prostě jiný, nový přístup Ladislavem Kašukou uvedený závěrem jeho článku. Ohledně jeho úplně závěrečného (lze říci) proroctví – tak asi nakonec bude jen dobře, když lidský druh zmizí z povrchu země a uvolní místo jiným! Jestli to bude dobře, posuzujme při pohledu na naše děti a vnoučata.