Zasedání Světové rady míru na Kypru ve dnech 9. – 10. září 2016

9. 9. 2016
Jednání se zúčastní členské organizace tří regionů – Evropy a Středního a Blízkého východu. SRM vychází z toho, že současná politická situace v těchto regionech je vytvořena agresívní destabilizační politikou, podporovanou USA, NATO, EU a jejich spojenci. Všechny tři regiony jsou výbušné a je nutné se společně domluvit, jak zabránit světovému válečnému konfliktu.
Navržené body programu:


Odpor proti zvýšené přítomnosti USA / NATO v severní Evropě a odmítnutí strategie pronikání k Ruské federaci.

Jednání o imigraci s cílem soustředit se na fakt, že existují příčiny a osoby odpovědné za stávající situaci a že imigrace nic neřeší.

Návrh zlepšení výměny informací a sbližování společných iniciativ mezi členskými organizacemi SRM.

Rada pro mír a spolupráci z Portugalska, která je evropským regionálním koordinátorem, navrhne jako regionálního koordinátora SRM na Středním východě Radu pro mír a solidaritu Palestiny.

Závěrečným bodem pak bude příprava na Světové shromáždění za mír, které se má konat od 17. do 20. listopadu v Brazílii a návrh politického prohlášení o světovém míru jako jediném řešení pro lidstvo.

Světové shromáždění se vysloví proti militarizaci mezinárodních vztahů, proti jaderným zbraním, proti cizím vojenským základnám, proti NATO a přetrvávání kolonizace a okupace zemí i proti světové hegemonii USA a jejich spojenců.  

Světová rada míru hodlá na svém shromáždění v Brazílii formulovat Nový světový řád, založený na suverenitě lidu a mezinárodním právu, na spravedlnosti a především na míru!

Kromě evropských zemí a Turecka potvrdili účast zástupci z Jordánska, Libanonu, Íránu, Iráku, Egypta, Palestiny, Sýrie, Bahrajnu, Izraele a Súdánu, Za Českou republiku se jednání na Kypru zúčastní předseda Asociace Vojáci proti válce plukovník Jiří Bureš a předsedkyně Českého mírového fóra Vladimíra Vítová.

Světová rada míru byla založena po Druhé světové válce v letech 1949 – 1950 členy odboje proti nacistickému fašismu. Současná SRM se odvolává na jednoho ze svých zakladatelů Frédérica Joliot-Curie, který řekl, že není možné, aby jednotlivec zabránil válce, ale musí se jednat o snahu všech národů. Prosazoval spolupráci a solidaritu mezi národy na základě svobody, rovnoprávnosti a míru.

Vladimíra Vítová    v Praze dne 8. 9. 2016