Babiše může porazit téměř kdokoli, ale Sobotka jistě ne!

Jiří Vyvadil
28.10. 2016   Rukojmí
Příští volby budou stranickými orgiemi každý s každým, či pokaždé s někým jiným
Volby do krajských zastupitelstev, následné vyjednávání a konečně završení senátních voleb debaklem ČSSD a ANO a vítězstvím často absolutně neznámých kandidátů jsou fakt skvělou inovací… Platí, že neplatí nic. Zvítězit může téměř každý a spojit se také téměř s každým…

I když každý…
Dostal mě – jako vždy Bohuslav Sobotka, který by a bez ochranky měl nyní lézt kanály, když sebejistě prohlásil, že senátní volby ukázaly, že Andrej Babiš je porazitelný.

Tak asi ano. Ve věcech, na kterých Babišovi fakt nezáleží zřejmě jistě… A nebo ještě jinak: V dílčích záležitostech je porazitelný od kohokoliv, ale rozhodně ne od Bohuslava Sobotky… Ten už si nasadil špidlovsko – šaškovskou masku a směřuje po vzoru svého předchůdce ve straně i vládní funkci směle k 11% podpory ve státě, což už jednou ČSSD zažila a musel přijít buldozer Paroubek, aby ji znovu vytáhl na 32 %.
Ale o to už dnes vlastně nejde.

Dnes nevytrhne ČSSD ranař jako kdysi. Tehdy věci stále ještě měly polohu pravo-levého uspořádání společnosti. A tak decimace ČSSD prakticky automaticky vedla k dramatickému nárůstu podpory komunistů tentokrát s ranařem Grebeníčkem v čele a naopak.

Ten svět se změnil a hlavním tématem nejen u nás, ale v celém našem civilizačním prostoru, je boj přežilého s novým, nárůst protestních stran, body pro rebely v jednotlivých uskupeních a odstraňování starých struktur.

A tak ČSSD zbyl jediný autentický a poctivý rebel Jiří Zimola, ale ten do toho nechce jít a jinak ČSSD už nikoho nemá, protože provařený Chovanec rozhodně už nic pozitivního představovat nemůže.

U STAN zvítězila podvodem novátorská jaderná bába Drábová, která, jak se ukázalo, nakonec hejtmankou ani být nechtěla. Naopak hejtman v Liberci Púta, za totéž uskupení, stíhaný za velmi zvláštních okolností vysoce bodoval a každý slušný člověk mu musel držet palce… A ještě více bodoval lidovec Čunek odkopnutý svou bývalou stranou a brousící si zuby na nejvyšší stranický post zastávaný proamerickým nemakačenkou Belobrádkem. Ten jediný ve svém kraji skutečně triumfálně zvítězil…

A vytvářejí se koalice a spřádají plány do budoucna a to skvěle:

Ve středočeském a zlínském se utváří dle slov jejich lídrů (Jermanová, Čunek) pravicová koalice, která zahrnuje na čele mimo jiné i Fialou a Kalouskem poplivané ANO s hejtmankou v čele, jinde se prosazuje polovládní uspořádání ANO s ČSSD a opět skupinou STAN, jinde naopak antibabišovská koalice v plzeňském, pardubickém, královéhradeckém kraji

Takové orgie, každý s každým a v každém kraji s někým jiným, tato země ještě nepoznala…

Jakoby byli všichni vězni propuštěnými z lapáku a chtějí si to na ostro s každým zkusit.

Samozřejmě, že je v mém textu jistá ironie, ale zároveň jde o cosi racionálního.

To, že Babiš zcela logicky získá největší počet hlasů v příštích volbách se zdá být jasné.
To, že ČSSD se Sobotkou v čele je bez šance je jistě také jasné. Nicméně z  nostalgie a jako levicový srdcař od svých 14 let mi vlastně jde už jen o  to, zda bude vůbec někomu stát za to, aby jí v příští vládě vzal do party.
Bez nadsázky lze dnes říci, že je ohledně složení příští vlády naprosto možné všechno.
Mimochodem : Stačí, když Čunek vystrnadí Bělobrádka a Sobotka může na jakékoliv úvahy o koalici s KDU-ČSL zapomenout. Jermanová už teď rozbila Kalouskům protibabišovský klub TOP 09 ve Středočeském kraji, atd…
V jistém smyslu, jako by Česká republika pro příští volby začala od nuly…

A tak to má být.

V příštích volbách to v podstatě půjde znovu na čisto…

Nudy už bylo příliš…